11 dobrých důvodů, proč začít s obchodem v jakémkoli věku

21. Březen 2017

Příliš mladý či za zenitem? To v salesu neplatí! Obchodní pozice jsou jediné, kde jste placeni skutečně od výkonu. Je proto jedno, jestli jste mlaďoši s obrovským drivem a chutí se vypracovat, nebo zkušení pracanti, kteří po letech v pracovním procesu zjišťují, že potřebují nový vítr. Cítíte se ve svém jobu vyhoření? Máte expertízu z určitého oboru, ale chcete větší volnost a méně kancelářské práce? Možnost ovlivnit výdělek? Vypracovat ze sebe osobnost? Troufněte si na sales a neohlížejte se zpátky.

Když je vám 18–25 let

andy1
Andrea Kuklová, 22 let, saleswoman BusinessAnimals.cz

1. Otrkáte se. V salesu se objevují dva typy lidí – extroverti, kteří od dětství kšeftovali s kartičkami hokejistů a obchod mají doslova v krvi, a introverti, kteří se báli zvednout ruku a promluvit, natož oslovit cizího člověka na ulici. Právě ti druzí volí sales kariéru vlastně logicky. Podle hesla „když budeš dělat to, co je ti nepříjemné, dostatečně dlouho, začne ti to být příjemné“ chtějí zlepšit kvalitu svého osobního i profesního života. Nutno podotknout, že právě z nich se rekrutují úspěšní obchodníci.

Vyzkoušejte leady

Přečtěte si také: Andrea Kuklová: „Jako vysokoškolačku mě láká možnost vydělávat si peníze odkudkoli na světě“

button-zajimaji-me-nove-prilezitosti

2. Okusíte finanční volnost. „V 19 si obchodem vydělávám víc než většina mých vrstevníků,“ prozradila nám mladá telesales operátorka Veronika Fiamová. Do 4Life Direct nastoupila hned po maturitě a ve svém okolí nezná moc lidí, kteří by si měsíčně vydělávali 30 000 Kč jako ona. „Jen pár vyvolených má v mém věku to štěstí, že ví přesně, co chtějí dělat. U mě bylo jasné, že chci být s lidmi a chci dělat něco akčního. Obchod se jevil jako vynikající start.“

3. Budete mít náskok. A to nejen před svými vrstevníky. Marek Kováč přišel do B2M nepolíbený obchodem, měl jen obrovskou chuť něco dokázat a se správnou firmou a vedením si už po dvou letech sáhl na vedení vlastního týmu. Podobnou zkušenost má i obchodní ředitelka Travelistu Karolina Dąbrowska: „Když jsem začínala na manažerské pozici, bylo mi kolem 25 a ne všichni mě brali vážně. Měla jsem jednoho staršího vedoucího a ten mi pořád říkal „prcku“, z čehož jsem úplně šílela,“ říká. Tehdy pracovala v Booking.com, nenechala se ale odradit. Dnes jí je 29 let a zkušenostmi strčí do kapsy jedince o generaci starší.

Přeštěte si také: Marek Kováč: „S úspěchem jsem ztratil pokoru a brzo i vysněnou pozici. Zpátky jsem vybojoval celý tým“

Domluvte si konzultaci

Když je vám 25–35 let

kosacek
Václav Kosáček, 26 let, Zakladatel a CEO Imperium Finance s.r.o.

4. Propracujete se k úspěchu. Možná máte v tomhle věku pocit, že jste v životě pozadu, že vás zdrželo studium VŠ, mateřská nebo jiný kariérní směr, který vám ale dnes nedává smysl. Vrhněte se do salesu hned teď a vypracujte se. Matěj Kubálek z DHL je zářným příkadem, že vše závisí jen a pouze na píli: „Začínal jsem od píky jako kurýr. Dnes obstarám měsíčně 600 klientů a dělám firmě několikamilionový obrat.“ Podobnou zkušenost má Václav Kosáček, který rok intenzivně pracoval jako obchodník na burze, až si ve 21 letech založil vlastní společnost. Dnes je jeho Imperium Finance stálicí na trhu. „Do práce a z práce jsem chodil za tmy, jako nováček mezi 15 ostřílenými chlapy jsem si ale odnesl cenu za kvartální výsledky,“ prozradil nám o svých začátcích. Sales vás naučí nebrat si odmítnutí osobně, překonáte desítky svých limitů a stanete se osobností, jakou jste vždycky chtěli být. To vše získáte za malý výstup z komfortní zóny.

Přečtěte si také: Václav Kosáček: „Sales je jako posilovna. Výsledky nevidíš hned, ale časem se ukáže, kdo na sobě makal“

5. Rozjedete vlastní business. Sales pozice, kterých máme na BusinessAnimals.cz více než 150, vás naučí vše potřebné, co pro start vlastního podnikání potřebujete. Proniknete do určitých kruhů, naučíte se oslovovat, vyjednávat, realizovat zakázky. Proniknete do zákulisí firem, získáte cenné kontakty, poznáte, jak funguje marketing, distribuce, zákaznická podpora, právní oddělení. Hlavně si dokážete, že zvládnete všechno – i to, co jste si ještě před pár měsíci nemysleli, že se vám kdy může povést. Podtrženo sečteno, ideální mindset úspěšného businessmana.

Když je vám 35–50 let

Jiri Tamasek Voice of Prague-13
Jiří Tamašek, obchodní ředitel Voice of Prague

6. Zajistíte se. Kde jinde se naučíte, jak funguje celý proces prodeje? Projdete si vše od vytipování a oslovení až po získání klienta a realizaci služby. Naučíte se spoluvytvářet si měsíční plány a analyzovat, kolik čeho musíte udělat, abyste si vydělali potřebnou částku. Pustíte se do vedení týmu a vydržíte u toho klidně deset let, jako Jirka Tamašek z rádia Voice of Prague. „Po změně do soukromého sektoru se rádiu otevřely dveře si dělat věci po svém. Teď jsme v nových prostorách a můžeme si to jet víc na punk,“ říká člověk, jehož tým 10 obchodníků má skvělé výsledky a radost dělat každý den svou práci. V salesu vám také skutečně docvakne, že korporátní strop je pro schopného člověka blbost – v salesu strop nemáte.

Přečtěte si také: Jiří Tamašek: „Rádiový spot vnímáte i se zavřenýma očima, to z něj dělá neumírající business příležitost“

7. Refreshnete kariéru. Ať už jste dosud dělali cokoli, nikdy není pozdě přehodit výhybku. „Vystudovala jsem střední strojírenskou školu, po které jsem se ocitla na pracáku. Když jsem se odtud dostala na pozici obchodní poradkyně pleťové a vlasové kosmetiky, nevěděla jsem o oboru zhola nic. Dnes jsem úspěšná hlavně proto, že mám laťku hodně vysoko,“ říká Martina Tanhäuserová z Beauty Servis Group.

provident 1
Klára Baumruková, obchodnice, s Provident Financial spolupracuje 4 roky

Podobně je na tom Klára Baumruková, maminka a úspěšná obchodnice, která našla zalíbení v přímém kontaktu s klienty.Provident mi doporučila moje bývalá kolegyně. Její doporučení se setkalo s mou novou situací, kdy jsem měla dítě. Navíc v minulé práci s kosmetikou už jsem po devíti letech nenacházela nové impulsy. Být doma pro mne opravdu nebylo.“

8. Opustíte otěže korporace. Už jste dost „staří“ na to, abyste věděli, jak to na světě chodí – patrně jste si prošli 5–10 pozicemi, máte vhled do více oborů či komplexní expertízu v jednom oboru a dokážete se postavit na vlastní nohy.

Přečtěte si také: Stanislav Kocina: „Nejlepší obchodníci jsou bývalí sportovci a barmani“

9. Udržíte se v kurzu. Moderní technologie, sociální sítě, nové postupy – svět 21. století má neskutečnou dynamiku. Kde jinde vás to bude nutit držet se na vrcholu hry než v tak konkurenčním prostředí, jakým je obchod. „Naučit se něco a využívat to 30 let, to v salesu nefunguje. Tenhle obor nikdy nespí,“ zmínil se v rozhovoru Jiří Krebs, Regional Sales Manager společnosti Lyreco.

Přečtěte si také: Jiří Krebs: „Obchod nikdy nespí. Dobrý obchodník se musí neustále rozvíjet“

Když je vám 50+

BA_bohemiadirekt2
Petr Oplatek, 51 let, Bohemia Direct Marketing

10. Využijete svou volnost a nadhled. „Ve více než 85 % případů není generace 50+ zatížena rodinnými starostmi a péčí o děti. Tzv. syndrom prázdného hnízda dává větší volnost zaměstnancům této kategorie na plné soustředění se na práci a plnění pracovních úkolů,“ míní headhunter a kouč v oblasti kariérního poradenství Oldřich Navrátil. Máte know-how, expertízu v oboru, umíte to s lidmi, jste důvěryhodní, disciplinovaní a neberete svět ani sami sebe tak vážně. Pokud stále váháte, přečtěte si tenhle článek.

11. Dáte si šanci! Obchod má jednu úžasnou vlastnost – vítá všechny bez předsudků. Může vám být, kolik chce, můžete mít minimum sales zkušeností. Jediné, na čem skutečně záleží, jsou vaše výsledky. Může vás o tom přesvědčit příběh 51letého Petra Oplatka z Bohemia Direct Marketing: „V současné fázi svého profesního života jsem naprosto spokojený, což se o období, kdy jsem vedl 120 lidí ve Středočeském kraji a ani na dovolené si nevydechl, říct nedalo. Riskovat v 50 je těžší než ve 20, ale za to, že v noci klidně spím, nemám zdravotní potíže a žiju vyrovnaný worklife balance, mi to stálo.“

TIP: Máte v rodině někoho, kdo je v práci nešťastný, jede v krysím kolečku a víte, že by mu sales změnil život k lepšímu? Vyberte jim některou z příležitostí na BusinessAnimals.cz. Většina firem, se kterými jsme mluvili, ocení i nezkušené jedince – s jedninou podmínkou: že na sobě CHTĚJÍ pracovat! 

© 2024 imper.cz