Jedete do Brna? Opovažte se minout tyhle super kavárny!

09. Červen 2018

Pořád Praha – přijeďte taky do Brna! Tahle výzva (nebo povzdech) přistála na našem facebookovém profilu, když jsme před pár týdny uveřejnili výběr nejlepších kaváren v hlavním městě. A my výzvy milujem! Nabrousily jsme podpatky, připravily bojový plán a vyrazily.

Náš kávový výlet jsme odstartovaly už v jídelním voze Českých drah, kde probíhalo poslední plánování brněnské tour, a jakmile vlak přibrzdil a my se dotkly posvátné moravské hroudy, už nás nemohlo nic zastavit.

Coffeegang: Jíťa, Terka a Sabruš

Kafe, kam se podíváš

Je až neskutečné, kolik je tady rozličných malých stánečků a pojízdných vozítek, odkud se line příjemná vůně kávy. Basta coffee a hlavně Kofi Kofi už patří ke stálicím. Mile nás ale překvapila pojízdná Dobrokáva, kterou jsme potkaly na Zelňáku. Za kalíšek se platí dobrými skutky.

Kávový do SKØG

Kde: Dominikánské náměstí 187/5
Stránky: SkogBrno

Vyzkoušejte leady

Urban kafé, kam jezděj Pražáci – tak nám byl popisován podnik, kterým jsme náš coffeetrip zahajovaly. Hned u kulatého stolu u vchodu jsme zahlédly Martina Veselovského z DVTV a pak jsme si sedly my, takže můžeme potvrdit – ano, je to pravda. Kavárna je příjemně prostorná a kromě dvou hlavních místností v přízemí můžete zamířit do výšin v prvním patře. Káva byla výborná, lívanečky luxusní, obsluha milá, toalety výjimečné a hudba pohodová. Trochu nás překvapil menší nedostatek zásuvek, ale pochopily jsme záměr, tady se lebedí a networkuje. Za pár dní otvírá pražská sestra kavárny SKØG s názvem TYPIKA s velmi netradičním vzhledem, tak od nás už budete mít pokoj :-).

Café Momenta

Kde: Zelný trh 314/2
Stránky: Momenta

To je kavárna s poetickým názvem přímo u Zelňáku, kterou nemůžete minout a ani její zahrádku, kde se usadíte do paletového nábytku a pozorujete čilý ruch na náměstí. My jsme se na ní nevešly, protože v Brně se v pátek dopoledne prostě nepracuje, tam se odpočívá ….na zahrádkách 🙂 Tento bohulibý zvyk zavádíme v Práglu, ale neopičíme se, aby bylo jasno 🙂
Uvnitř to ale také nebylo k zahození. Překvapil nás moderní, strohý a přesto útulný vzhled. Dostaly nás obrovské ledové kávy a dezerty, které byly tak krásné, že jsme je ani nechtěly sníst. Limonády si dělají své vlastní a rádi experimentují, takže nechybí šeříková nebo smrková….Díky strategické poloze je tady pořád narváno a navíc o kousek dál najdete Momenta sušenkárnu, takže si tu pohodičku můžete donést až domů.

Marináda Store

Kde: Jiráskova třída 15
Stránky: MarinadaStore

Marináda v městečku – štěstí v jednom ranečku. A to doslova! Nejlepší salámky a sýry světa, pecka greek frappe, křupavé bagetky, svěží koprové pesto, voňavé dezerty, vychlazené Prosecco s třešní – prostě slast. Zamilovaly jsme se nejen do celkové prezentace, ale i do interiéru. Vše vyladěno do nejmenšího detailu, super energie, předzahrádka, pro ty, co už nemůžou udělat ani krok a ti ostatní, co projdou dál, se můžou válet na polštářích na vintage skryté zahrádce ve vnitrobloku. Nechaly bychom se rozmazlovat dlouhé hodiny, ale musely jsme prchat dál.

Kavárna Atlas

Kde: Žerotínovo náměstí 533/6
Stránky: Atlas

Jestli si chcete někde pokecat s freelancerem, nebo ho aspoň nenápadně pozorovat při práci, tak jich většinu stopro najdete sedět tady. Nad šálkem voňavé filtrované si lámou hlavu nad grafikou nebo textem, přikusují nějakou z vegetariánských nebo raw dobrot a občas se významně rozhlédnou okolo. Jojooo… těžký život kreativcův….
Obklopeny obrázky zvířátek ze starých atlasů na 13 metrů široké tapetě jsme studovaly pestrou nabídku a zjistily jsme, že nevíme, co si dát dřív. Maso nám vlastně ani nechybělo. Srdce členky našeho coffee týmu, Terky, zaplesalo, protože ta ho nejí už dlouho a tady byla konečně ve svém živlu. Atlas je pověstný svými super duper snídaněmi, které jsou nápadité a vypráví se o nich legendy. My jsme přišly pozdě, ale to neznamená, že se brzy nevrátíme… A včas!

Park Lane café

Kde: Lužánecká 1885/4a
Stránky: Park lane

„A nezapomeňte skočit do lázní u Lužáneckýho parku.“ A tak jsme hledaly lázně a našly příjemnou kavárnu, kde okamžitě poznali, že už toho máme hooodně za sebou…(jako ten den:-) jinak jsme samozřejmě mladé a neklidné). Než jsme dosedly ke stolku na zahrádku, už se připravovala vynikající domácí limonáda, krájel famózní borůvkový dortík a tvořilo úžasné Affogato. Vše servírováno s účastným a milým úsměvem a pochopením, že se Pražácí vydali na moravskou hroudu podívat, jak se to v těch kavárnách má opravdu dělat….Od srdce. V kavárně můžete i popracovat, ale byla by to snad i škoda. Tady se odpočívá, přemítá, plánuje a relaxuje. Návštěvu kavárny můžete spojit i s procházkou v parku a prožijete den, jak malovaný.

V Melounovém cukru

Kde: Františkánská 17
Stránky: Cukr

„You knock me off of my feet now baby – hee!“ Michael Jackson nás svým typickým výkřikem přivítal v Cukru a byl to tanec. Na stolečku čerstvá kytička a v hrnečku voňavá kávička. Jediný éčko, který tady najdete, je v názvu. Vše si pečou a připravují sami, a když se na ulici zeptáte, kam na luxusní cheesecake, odpovědí bude Cukr. Kromě mnoha druhů chesekake ( jak je často slyšet v Prostřeno) si můžete dát domácí limošky a hlavně netradiční drink – Babiččina paruka, který poznáte už z dálky. Vata, která ho pokrývá, mění barvy podle ročních období. Bylo to tady super… Džamoun…

   Bonus: Chcete si odvézt trochu Brna s sebou? Pak určitě zavítejte do Olympie a poohlédněte se po obchůdku Whittard of Chelsea. Voňavá káva, lahodné čaje netradičních příchutí, horká čokoláda a britský porcelán vám zpříjemní dny doma, než se do Brna zase rozjedete…My se chystáme zpět určitě!

No…po cestě na vlak jsme si nemohly odpustit návštěvu minisklípku, kde jsme pokoupily jedno bílé točené. Vyladily jsem si nejen zpáteční cestu, ale i plastovou petku!

Díky Brno!!!

 

Kde nás chcete příště? Pište do komentářů….

Další články se super tipy:

Zdroj fotografií: facebookové profily zmíněných kaváren a náš archiv

© 2024 imper.cz