Zdravá a rychlá večeře aneb šetřete energií i časem

25. Leden 2019

Kde vzít energii na to, být výborným obchodním zástupcem? Klíčem k úspěchu může být i zdravá strava! Zdravá a rychlá večeře vás nemusí připravit o hodiny času. Přinášíme vám tipy, co si uvařit. Naše jednoduché recepty rychlé a zdravé večeře vám dobijí baterky!

tipy na zdravou večeři

Život obchodníka je těžký

Práce obchodníka bývá velmi psychicky (a někdy také fyzicky) náročná. Právě sales komunita by mohla vyprávět o únavě, přepracovanosti na konci samotného dne a probdělých nocích. Výsledky práce obchodního zástupce jsou vidět na první pohled, mluví za něj obrat a prodeje, které firmě získá. Co se skrývá za výsledky? Jednání během celého týdne, a to téměř v jakoukoliv denní hodinu. Některé obchodnice a někteří obchodníci musí navíc večer pečovat o domácnost.

Odvést děti do školy, strávit někdy i polovinu dne v autě, absolvovat množství schůzek, stihnout rychlý oběd, po práci vyvenčit psa, uložit děti, odpovědět na důležité obchodní e-maily… I takhle může vypadat den obchodního zástupce. Kde získat energii na všechny tyto činnosti a k tomu se stále udržovat ve střehu, abyste na obchodním jednání přesvědčili protějšek nebo dokonce již před cestou do práce nezapomněli všechny materiály, jako jsou ceníky, vzorky a akční letáky, doma?

Řešením je zdravá a rychlá večeře

Jak získat energii, která vám již dlouhou dobu schází? Při množství schůzek, které musí obchodník absolvovat, bohužel často nezbývá čas na zdravé stravování. To je ale chyba! Zdravá snídaně, oběd a večeře mohou člověku tzv. dobít baterky a jejich pomocí získat přísun energie. Večer po práci nám bohužel nezbývá mnoho sil a často si dopřáváme jídlo, které nás o energii naopak připraví.

Pokud se chcete ráno probudit plní sil, dopřejte si zdravou večeři. My víme, že obchodníci nemají času nazbyt. Proto vám v tomto článku přinášíme rady, jak na zdravou a rychlou večeři, včetně tipů, co si uvařit. Nemůžete se chlubit vašim kuchařským uměním, protože nejste zrovna Gordon Ramsay? Podělíme se s vámi o jednoduché recepty, které zvládne každý, ale představíme vám také alternativy k vaření zdravých a rychlých večeří.

Univerzální pravidla zdravé večeře

Jak by měla vaše večeře vypadat? To závisí na tom, čeho chcete docílit. Chcete zhubnout a zvýšit si sebevědomí? Potřebujete nabrat svalovou hmotu? Nebo je vaším cílem prostě jen jíst zdravě a cítit se dobře? Ve všech případech existují univerzální pravidla, jakým potravinám dát přednost a čemu se naopak vyhnout.

Domluvte si konzultaci

K večeři nepatří cukry! Vyhněte se sladkostem, tedy dortům a sušenkám, ale také bílému pečivu a ovoci. Pokud nestíháte a po cestě vás napadne dát si k večeři velký ovocný fresh, protože přece musí být zdravý a plný vitamínů, nedělejte to! V ovoci je totiž mnoho jednoduchých sacharidů. Řekněte ne také tučným jídlům obsahujícím nasycené a transmastné kyseliny. Budete se muset spokojit s filmem bez brambůrků, sladkostí a uzenin. 

Zelenina jako rychlá a zdravá večeře

Složení zdravé večeře

Existují ale tzv. zdravé tuky, které by večeře naopak v přiměřeném množství obsahovat měla. Není nic špatného na semínkách, oříšcích, olivovém oleji nebo avokádu. Dopřejte si množství zeleniny a dejte přednost proteinům před jednoduchými sacharidy. Protein se doporučuje především těm, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu, nicméně se díky večeři z kuřecích prsou, krůtího masa, některých ryb a vaječných bílků nebudete cítit tolik unavení.

Během celého dne se vyhněte slazeným nápojům, naopak pijte velké množství vody. Jezte pravidelně a rozhodně se nevyhýbejte večeři. Nejezte příliš pozdě (těsně před spaním) ani nehladovte. Obecně se doporučuje večeřet 3 hodiny před spánkem. Vy si na večeři najděte čas, který vám vyhovuje. Sami po pár dnech zjistíte, kdy se cítíte nejlépe.

Nebaví vás vařit každý den? A co rychlá teplá večeře?

Pokud máte rádi vaření, směle do toho. O pár řádků níž vám představíme zdravé a jednoduché recepty, které si zamilujete. Pokud vás ale nebaví vařit každý den, existují dvě řešení. Rozvoz jídla z restaurací je rozšířený po celé České republice. Je to sice finančně nákladné a v mnoha případech si na večeři počkáte desítky minut, ale pokud nejste fanoušek vaření, proč této služby nevyužít. Nevýhodou je, že nevíte, co přesně dané jídlo obsahuje.

Existuje i jiná možnost? Pokud rádi vaříte, ale nemáte čas věnovat se vaření každý den, udělejte si krabičky plné zdravých a chutných ingrediencí na několik dní dopředu. Základem může být například celozrnný kuskus, přičemž do každé krabičky vložíte jinou kombinaci grilované zeleniny, masa nebo náhražek masa. Dámy a pánové, rychlá teplá večeře se nese! 

Tip: Večeře není jen vaření, ale i následný úklid. Zkuste si např. spočítat, kolik času denně, týdně a měsíčně strávíte mytím nádobí u dřezu. Možná budete překvapeni. Pokud neradi ztrácíte čas večer, zvažte investici do myčky nádobí. Kromě úspory času nejspíše ušetříte i za vodu.

Jednoduché recepty, které si zamilujete

Stále čekáte na tipy, co uvařit? Inspirujte se třemi jednoduchými recepty zdravých a rychlých večeří. Pamatujete na univerzální pravidla? My se pravidel držíme!

Chléb s avokádem, vajíčkem a ořechy

Ingredience:

  • 2 celozrnné chleby
  • 1 zralé avokádo
  • 2 vajíčka (případně pouze bílky)
  • Piniové oříšky
  • Limetka, sůl a pepř

Postup:

Zralé avokádo nakrájíme na kousky či v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme se šťávou z limetky, se solí (nešetřete) a pepřem. Vajíčko si připravíme tak, jak ho máme rádi, nejlépe ale nahniličko nebo volské oko (vyhněte se oleji). Celozrnné chleby zlehka opečeme, namažeme silnou vrstvou avokáda či je pouze položíme navrch, ozdobíme vajíčkem a piniovými ořechy.

Tip: na chlebu nešetříme, chceme se vyhnout bílé mouce. Limetku můžete vyměnit za citrón a nebojme se chleba ozdobit také bylinkami. Tento chléb s avokádem, vajíčkem a ořechy chutná skvěle také s koriandrem.

Salát s kuřecími prsy a rajčátky

Ingredience:

  • Směs listových salátů nebo rukola
  • 1 kuřecí prso
  • Cherry rajčátka
  • Okurka
  • Panenský olivový olej, sůl a pepř

Postup:

V tomto receptu necháváme prostor pro naše oblíbené chutě. Nakrájíme směs listových salátů nebo rukolu a zamícháme je s rozpůlenými cherry rajčátky a okurkou (či další oblíbenou zeleninou). Ochutíme pouze panenským olivovým olejem, solí a pepřem. Salát ozdobíme grilovaným kuřecím prsem.

Tip: pokud máte rádi zálivky a dresingy, vyhněte se těm kupovaným. Často bývají těžké, obsahují například majolku nebo cukr. Udělejte si vlastní dresing z nízkotučného jogurtu, česneku, citrónu a čerstvých bylinek.

Celozrnný kuskus s grilovanou zeleninou

Ingredience:

  • 50 g celozrnného kuskusu
  • Směs oblíbené zeleniny (cuketa, lilek, batáty, brokolice, mrkev, růžičková kapusta,…)
  • Limetka
  • Panenský olivový olej, sůl a pepř
  • Oblíbené čerstvé bylinky

Postup:

Nejdéle trvá příprava grilované nebo pečené zeleniny. Několik druhů zeleniny, které máte nejraději, nakrájejte na menší kousky a smíchejte je s panenským olivovým olejem, solí a pepřem. Pokud máte rádi například chuť sladké papriky a podobné koření, nebojte se experimentovat. Než se zelenina opeče, odpovězte na obchodní emaily a připravte si kuskus dle návodu na obalu. Do misky s celozrnným kuskusem přidejte opečenou zeleninu, pokapejte limetkou a přidejte čerstvé bylinky jako je petržel, bazalka nebo například koriandr.

Tip: použijte větší množství ingrediencí a udělejte si výše zmíněné krabičky. Opečte si více druhů zeleniny a připravte si také rybu, steak či krůtí maso. Jídlo se vám následně neomrzí.

Věříme, že vaše obchodní úspěchy v roce 2019 závisí na notné dávce energie, ale také vaší dobré náladě a sebevědomí. Pokud se necítíte dobře ve svém vlastním těle a navíc jste ztratili energii, věříme, že právě zdravé a rychlé večeře vám mohou pomoci. S těmito recepty šetříte energií a časem.

© 2024 imper.cz