Chci ukázat, že jde se bavit prací a vydělávat, říká naše ambassadorka Kateřina Pekárková

08. Duben 2018

Září. Okamžitě si jí ve společnosti všimnete, ale nejen proto, že je krásná. Energie a spokojenost, která z ní vyzařuje se pomalu přelije na vás. Katka Pekárková je příklad člověka, který to, co říká i žije. A vy si lámete hlavu, jak to udělat, abyste to mohli žít taky. Už nemusíte, ona vám to prozradí v našem článku sama.

S Katkou jsme se potkaly na našem posledním Meetupu, kde jako ambassadorka sdílela svoje zkušenosti s vedením a péčí o komunitu. Kolem nás panoval čilý ruch, zkoušely se mikrofony, kamery a já vystřelila první otázku:

Vyzkoušejte leady

Vím, že máte mnoho aktivit. Kdybyste si mohla vybrat jen jednu, srdcovku, která by to byla?

Není to sice aktivita, ale byla by to svoboda. Je pro mě velice důležitá. Mám svobodu dělat to, co dělám, a zároveň mi má práce dává svobodu v tom, jak si ji zorganizuji a jak chci svůj čas trávit. A druhá věc, která vlastně propojuje všechny moje aktivity je, že mě baví posouvat samu sebe a zároveň i svůj tým. Teď v únoru jsme slavili velký úspěch. Máme ve firmě takový top 10 nejlepších obchodníků a já a můj tým jsme se umístili v té topce čtyři, což se prostě podařilo poprvé v historii. Já jsem byla top 2, potom manžel top 7, další dvě kolegyně byly top 8 a top 10.. A dostat se tam je hodně těžký. A to mě strašně baví, naplňuje a hřeje. Takže ta svoboda je skvělá, ale když občas přijde i takový úspěch, nejen můj, ale i mojí skupiny, tak to je k nezaplacení, je to úžasný.

Super, pojďme hned k Essens. Ten úspěch tedy patřil parfémům. Je o ně takový zájem?

Ano, to všechno dokážou parfémy a kosmetika. Essens je česká společnost, na trhu jsme 6,5 roku a z mého pohledu stěžejním produktem jsou právě parfémy. Zároveň tam teď máme novinku „dekorativní kosmetiku“ Essens Beauty. Velkým pilířem jsou ale také produkty pro zdraví: Aloe Vera, Colostrum a podobné. Takže si každý si najde, co chce. A ještě je skvělé, že vše je cenově přijatelné pro 90 % populace. Díky tomu, že to jde přes multilevel marketing, cena je výrazně levnější, než v parfumeriích.

Co vy jste si v tom našla, že jste si řekla „jo, to je ono“?

Na začátku mě uchvátily parfémy. Značkové vůně za minimální cenu. Potěšilo mě, že se sortiment pak rozšířil, jak jsem říkala o produkty pro zdraví a teď i kosmetika. Je to komplexní nabídka pro ženu, která chce o sebe pečovat a být zdravá a zároveň si zde své oblíbené produkty najde i muž.

Věnujete se multilevel marketingu, který neznalí lidé dost kritizují. Řekla byste mi o tom více?

Spousta lidí má představu, že multilevelmarketing je pyramida, kde jsou nahoře ti vyvolení, kteří byli na začátku a „nutí ty ostatní, aby makali za ně“. Ale o tom to není. Plno věcí okolo nás má podobu pyramidy. Ať už  zmíníme  třeba církev, běžný podnik, kde je ředitel, náměstek a dole je nejvíc těch dělníků. Multilevelmarketing (MLM) není založený na tom, že já nebudu nic dělat a ostatní budou pracovat. Naopak, čím víc si vydělají lidé u mě v síti, tím víc si vydělám já. Ale aby si vydělali, tak jim musím neustále pomáhat, motivovat je a inspirovat.

Jak jim pomáháte?

Jsem jim neustále k ruce. Když se někdo stane členem naší skupiny, nabízím mu pomocnou ruku. I kdyby chtěl pomoci jen s objednávkou, vyzjistit nějakou informaci, nebo dokonce rozjet svůj byznys. Ráda pomohu s maličkostí a zároveň i s čímkoliv složitějším. Já tento byznys dělám od srdce. Ono je strašně znát, když se do toho někdo nutí, protože něco chce získat, nebo to dělá, protože ho to baví. Kromě podpory zároveň vedu svou facebookovou skupinu, kde sdílím informace, novinky, zkušenosti a zvu i na akce. Ty informace jsou tam pro ně a buď si z toho vezmou, co zrovna potřebují, nebo jim dám potřebnou podporu já.

Jak dlouho trvá vybudovat soběstačný systém, kterému se člověk může věnovat naplno?

Já nikoho netlačím a ani nikomu nedoporučuji, aby skončil v práci a ihned začal dělat pouze Essens nebo cokoliv jiného. Můžete to sice vypadat, že budete mít volné ruce, ale ty paradoxně nezískáte. Budete mít na nich totiž pouta svých závazků. Složenky bohužel nezastavíte a zbytečně si vytváříte stresové situace. A hlavně, jak je celé snažení postavené na tomto principu, tak je to hrozně špatně, protože člověk pod tlakem nemá nadhled. Úplně ideální je začít při zaměstnání nebo na mateřské.. to bylo skvělý období. Já jsem také začínala na mateřské, respektive jsem byla studentka a do toho ještě maminka na mateřské dovolené a rozjížděla jsem byznys s tím, že když vyjde, tak to bude super, když ne, tak se nic nestane. A nesmím zapomenout – ještě záleží, jakou míru zapálení do toho člověk dá. A když už se zapálí, jak dlouho hoří a jak dlouho vydrží. Od toho se všechno odvíjí. Někdo se dokáže dostat na poměrně vysokou pozici za tři měsíce, půl roku, někdo za rok … a někdo nikdy. Protože se zapálí, nadchne, osloví pár známých, zapojí do byznysu pár svých blízkých, přijde pár nezdarů a ten člověk to vzdá. Takže tady z mého pohledu je důležité zapálení a vytrvalost. A myslím si, že když se tyhle dvě věci spojí a člověk vytrvá, tak úspěchy dřív nebo později přijdou.

I šikovný introvert s technickými znalostmi může být zdatným obchodníkem!

Zjistila jsem, že rozšiřujete svůj tým. Jaký charakter by měl člověk mít, aby k vám skvěle zapadl?

Já bych ráda oslovila lidi, kteří jsou na nějakém rozcestí, Mohou, ale nemusí mít obchodní zkušenosti a obchod je baví, a užívají si komunikaci s lidmi. Hledám někoho, kdo chce večer usínat s tím, že se těší na ráno, protože nejde do práce dřít, ale bavit se. Já to tak mám. Kolikrát bych pracovala až do noci, ale vím, že ráno bych byla úplně marná. Tak vypínám počítač s tím, že se těším, až ho ráno zase otevřu a dodělám rozdělanou práci. Ale samozřejmě nic není zadarmo, chce to vytrvalost, chuť se učit a věnovat čas. Víte, překážky jsou všude, jak v byznysu, tak v osobním životě, vždycky se najde někdo, kdo vám hodí klacky pod nohy. Hledám člověka, který se dokáže zvednout a ty překážky překročit. Takže pokud je někdo na rozcestí, chce si změnit život, ať se mi ozve. Neznám jednodušší cesty.

Měl by být ideální kandidát nějak jazykově vybavený?

No, není to podmínka. Můžeme se zaměřit tady na Čechy, ale Essens má mezinárodní přesah do zahraničí a úplně skvěle funguje Evropa a především Rusko, Itálie a samozřejmě ti, kteří mají kontakty v Rusku a Itálii, atd. a lehce umí obchodovat, tak zažívají super časy. Takže pokud by měl někdo ze zahraničí zájem o spolupráci, tak jsem tomu velice otevřená. A díky technologiím a aplikacím už člověk nemusí být ani zkušený obchodník, pokud je technicky zdatný. Firma teď spustila aplikaci My e-shop, která umožňuje obchodování všude na světě. Funguje to tak, že na FB nebo Instagram vypustím jakýkoliv produkt, připojím si k němu link se svým členským číslem nebo QR kódem a jakmile se objeví zájemce, může si sám produkt objednat a firma ho za mě pošle. Takže i „šikovný“ introvert může celý den sedět u PC a vydělávat slušné peníze stejně jako zdatný obchodník.

Vy každému z nových kolegů nabídnete zaučení, podporu ale co se týká klientely, tak tu si musí od začátku vybudovat sami?

Ano, tady nejsou žádné takové ty stromy, jak bývají v jiných firmách, klienty si nepředáváme. Musí mít chuť si vybudovat na základě svých zkušeností skupinu, svůj tým a ten si opečovávat. A super je vzít si na pomoc i sociální sítě. Což třeba pro blogerky a influencerky je úplná hračka.

Úspěšní lidé v zahraničí začínají podnikat velice brzy, například Warren Buffet už v šesti letech, odkdy je možné začít tvořit tým v Essens?

U nás můžete začít už od šestnácti. Já jsem začínala v nějakých 19ti letech a postupně jsem se vyšplhala výš. Teď je obrovská výhoda v sociálních sítích, které mladí ovládají bez problémů, takže si brzy mohou vybudovat svůj příjem třeba při studiu.

Když spojíte zapálení a vytrvalost, úspěch prostě musí přijít…

Všimla jsem si, že pořádáte semináře. Čeho se týkají?

Tvořím je na podporu skupiny. Aby se lidem u nás líbilo a dostali nejen důležité informace ale zároveň se snažíme s kolegyněmi a manželem semináře zaměřit na osobní rozvoj a celkový posun osobnosti každého člověka. Teď máme za sebou tři semináře a v březnu jsme také pořádali i první víkendový, kdy jsme v sobotu školili, večer jsme měli raut a po rautu se šlo pařit do klubu☺Ten večer v klubu byl takový zlomový a průlomový, stmelili jsme se jako skupina. V našem celém týmu se nebereme jako konkurenti, ale máme všechno na přátelský bázi. U nás to tak funguje, že doslova táhneme za jeden provaz. A je jedno z jaké sítě člověk je, bereme se jako jeden skvělý tým.

Kolik vás je v rámci sítě, kterou jste si za těch 12 let vybudovala?

Já mám velikánskou skupinu i v zahraničí. Celkem tedy přes 42 000 lidí. Ale není to tak úplně jen naše práce. Síťový marketing funguje tak, že když pošlete ve správnou chvíli správnou informaci, tak jeden zná druhého a ten zná jiného člověka a ten člověk má velkou síť a takhle to přijde. Upřímně říkám, není zase tak moje práce, ale člověk vysílá signály do vesmíru a ono se mu to vrací. Tady v Čechách je naše skupina sice menší, ale obojí funguje neskutečně. A ty semináře nás druží a ucelují. Mám z toho obrovskou radost. Navíc, co mě v poslední době nadchlo a nejen mě, jsou naše živá vysílání na Facebooku. Každé pondělní dopoledne probíhá „Na vlně Essens“ což je vysílání zaměřené na rozvoj osobnosti a byznysu, přinášíme se dvěmi kolegyněmi i zajímavou inspiraci a motivaci. Chceme ukázat, že jde bavit se prací a vydělávat. Máme co předat a díky ohlasům vidíme, že naše fanoušky vysílání baví stejně jako nás. Také odrazem toho, co dělám a že to má smysl a větší přesah je také fakt, že mě sledují i lídři z jiných společností a mají zájem o spolupráci. Díky produktům denní spotřeby a štědrému marketingu se zde lidé dostávají rychle na vysoké pozice s nadstandardními příjmy.

Jak vypadá váš běžný den?

Vzhledem k tomu, že máme 2 děti, tak když se mi podaří,  vstávám okolo půl sedmý, potom se probouzí rodina, děti, které odveze do školy, školky někdy manžel, někdy já. Okolo 7:45 se uvolní barák, já zasedám k počítači. Předem už mám jasno, co daný den budu dělat. Někdy tvořím posty, vymýšlím podpůrné věci, zdokonaluji náš interní systém,  nebo se zaměřuji na pomoc lidem v síti. Dopoledne se dá říci, že trávím u počítače a zároveň 2-3x do týdne vše proložím osobními schůzkami. Osobní kontakt s lidmi je pro mě důležitý, nabíjí mě energií. Dopoledne pracuju, v poledne chodím pro dcerku do školky, po obídku si jdeme na chvilku lehnout, přečteme pohádku, pomazlíme se, já dobiji baterky a odpoledne zasednu k počítači nebo se učím se synem. Pak máme různé kroužky, potom večeře a když děti ulehnou, tak zase zapínám počítač a pracuju dál. Mně totiž nejvíc jdou myšlenky večer.

Vy jste úžasně aktivní, vás se asi prokrastinace netýká, že?

Tak s tou posledních 14 dní hodně bojuju, ale jinak to zvládám☺. Občas zabřednu do příspěvků na Instagramu a na Facebooku. Učím se s tím neustále pracovat. Pomáhá mi vymezit si čas. Když vymýšlím příspěvek na sociální síť nebo vymýšlím strategii a někdo mi v té chvíli napíše na Messenger, snažím se nejdříve dokončit to, co právě dělám. Občas se neubráním, odepíšu a pak zjistím, že mi utekly myšlenky a trvá i deset minut, než se zase plně soustředím. Těší mě ale, že v tom nejsem sama. Prokrastinuje každej☺ jen se málokdo přizná.

Čím odpočíváte?

Já se obávám, že mám takový problém, že neumím odpočívat. Protože mě práce tak baví, že když odpočívám, tak mám pocit, že bych mohla raději něco tvořit. Neřekla bych, že jsem workoholik ale musím se přiznat, že víkendy jsou pro mě občas problém ☺ snažím se nezapínat počítač, ale je to těžké. S rodinou si vždy připravíme nějaký program přes den, ale ty večery (smích)…. Televize mě nebaví, takže čtu nebo se vzdám a ten počítač nakonec otevřu ☺ Jsem ale ráda, že to doma nijak neprožívají. Manžel je taky maximálně zapálenej a nadšenej do Essens a máme to tak už 12 let. Takže občas trávíme večery s notebooky u jednoho stolu. A když už jsem zmínila rodinu, u nás je to takový zajímavý. Na semináře a různé akce bereme i našeho desetiletého syna, ne že bychom ho nutili, ale sám moc chce. Často říkám, že jestli já jsem nadšená, tak potom nevím, co on. Po každé naší akci přijede nabitý, má super nápady a je vidět, že neřeší žádné hranice a nic pro něj není nemožné.

To je pecka, takhle brzy získá cítění pro obchod, což ho nikdo nikde nenaučí.

Je to tak. Je skvělé vnímat, že jsem pro syna velkým vzorem. Ale zase na druhou stranu je těžké mu vysvětlit, když je třeba zklamaný, že si jeho desetiletí kamarádi nechtějí od něj nic koupit, protože logicky nemají peníze, to je pochopitelný. Takže nějak vyrovnat hladinu zklamání s tím nadšením, je občas těžké ukorigovat. Ale on to má prostě daný od nás. Hlava mu neustále šrotuje – zrovna nedávno byl pozvaný na oslavu kamaráda a sám řekl, že si připraví vzorkovník a ukáže ho mamince. Ne, že by chtěl, aby maminka voněla, ale už v tom viděl ten cash☺. No a přinesl objednávku. On když si něco usmyslí, tak vymele díru do hlavy. Je zapálenej, co si dá do hlavy, dřív nebo později docílí a musím říct, že mi často nastavuje zrcadlo.

Zajímáte se o multilevel marketing? Chtěli byste začít třeba v Essens? Spojte se s Katkou, ráda vám poradí. Najdete ji buď na Facebooku, nebo se mrkněte na její web katerinapekarkova.cz.

 

 

Nikam neodcházejte! Přečtěte si další rozhovory s Katkou Pekárkovou

 

Foto: archiv Kateřiny Pekárkové

© 2024 imper.cz