Nejlepší pražské pekárny, které si zamilujete na první křupnutí

04. Říjen 2018

Máme rádi kávičky a jídlo, ale to už o nás dobře víte. Proto se nebudeme tvářit, že jsme trpěli, ale bez mučení přiznáváme, že jsme si všechny dobroty osobně vyzkoušeli a můžeme vám s čistým svědomím poradit, kde jsou v Praze ty nejlepší pekárny.

Po Praze najdete spousty malých pekárniček, ale jen pár z nich se snaží přicházet neustále s něčím novým, vylepšovat recepturu a překvapovat své strávníky. A ty nej najdete níže:

Naše toustárna

Kde: Dělnická 1565/56,  Praha 7
FB: nasetoustarna

Holešovice skrývají různé poklady a tohle je jeden z nich. Toustárna voní už z dálky. Na to, kolik je v ní dobrot, působí zvenku skoro nenápadně, ale jakmile otevřete dveře, jste v ráji, ze kterého není úniku.  Chleby, bulky, bagety, ciabatty, horké tousty, sladké pečivo kam se podíváte (a to i v bezlepkové a podmáslové verzi) a skvělá káva. Vše je připravováno ručně a s láskou…. Nesmí chybět ani domácí limonády, salátky a limetkové nebo rajčatové máslo. Mohli bychom tady básnit hodiny, ale asi bude nejlepší, když se do Toustárny rozejdete sami. Jediná její nevýhoda je, že nabízí jen 8 míst k sezení v okenních výklencích…. ale možná je to dobře. Sedět tam celý den, tak se za chvilku kutálíme 🙂

Eska

Kde: Pernerova 49, Karlín
FB: eska

hledáme obchodníka

V karlínské Esce v pravé italské peci pečou dva druhy chleba, které jsou vyrobeny z třístupňového kvasu a z biomouky.  Vypráví se o nich po celé Praze, a tak si pro ně jezdí i některá pražská bistra. Chléb si buď můžete koupit s sebou a užívat si křupání kůrky v teple domova, nebo si necháte připravit chutný sendvič  a sníte si ho na místě. Nesmíme ale zapomenout na neskutečné makové loupáky, které jsou nejen obrovské, ale také nadýchané. Ve spojení s domácím kakaem a máslem, které vám okamžitě připraví,  je to úžasná pochoutka.

Oh deer bakery

Kde: Bělehradská 1019/62
FB: ohdeerbakery

Kdo z vás ještě neochutnal cronuty? CRONUT vznikl spojením dvou slov croissant a donut – česky krobliha. A také to tak chutná. Nadýchané těsto je z francouzské dobroty a  kulatý tvar zas vypůjčený z americké koblihy. Cronut je pak poléván nutellou, čoládou, ovocnou polevou a sypán oříšky a…..však uvidíte sami 🙂  Krabici hříchu si můžete koupit nejen v pekárně ale i na Andělu v kavárničce v nákupním centru.

Mansson’s bakery

Kde: Bílkova 8
FB: manssons

Manželé a majitelé pekárny Klára a Lars prostě milují to, co dělají a díky tomu i my máme lepší den. Jejich vymazlený žitný chléb se semínky je opravdu dotažený k dokonalosti. Ale v nabídce je samozřejmě i nadýchaný italský, se sušenými rajčaty a olivami nebo ořechový s ovocem. Lars je původem z Dánska a právě dánské sladké pečivo z lístkového těsta s vanilkovým pudingem nebo marmeládou lidé milují po celém světě. Tady ho pečou každý den čerstvé, podle tradičních receptů a bez konzervantů. A protože nic, co je opravdu kvalitní a chutné se neutají, dodávají své křupavé dobroty do prestižních hotelů, prodejen a restaurací v Praze a stali se i výhradními dodavateli do slavného Orient Expressu.

Artic bakehouse

Kde: Újezd 11
FB: bakehouse

Dva islandští vikingové se rozjeli do Prahy, aby nás donutili si zamilovat kváskový chléb, který se jí na Reykjavíku. Na Islandu a ve velkých městech světa je prý konkurence veliká, ale u nás se pekařství od srdce teprve probouzí. To, že udělali správné rozhodnutí, vidí každý den. Mívají totiž vyprodáno. A co v Bakehousu můžete koupit?  Kromě pověstného kváskového chleba, ochutnáte skořicové šneky,  tradiční smažené koule, které malinko připomínají koblížky, plněné rolky, croissanty nebo cookies.  Nechybí ani skvělá káva a nějaké ty specialitky.

Pekárna Praktika

Kde: Bělehradská 66
FB: praktika

Mouka mletá na kameni, krémová střída a křupavá kůrka.  Chlebový zázrak, který si koupíte na Bělehradské, sníte samotný na posezení a zjistíte, že k němu nepotřebujete sýr ani šunku. Je charakteristický tím, že má ve střídě velké bubliny. Kromě něj tady koupíte i dokonalé koblihy  s marmeládou a vanilkou, čokoládový croissant, arašídové sušenky nebo skořicového šneka sypaného mandlemi.

Kam chodíte rádi vy? Těšíme se na vaše tipy

 

 

Zdroj fotografií: facebookové profily jednotlivých pekařství

© 2024 imper.cz