Best of: Phở Bo, Bún bò Nam Bộ, Bánh mì. Kam na nejlepší Vietnam v Česku?

11. Květen 2018

Je záhadou, čím to je, ale takové řady, jako ve vyhlášených vietnamských bistrech, nevidělo Česko od devadesátého. Ale teď vážně 🙂 – zkuste si po pracovní době zajít pro voňavou večeři k Pho Vietnam Tuan & Lan na náměstí Jiřího z Poděbrad. Fronta až ven, ještě, že vedle udělali spřátelenou kavárnu Cafefin! O výletech do Sapy, food travel výpravách do Vietnamu a fenoménu jménem Asiatka.cz zařazené do Forbes 30 pod 30 nemluvě. Co my Češi milujeme na pravé vietnamské kuchyni a kam jít na její nejlepší pokrmy?

Zdroj fotografie: Facebook Cafefin

[member]

1. Pho Vietnam Tuan & Lan, Praha-Vinohrady

  • Slavíkova 1, 120 00 Praha 2. Další provozovny na Kodaňské a Anglické.
  • Po–Ne 10.00–22.00
  • Jejich Facebook
Zdroj fotografie: Facebook Pho Vietnam Tuan & Lan

Silné vývary mají Češi v krvi. Ve slepičích polévkách našich babiček musela plavat oka a čerstvé suroviny udělaly takovou chuť, kterou málokterá česká restaurace umí byť jen napodobit. V tom je kouzlo vietnamské kuchyně. Polévky plné chuti, které navíc probudí. K tomu jsme se postupně naučili jíst i čerstvé nudle, oblíbili si kvašenou zeleninu, aromatické maso, nesmažené závitky s mangem, drcené arašídy a nakonec i bagety s nastrouhanou kedlubnou a třeba i vietnamské kafe.

Vyzkoušejte leady
Nejvíc nenápadný vstup už na sebe upozorňuje řadou a vůní, která se z místa line. Zdroj fotografie: Expats.cz

Na výborné Pho Bo a další vietnamské pokrmy pro masožravce i vegetariány (doporučujeme tofu na rajčatové omáčce s koriandrem!) se na náměstí Jiřího z Poděbrad stojí řada už několik let. Za nás palec nahoru – super volba kdykoli máte cestu kolem a nezapomeňte si k jídlu nechat přibalit pár závitků na výživnou svačinu mezi schůzkami.

 2. SunRice, Brno-střed

Zdroj fotografie: Facebook SunRice

Nejvíc nenápadná restaurace na Masarykově třídě, a přitom kombinace nejlepšího Pho Bo v Brně a nejmilejší obsluhy. Doporučujeme PhoBo, které má ideální kombinaci aromatu, ostrosti a pořádného kopce koriandru. Servírují i sushi, ale byl by to hřích. 🙂

3. Banh – mi – ba, Praha 1

Zdroj fotografie: Facebook banh-mi-ba

Něco mezi moderním vietnamským fastfoodem a jídelním zážitkem! Zejména pobočky na Praze 1 jsou skvělým řešením pro rychlý výživný oběd mezi schůzkami, který vás probudí a nakopne do dalšího jednání. Na počkání vám udělají výborné Bún bò Nam Bộ, kde zelenina a arašídy vesele křupou, vietnamské bagety Bánh mì se nadívají hovězím masem, rybími karbanátky nebo třeba i vepřovou paštikou s majonézou.

Zdroj fotografie: Facebook banh-mi-ba

Jejich blog je nejen o jídle a novinkách v jednotlivých pobočkách, ale hlavně popularizuje a přibližuje vietnamskou kulturu a její zajímavosti. Čtěte tady.  Super TIP pro zaneprázdněné manažery: Bagety si můžete dát i on the go!

Vyzkoušejte leady

4. Street Pho – Authentic Vietnamese Bistro, Liberec

Zdroj: facebook Street PHO – Authentic Vietnamese Bistro

Kultura vietnamské kuchyně je ve spoustě případů spojena s hipsterskými kavárnami a minimalistickými interiéry – příkladem podobného působení vlivů je i liberecké bistro zaměřené na Pho. Nádherný interiér a lidé, které voňavé jídlo, zejména horké kuřecí a hovězí polévky vonící po koriandru, chilli a zázvoru, zavedou vaše kroky možná až do Liberce.

Zdroj: facebook Street PHO – Authentic Vietnamese Bistro

5. Phở u Letné, Praha-Letná

  • Nad štolou 16, 170 00 Praha 7
  • Po–Pá 11:00–22:00, víkendy 12:00–22.00
  • Jejich Facebook 
Zdroj fotografie: Facebook Pho U Letné

Úžasně ostrý zážitek pro milovníky masa, stejně jako vegetariány a vegany, to je Pho Letná, restaurace na rohu Letenského náměstí. Ostrá polévka s tofu jakoby zde zvládla konkurovat populárnímu Pho Bo jako rovná s rovným.

6. Gỗ Brno – Pravá vietnamská kuchyně, Brno-střed

  • Běhounská 115/4, poblíž náměstí Svobody
  • Otevřeno Po–So 11:00–22:00, Neděle zavřeno
  • Jejich Facebook
Zdroj fotografie: Facebook GoBrno

Krevetové závitky, mango, vietnamské bagety Bánh Mì nebo miska plná rýžových nudlí s opékaným hovězím masem Bún Bò Nam Bộ? Tohle nabízí zhruba rok otevřený podnik v centru Brna, kde si v létě spokojeně posedíte i venku.

Zdroj fotografie: Facebook GoBrno

Než vám jídlo přinesou, můžete nakouknout do tajů přípravy v otevřené kuchyni. TIP: Skvělé místo na obchodní schůzku v centru Brna, obsluha je rychlá a příjemná a prostředí vyloženě pozitivní!

7. Vietnamská kavárna Cafefin, Praha-2

  • nám. Jiřího z Poděbrad 1407/4
  • Po–So: 8:00–21:00, Ne: ZAVŘENO
  • Jejich Facebook
  • A kdo máte Instagram, tak sledovat tenhle účet je základ!

Tolik oblíbené podnikatelské cesty po zemích Asie mají i své nevýhody. Jaké? Závislost na čerstvém kokosu, pravé chuti ovoce, nudlích a rýži na tisíce možných způsobů nám na psychické pohodě po příchodu domů nepřidává. Naštěstí se objevuje čím dál tím víc nových autentických míst, kde si můžete dopřát tradiční pokrmy, které chutnají tak, jak mají. Nejnovějším pražským počinem je Cafefin na Jiřího z Poděbrad. Jedná se o první kavárnu známé značky PHO VIETNAM TUAN & LAN zmíněné v prvním bodě článku, takže kvalita je zaručená.

Zdroj fotografie: FB Cafefin

A na co se můžete těšit? Matcha latte, domácí jogurt s černou rýží, čerstvý kokosový džus, ale i výborné cappuccino, domácí dezerty, sendviče a další vietnamské chuťovky. Do detailu je vymazlený i interiér, teplé barvy, obrázky na stěnách a sem tam nějaká bonsaj vytváří dokonalou atmosféru a skvělé místo, kde začít pracovní den.

Zdroj fotografie: FB Cafefin

Zdroj úvodní fotografie článku: Facebook Cafefin 

[/member]

© 2024 imper.cz