Best of: Fenomén doby: Jak zvládat worklife balance, obzvlášť, když jste single?

13. Duben 2018

Jako obchodníci nové generace čelíme stále většímu tlaku na výkon, máme ale také potřebu být společensky odpovědní, svou práci dělat smysluplně a zároveň chceme mít kvalitní vztahy a dostatečný prostor pro své zájmy. Jak to ale vše vybalancovat? Jak být úspěšný v práci, která vás zároveň naplňuje natolik, že zapomínáte stírat rozdíly mezi ní a soukromým životem? Tipy přinášíme s Danielou Vašíčkovou, zakladatelkou společnosti Worklife Agency a projektu Family and Job.cz, který šíří politiku slaďování soukromého a pracovního života v praxi.

sad hipsterup

„Jakmile se vaše práce stane i vaším koníčkem, začne se stírat rozdíl mezi soukromým a pracovním životem, což může být zejména pro single lidi problematické. Lidé, kteří mají rodinu, si prostě svoje worklife balance zvládnout musí. Partner, dítě a povinnosti si řeknou, kdy je čas odejít od počítače a vůbec je nezajímají žádné deadliny, uzávěrky, apod. Ale co my ostatní, kteří tuhle „klapku“ nemáme?“ předkládá Daniela Vašíčková zajímavý fenomén doby.

Vyzkoušejte leady

Proč je to problém právě pro singles?

A co hůř, co když svou práci milujete, ta se stane vaším koníčkem a hnacím motorem natolik, že telefon v 8 večer, schůzka v sobotu ráno a pracovní večeře do jedenácti je zcela normální záležitostí? Stejně jako zaklapnutí počítače po půlnoci? Znáte taky ten pocit, že je člověk zahlcen natolik, že není schopen absorbovat žádné další informace – brát telefon, při jednání s klienty má pocit, že zapnul nahrávku, přestal být empatický vůči problémům ostatních, večerní e-mailová korespondence supluje rande a v noci se probouzí, aby si poznamenal nesplněný úkol? Pak tenhle článek potřebujete jako sůl! Čtěte a zkuste zakomponovat tipy, které se ostatním singles osvědčily při budování harmonického života.

1. Buďte fyzicky fit

„Možná to zní jako klišé, ale pokud je vám dobře fyzicky, bude vám dobře i psychicky. Mně se osvědčilo nastartovat den ranním joggingem. Pomáhá mi to utřídit si v hlavě myšlenky na nastávající pracovní den. Mimochodem při běhání mě napadají skvělé projekty,“ radí ozkoušené triky Daniela.

2. Obklopujte se jen lidmi, kteří vám dodávají energii a povzbuzují vás ve všem, co děláte

Buďte s těmi, kteří vás podporují ve směru, který jste si vybrali pro svůj pracovní i soukromý život. Odstraňte ze svého okolí lidi, kteří jsou pesimisté, ubírají vám energii a nepodporují vás ve vašich snech.  Energie je neskutečně nakažlivá!

3. Spolupracujte jen s proaktivními a zodpovědnými lidmi

Pokud budete mít zodpovědné a proaktivní spolupracovníky, budete mít více času na své soukromí. Vybudovat si vlastní značku a získávat zakázky díky doporučení je během na dlouhou trať, proto spolupracujte jen s lidmi, kteří ctí vaši filozofii a chápou, kdy a proč jste offline. Klidně s vámi také půjdou na schůzku do parku nebo na výstavu místo zakouřené restaurace.

4. Schůzky vždy plánujte v časovém ohraničení a choďte vždy o 5 minut dříve

„Osvědčilo se mi plánovat si schůzky s dostatečnými časovými rozestupy na přesun. Prostě zácpy k Praze patří, stejně jako dochvilnost k dobrému jménu firmy. Svým klientům při plánování schůzky píšu nejen čas začátku, ale i předpokládaný čas konce,“ jmenuje Daniela další nástroj, který jí ulehčil plánování.

5. Jeden den v týdnu nepracujte, po sedmé hodině večer mějte telefon vypnutý

„Prostě 1 den v týdnu nezapínám počítač, ať se děje, co se děje. Pokud si toto pravidlo nestanovíte, nebudete mít žádné ohraničení mezi soukromým a pracovním životem. Vypínat telefon je tím nejmenším, co můžete pro své psychické zdraví udělat,“ nabádá Daniela.

6. Choďte na akce, které vám buď přináší radost nebo nové kontakty

Společenský networking může být pro vás příjemným relaxem, kdy poznáte nové přátele, ale i příležitostí, jak poznat nové klienty. „Při posledním příjemném posezení v kavárně jsem získala kamaráda, který umí sehnat lístky na beznadějně vyprodané představení, ale také mě nakontaktoval na ty správné lidi,“ uzavírá Daniela s tím, že i vy byste měli být ochotní pro „ty své“ lidi jít pověstnou extra míli.

A teď ruku na srdce ti z vás, kteří jsou single a jedou na plný výkon – poznali jste se v našem popisu? Které z uvedených tipů dodržujete a co dalšího se vám osvědčilo? Jak si na sebe děláte čas?

Foto: heysigmund.com

© 2024 imper.cz