Co se skrývá pod joggingem?

06. Srpen 2019

Jogging se v posledních letech dostává do popředí sportovních aktivit. K vyčištění hlavy a udržení zdravé kondice ho využívají studenti, maminky i workoholici. Pokud si ale myslíte, že jogging je jen módní název pro běh, nemáte tak docela pravdu. Co to vlastně ten jogging je a proč byste ho měli zkusit i vy, se dozvíte v článku.

Jogging, indiánský běh, hubnutí
Jogging – co se skrývá pod joggingem?

Co se skrývá pod joggingem?

Jogging je pomalý kondiční běh, při kterém se neklade důraz na rychlost či zdolané kilometry. Jde v podstatě o běh pro zdraví a pro radost. Charakteristické je pro jogging to, že člověk při něm běží nebo jde jen tak, aby se sotva zadýchal.

hledáme obchodníka

Pokud si s sebou tedy nesete traumata spojená s běháním při tělocviku a vnímáte běh jako bolestivý a vyčerpávající, jogging vás může příjemně překvapit. Nemusíte se při něm totiž do ničeho nutit, když chcete, střídáte ho s chůzí a kocháte se ubíhající krajinou.

Indiánský běh

U nás v Česku jsme ještě před příchodem joggingu znali pojem „indiánský běh“. Tento styl běhu je založen na střídání běhání a chůze. Když je běžec unaven, zpomalí do chůze, aby nabyl sil na další běh. Dnes se výraz „indiánský běh“ používá jako synonymum joggingu, nebo jako označení právě pro tento styl joggingu.

Jméno pochází jak jinak než z historie. Pro překonávání dlouhých vzdáleností totiž tento druh běhu používali už před staletími indiáni. Například i posel Feidippides, který podle legendy  po řeckém vítězství nad Peršany v bitvě u Marathónu doběhl se zprávou do Athén a se slovy „Zvítězili jsme“ vyčerpáním zemřel, využil indiánského běhu. To možná nezní moc motivačně, ale nebojte, vy nemusíte hned urazit 42 kilometrů, pro začátek stačí třeba 2.

Jogging – hubnutí i větší psychická pohoda

Podle studie Stanfordské Univerzity jogging napomáhá prodlužování délky života, snižování následků stárnutí a prospívá kardiovaskulárnímu systému. Jogging je v neposlední řadě skvělým nástrojem boje s obezitou a vhodným doplňkem zdravého životního stylu.

Americký Národní onkologický ústav provedl studie, které naznačují, že jogging a další typy aerobního cvičení mohou mimo jiné snížit riziko rakoviny plic, tlustého střeva, prsu a prostaty. Americká společnost pro boj s rakovinou tvrdí, že jogging po dobu nejméně 30 minut pět dní v týdnu může pomoci v prevenci rakoviny.

hledáme obchodníka

Kombinace pomalého běhu s chůzí v pravidelném rytmu je pro začínající běžce jednou z nejlepších forem pohybu. Skvěle se hodí i pro ty, kteří mají špatnou fyzickou kondici a pro lidi, kteří trpí nadváhou nebo jsou obézní. Pro dietáře máme dobrou zprávu, 60 kilový člověk spálí za hodinu joggingu zhruba 400 kalorií, což znamená, že si můžete po zdravé večeři beztrestně dopřát něco malého na zub navíc.

Co se týče psychického zdraví, i tady jogging boduje. Pokud vyměníte běžecký pás v posilovně za les nebo park, jogging vám přinese více energie a lepší koncentraci. Jogging venku je nejlepší způsob, jak si zvýšit množství energie a zlepšit náladu. Také pomáhá odbourávat stres a uklidnit se. Když zrovna běžíte přírodou, nemáte zkrátka čas na přemýšlení o tom, co vám řekl váš nadřízený nebo na strachování se o budoucnost.

A poslední zajímavost – věřili byste tomu, že běžci bývají charismatičtější? Ze studie publikované v odborném časopisu Journal of Adolescent Health vyplývá, že běhání zlepšuje sebevědomí. A řekněme si to otevřeně; kdo z nás by kapku sebejistoty navíc neocenil?

Jak začít běhat

U běhání je stejně jako u jakékoliv jiné aktivity nejtěžší začít. Proto nad tím moc nepřemýšlejte, skočte do sportovních bot a tepláků a vyrazte ven. Tady je pět rad, kterých je dobré se v začátcích držet:

  • Oblečte se tak, abyste v první chvíli venku cítili lehký chlad. Po chvilce joggingu se zahřejete a nebudete se tolik potit. Ujistěte se, že máte pohodlné boty vhodné na běhání.
  • Zjistěte, jaký způsob běhu vám vyhovuje. Buď udržujte konstantní pomalé tempo, nebo střídejte běh a chůzi. Ideální je začít na poměru minuta běhu, minuta chůze. Druhá možnost je řídit se dle vašich pocitů a přejít do chůze, když už nemůžete.
  • Ideální tempo je takové, při kterém můžete nepřerušovaně dýchat a klidně byste si s někým mohli při běhu i popovídat.
  • Nepřetěžujte se. Obecné pravidlo zní: začněte na dvaceti minutách a každý týden přidejte pět dalších. Jakmile zvládnete jogging hodinu v kuse, jste připraveni na „skutečný běh“
  • Neopomíjejte protažení před joggingem i po něm, nejdůležitější partie jsou lýtkové svaly, stehenní svaly, podkolenní vazy, bedra a achillovky.

Jak často běhat

Odborníci se shodují na tom, že pro začátek je ideální běhat obden. Jeden den běhu a jeden den odpočinku je ten nejlepší poměr, aby si tělo zvyklo na pravidelnou fyzickou aktivitu. Jakmile začnete cítit, že si zvládnete a hlavně chcete dávat do těla častěji, zvyšte četnost joggingu na čtyřikrát, pětkrát či šestkrát týdně.

Obecně se má za to, že alespoň jeden den v týdnu bychom si měli od běhání odpočinout, nepřekračujte tedy šestidenní frekvenci.  Pokud se tělo bude cítit vyčerpané, můžete trpět nespavostí nebo výkyvy nálad, což je přesný opak toho, co vám jogging může nabídnout.

© 2024 imper.cz