CEO YouTube Susan Wojcicki: „Když opravdu chcete, zvládnete úspěšnou kariéru i s 5 dětmi“

24. Červenec 2016

Spousta žen vidí založení rodiny jako stopku kariéry. Susan Wojcicki je výborným příkladem toho, že to může být i naopak. Když byla těhotná se svým prvním dítětem, přidala se ke společnosti Google, kde se stala v roce 1999 první marketingovou manažerkou. A ani další čtyři děti nezastavily její cestu za úspěšnou kariérou. Velkou rodinu nepovažuje za obtíž, spíše naopak. Díky tomu, že musí skloubit práci a rodinu, je mnohem efektivnější, lépe zvládá stanovování priorit a také je schopná nalézt mezi oběma sférami tu správnou rovnováhu. Jak to vše zvládá? 

susan-wojcicki

Vyzkoušejte leady
  • Susan Wojcicki, 48 let
  • CEO společnosti YouTube
  • Google začínal v její garáži, kterou pronajímala dvěma mladým nadšencům. Později se stala 16. zaměstnankyní společnosti a působila v oblasti reklamy
  • Iniciovala odkoupení startupu YouTube Googlem. Akvizice se podařila a YouTube se stal součástí Google za 1,65 miliardy dolarů
  • V roce 2014 se stala CEO společnosti YouTube
  • Se svým manželem má 5 dětí
  • V časopise Time byla v roce 2015 jmenována nejvlivnější ženou internetu
  • Je zastánkyní toho, že i s rodinou a dětmi mohou ženy budovat kariéru

1. Rodina a děti nejsou překážkami v kariéře

Mnoho lidí, obzvláště žen, často odkládá založení rodiny kvůli kariéře. Susan Wojcicki nevidí rodinu a děti jako překážku. Naopak, nutí ji pracovat mnohem efektivněji. „Chci, aby si lidé uvědomili, že mít rodinu je v pořádku. Nejsem perfektní máma a občas ani můj výkon není perfektní, protože mám určitá omezení způsobená rodinou. I přes to všechno cítím, že mít práci a velkou rodinu najednou mě dělá lepší mámou. Díky rodině jsem schopná objevit nové perspektivy i na pracovišti.

Nepropadejte zoufalství, že pokud si chcete vybudovat kariéru, musíte založení rodiny odložit na později. Mnoho úspěšných žen začínalo právě ve chvíli, kdy byly buď těhotné, či na mateřské dovolené. I sama Susan Wojcicki vedla YouTube, zatímco čekala své páté dítě.

2. Ani náročná kariéra vám nemusí ničit rodinný život

Pokud už rodinu máte, bojíte se, že náročný kariérní život vám zničí dobré fungování rodiny. I tento stereotyp se Wojcicki snaží vyvrátit. Mnoho úspěšných CEO, obzvláště těch v Silicon Valley, maká 16 hodin denně. Wojcicki zavedla rodinnou tradici společných večeří a každý den se doma snaží být už v 6 hodin. „Při večeři od dětí zjistí nejvíc novinek z uplynulého dne. Poté, co děti odejdou do postele, zkontroluji pracovní e-mail. Je to o rovnováze,“ zdůrazňuje Wojcicki. Možná nestihnete společnou rodinou večeři každý den, ten další to však napravte. Snažte se dosáhnout rovnováhy mezi rodinou a prací za každou cenu. I spokojený rodinný život vám pomůže být mnohem efektivnější v pracovním životě.

Přečtěte si také: Ženský pohled Kristiny Žůrkové: „Lídrem musíte být především sama sobě. Teprve pak můžete vést ostatní

3. Nesnažte se naplánovat vše do posledního detailu

Přestože je plánování důležité, podle Susan Wojcicki lidé, obzvláště ženy, chybují v tom, že plánují až příliš moc. „Ne každý krok v životě, stejně jako každá velká pracovní příležitost, se stane přesně ve chvíli, kdy ji chcete. Připojení se ke Googlu během čtvrtého těhotenství byl velký skok, ale někdy musíte udělat tu správnou věc právě hned teď.“ Nebojte se udělat velký krok do neznáma a přijmout skvělou pracovní nabídku, i když máte dojem, že nejste dostatečně připraveni či to nebylo přesně ve vašem plánu. Největší příležitosti přicházejí nečekaně, na vás je se nebát a vykročit do neznáma.

Domluvte si konzultaci

4. Využijte příležitosti, když je na dosah

Tato rada částečně navazuje na předchozí, přesto ji považujeme za důležité zdůraznit. Když byla Wojcicki těhotná se svým prvním dítětem, opustila jistou pozici v Intelu, kde pracovala v oblasti marketingu. To vše jen proto, aby se přidala do rozjíždějícímu startupu Google, který začínal v její garáži, kterou si pronajali dva mladí nadšenci. Nyní Wojcicki považuje toto rozhodnutí za jedno z nejlepších v životě. Do Googlu nastoupila jako 16. zaměstnanec a podílela se na vývoji takových věcí jako Google Images, Google AdSense nebo Google Books. Později to byla právě ona, kdo inicioval odkoupení začínajícího startupu YouTube, který se v roce 2006 za 1,65 miliardy dolarů stal součástí Googlu. I díky tomuto kroku se v roce 2014 Wojcicki stala CEO společnosti YouTube.

Ženy obchodnice, je to impossible, nebo se vám balance mezi rodinou a prací úspěšně daří? A co vy pánové, jak vás změnilo otcovství v profesním rozhodování?

button registrace

Foto: Toptenlive.com

© 2024 imper.cz