Deník novopečeného obchodníka 10: „Time management je svině“

26. Listopad 2015

V minulém díle jsem mluvil o tom, že OSVČ je skvělá forma zaměstnání pro obchodníka, avšak s tím souvisí i obchodníkův time management, který tu sebekriticky taky musím otevřít. Je jasné, že jde o můj pohled na věc, ale s tím, jak rozdělit čas a komu ho věnovat, se trápil nejeden začínající obchodník.

deník obchodníka

Den má pouze 24 hodin, to je prostý fakt, který nezměníme (dokud žijeme na Zemi :). Přičemž se očekává, že každý z 5 pracovních dnů věnujeme alespoň 8 hodin práci, ale ne všechna obchodní povolání jsou stejná. Existují jednodušší, kdy stačí vědět postup, jiná vyžadují improvizaci, a pak jsou těžší, která potřebují náročnější přípravu. Zde je, alespoň pro mě, první zádrhel. Má být příprava na úspěšný obchod součástí pracovní doby, nebo ne? Podle mě jsou validní argumenty pro obě možnosti, zejména zda chci uspět, tak musím obětovat něco z mého času, na druhou stranu mám právo na to svou práci dělat v pracovní době.

hledáme obchodníka

Štěstí přeje mladým

Je to tak, poněvadž ti, kdo začínají v mládí, mohou práci obětovat mnoho času, získat spoustu cenných zkušeností a netrápit se tím, jestli jsou dostatečně finančně ohodnoceni. Nemají ještě rodinu, možná ani partnera, občas ještě bydlí u rodičů. Učí se a poznávají. Čím později začínáte, tím jste ochotni věnovat učící fázi méně času (viz já!). Důvody jsou legitimní; už máte zkušenosti, zmoudřeli jste, chcete být za svou činnost řádně ohodnoceni, prioritizujete osobní život, musíte platit účty. Je to samozřejmě překážka, ale neznamená to, že se nedá překonat. Jen to bude těžší cesta. Obzvlášť pokud nemáte pro obchod určité nadání.

Když to miluješ, není co řešit (a děláš do práce i ve volnu, protože chceš)

Jak se s těmito zádrhely poperete, záleží také na stylu, který vyznáváte. To nemluvím o zevnějšku, ale o tom, zda jste myšlením nakloněni k tomu, že se musíte naučit mít rádi svou práci a být v ní nejlepší, nebo že si musíte najít práci, kterou budete mít rádi a být v ní nejlepší. Já vyznávám ten druhý. Jsem také názoru, že když obchodníkovi umožníte dělat si přípravu v pracovní době, aby se ve svém volném čase mohl věnovat osobnímu životu (čti „byl vnitřně spokojený“), projeví se to na jeho úspěšnosti.

Klienti na něm uvidí radost a spokojenost, bude poskytovat důvěru, že firma, pro kterou pracuje, je ta správná. Nakonec bude dělat věci do práce i ve svém volném čase, poněvadž bude chtít. To je nejlepší motivace, dát obchodníkovi takové podmínky, aby pro vás dýchal. Samozřejmě to chce mít dobrý odhad na člověka a správně motivovat v roli šéfa, poněvadž jsme jenom lidi a každý z nás občas povolí. Já taky, pak si uvědomím, že tím ztrácím čas, vynadám si a jedu. Ale ne každý to umí sám od sebe.

Nalož s časem, jak uznáš za vhodné, ale splň stanovené cíle

Každý jsme jiný, každý máme jiné podmínky, a buď je musíme skousnout, hledat lepší nebo si vytvořit vlastní. Mě vyhovuje obchodní svoboda typu: Nalož s časem, jak uznáš za vhodné, ale splň stanovené cíle.

Nejlépe se mi osvědčilo udělat si časové bloky, ve kterých děláte pouze jednu stanovenou činnost a nenecháte se při ní rušit. Ta činnost není jen práce, ale i volný čas, rodina a odpočinek. Věřte mi, že pokud si to rozplánujete, tak budete překvapeni, kolik se toho dá stihnout. Též naučte ostatní, v jakém bloku se vyskytujete, protože vás jinak budou rušit. Ze začátku je nejtěžší tyto časové úseky dodržovat, ale zkuste to.

Vyzkoušejte leady

Mnozí time management vidí jako prostředek k vykonání více práce, já ho vidím jako prostředek k získání více času na své blízké a regeneraci, a díky tomu jsem produktivnější. Snad nejsem pouhá výjimka, znám spoustu osob, které by se v takovém režimu spíše flákaly, ale to je krása obchodu, když se budou flákat, tak nedostanou peníze, a ty jsou vždy až na první místě :). Věřím, že pro vás šéfy to musí být náročné hledat toho správného obchodníka, ale držím vám v tom palce. Dejte mu rozlet, ale zároveň mu poskytujte pomocnou ruku, chcete přece, aby pro vás pracoval rád, a výsledky dobře odměňte. Chcete od něj více? Ukažte mu, že když dá více, tak na tom více získá (třeba finančně).

Toliko k tématu, kdo čekal trochu něco jiného, tak sorry. Můžete mi to říct přímo v komentářích.

© 2024 imper.cz