Když je čisté espresso nuda – letní kávové hity, které musíte vyzkoušet

11. Srpen 2018

My prostě milujeme kávu. Nebudeme to vůbec zastírat a přiznáme se, že si na ní rádi frčíme. Občas ale máme chuť vyzkoušet ji v různých podobách a variantách, než jen jako klasické espresso, abychom naše zážitky mohli s vámi sdílet. A protože domácí kávová zmrzlina už se mrazí, je teď ten nejlepší čas vás upozornit na kávové hity, které stojí za to vyzkoušet.

Nedávno jsme vám představili nejlepší místa, kde si objednáte opravdu vymazlené frappé. Dnes se podíváme na další kávové vychytávky, které najdete nejen v Praze, ale i ve větších městech naší republiky.

hledáme obchodníka

AFFOGATO

Možná si řeknete, že to je jen kafe se zmrzlinou a vlastně budete mít pravdu. Na rozdíl ale od toho, co dostanete v běžné cukrárně, má italské affogato speciální postup přípravy. Do malé skleničky nejdříve přijde kopeček opravdu kvalitní vanilkové zmrzliny, který se pak přelije silným, horkým espressem. V zahraničí najdete i kombinace s irish cream nebo karamelovou zmrzlinou. V některých částech světa se s tím nepárají a kávu vám naservírují rovnou do kornoutku.

Kam na nejlepší affogato?

V Praze jednoznačně do kavárny Ema espresso bar na Florenci. Bohatou chuť jejich espressa překrásně doplňují smetanové tóny vanilkové zmrzliny a.. aaa….. už jsme mimo ☺

Pořízeno v Ema espresso bar

hledáme obchodníka

Vychytané affogato s espressem z Doubleshotu vám také udělají v Karlíně v Můj šálek kávy. K němu si můžete vychutnat třeba meruňkové tiramisu…nebeským pocitem se posadit na zahrádku a pozorovat cvrkot.

ESPRESSO S TONICEM 

Foto: Marinada store

Tato netradiční kombinace nabývá na oblíbenosti už skoro dva roky. Její nepatrné krůčky z minulého roku se letos proměnily ve sprint, a proto ji najdete v mnoha kavárnách. Hořkost toniku doplněná o bublinky ve spojení s shotem kvalitního espressa dělá z nápoje doslova kávový hit, která v těchto horkých dnech rozhodně potěší.

Kam na nejlepší espresso s toníkem :-)?

V Ostravě zajděte do Cukrářství Řehová. Kromě ručně vyráběných dortů a dalších dobrot v těchto letních dnech zvou právě na espresso tonic, a jak říkají, osvěží a zároveň nakopne.

V Brně si na něj skočte do Marinada Coffee and store nebo do Mezzanine Café, kde mají krásný skleničky.

V Praze zavítejte do Cukrárny Alchymista na Letné, kam se před celodenním stresem se svým kávotoníkem v ruce schováte do  překrásné a poklidné zahrady.

COLD BREW

Hrubě namletá káva se zalije studenovou vodou a nechává se průměrně 12 hodin máčet. Nápoj se pak přefiltruje třeba přes french press nebo dripper a může se ještě podle potřeby doladit pár kostkami ledu.

Kde si vychutnáte tento ledový zázrak plný chuti?

Pokud navštěvujete řetězcové kavárny, tak vás nezklame Starbucks, dále se můžete zastavit v Monkey Coffee house ve Vysočanech. Coffee Source na Francouzské, Café Francin v Holešovicích, Coffee room na Korunní.

Jaké kávové dobroty můžete ještě ochutnat?

 ✴︎ Caferol

V kavárně Místo vám udělají Caferol – káva, Campari, Grand Marnier, zázvorové pivo a trochu citronové šťávy.

✴︎ Avolatte

V zahraničí můžete ochutnat Avolatte, tedy espresso nalévané do avokádové slupky. Nakolik je opravdu kávovým hitem a nakolik je to jen trik, jak si zajistit zájem instagramerů, to už musíte posoudit sami.

✴︎ Nitro cold brew

Jednoduše řečeno, je to studená filtrovaná káva, která je nasycená dusíkem a tvoří unikátní lavinový efekt. Ochutnat ji můžete například v Crafthouse.cz na Praze 1.

 

Máte tip na super netradiční kávu? Sem s ním….

Další chutné články pro vaši letní pohodu:

 

Zdroj fotografií: Instagram a Fb profily zmíněných kaváren

 

© 2024 imper.cz