Tomáš Plačko, Median Analytics: „Umím lidi nakopnout, podpořit, ale taky je ‚zjebat‘“

30. Květen 2017

Když si Tomáš po skončení školy volil svou životní dráhu, chtěl dělat práci, kde by nebyl omezován. Kde by konečná odměna rostla úměrně s vynaloženým úsilím. Když se shodou náhod setkal se zakladateli Median Analytics, došlo mu, kam chce investovat své mladické úsilí. Osobně říká, že sportovci jsou nejlepší obchodníci, díky své dravosti a soutěživosti. Nemá rád, když někdo dělá práci napůl nebo ji odbývá. Když se člověk postaví na start, měl by do toho dát všechno. V jeho týmu to platí dvojnásobně. „Člověk musí být zapálený a svým přístupem by se měl přizpůsobovat aktuálním situacím.”

ba-3
  • Tomáš Plačko, 28 let, Sales Manažer
  • Společnost Median Analytics je v Česku nová firma, která se specializuje na investiční/finanční a marketingové poradenství. Již nějakou dobu funguje na Slovensku, v současnosti bude expandovat do Polska.
  • Ve volném čase se věnuje rodině, s kterou jezdí na výlety a na chalupu. „Mimo práci se snažím vypnout. Myšlenky, nápady, inovace, nové věci jsou neustále v oběhu. Chci jít příkladem pro svůj tým.”
  • Tomáš je přirozenou autoritou, který se snaží lidem vycházet vstříc. „Hodně lidí to ale zneužívá. Říká se, že dobrý manažer nemůže být k lidem jen přátelský. Má být ten, který umí nakopat lidi do zadku pro lepší výsledky. Děláme v segmentu, kde jde vše ruku v ruce.”

[leads_ id=“97371″]

Obzvlášť v dnešní době je důležité, aby firma dodržovala dohodnuté podmínky

V rámci kolika prvních sekund by měl obchodník klienta zaujmout?

Vyzkoušejte leady

První 4 sekundy jsou nejdůležitější – pozdrav musí být zapamatovatelný a energie z vás musí zářit. Klidně použijte vtip na umocnění toho pocitu, ale je to ten pozdrav, který utkví v paměti. Poté přejděte hned k věci a ukažte, že jste člověk, kterého se vyplatí znát. Zakládáme si na tom, aby byli naši obchodníci odlišní od všech ostatních. Proto jim z velké části hradíme  různá školení s nejlepšími odborníky z oboru. Měli jsme například školení s Peterem Krištofovičem nebo s Brianem Tracym.

Jak jste se k firmě dostal, co vás na ní zaujalo?

Po maturitě jsem nevěděl co dělat. Manuálně se mi pracovat nechtělo a tak jsem si hledal možnosti, kde bych se stal finančně nezávislý a kde bych nebyl platem omezený. Na jedné narozeninové akci jsem se dostal k majitelům společnosti, kde mi představili svou vizi. Zaujala mě možnost hodnocení, které závisí na mém výkonu. Tak jsem se do toho po škole pustil.

Musel jste mít krušné začátky hned takhle po maturitě…

Mé začátky byly dost kruté. Měl jsem 19, byl jsem nejmladší ve firmě, kde nás pracovalo 96 obchodníků. Začátky byly těžké i proto, neboť jsem nevypadal na schůzkách důvěryhodně kvůli svému věku. Tahle zkušenost mi dala hodně. Dnešní obchodníci to mají lehčí a jednodušší, hlavně díky internetu. Nicméně klienti mají dnes víc zkušeností, takže v oboru je potřeba se víc vyznat.

Vyzkoušejte leady
Změny v oboru? „Trendem je, že lidi neinvestují jen přes banky a hledají i jiné možnosti. Banky totiž neumí po zdanění dát tolik, jako nějaká společnost. Musíte si ale vybrat takovou, která je na trhu déle a vyzná se v tom.”
Změny v oboru? „Trendem je, že lidi neinvestují jen přes banky a hledají i jiné možnosti. Banky totiž neumí po zdanění dát tolik, jako nějaká společnost. Musíte si ale vybrat takovou, která je na trhu déle a vyzná se v tom.”

ČNB ukončila devizové intervence, kterými přes 3 roky oslabovala korunu. Jak na tom vydělat nebo jak ochránit své stávající investice?

Je potřeba mít peníze rozdělené ve více segmentech. Intervence byla předem avizována a všemi očekávaná. Dopadlo to tuším úspěšně. Nebyl to takový reset pro trhy jako bylo například překvapivé ukončení intervence švýcarského franku, kde Švýcarská národní banka (SNB) snížila základní úrokovou sazbu ještě víc do záporu, což byla facka pro trh. Dokonce i velké firmy tehdy pohořely. Maďarská brokerská společnost Buda-Cash byla na trhu 20 let a prostě zkrachovala, nestačila to vykrýt. Během hodiny tam byl pokles o 23 centů a při investici 1000 dolarů, na tom člověk dokázal vydělat přes 23 000 dolarů za jednu hodinu.

Kdybych si chtěl zaspekulovat na růst koruny vůči euru, myslíte, že by se mi to vyplatilo? Do kterých instrumentů byste teď osobně investoval?

V takové nejisté době, kdy Severní Korea testuje balistické rakety nebo kdy Velká Británie vystupuje z EU bych osobně investoval do zlata. Preferuji investice, u kterých není očekáván velký výnos, ale mám u nich jistotu, že peníze budou ochráněné.

Jaký máte názor na alternativní investice, třeba na kryptoměnu Bitcoin?

Bitcoin byl hit, ale kolovaly o něm různé dohady – sponzoring teroristických skupin, atd. Několik měsíců se to nedalo obchodovat, lidi tam měli hodně vázané peníze, což v dnešní době není dobré. Spíš bych šel do něčeho jistějšího, třeba do zmiňovaného zlata. Virtuálním měnám osobně nevěřím.

Zapálení pro tým: „Firemních akcí je hodně, nic nezanedbáváme a dáváme si záležet, abychom co nejvíc upevnily vztahy – společné semináře, paintball, rafting, motokáry. Je toho hodně, i za každou kancelář zvlášť. Do velkých podrobností bych nezacházel.”
Zapálení pro tým: „Firemních akcí je hodně, nic nezanedbáváme a dáváme si záležet, abychom co nejvíc upevnily vztahy – společné semináře, paintball, rafting, motokáry. Je toho hodně, i za každou kancelář zvlášť. Do velkých podrobností bych nezacházel.”

3 kombinované způsoby, kterými si obchodník může vydělat

  1. Fixní (21 000 Kč čistého)
  2. Odměna dle výsledků (šikovnější překonávají hranici 100 000 Kč)
  3. Systém bonusu za výsledky během celého roku (zisk dovolené v hodnotě 2500 Eur; auto – Mercedes tř.A atd.

S jakými výzvami se obchodník s investicemi musí dnes potýkat?

Výzva je najít co nejvíc spokojených klientů a partnerů. Ale práce s klientem se posunula jinam. Už to není tak, že mu zavoláte v pondělí a přijdete ve středu na schůzku. Ten člověk je víc zkušený a vy mu musíte poskytnout odpovídající podklady. Klient musí mít důvod, proč za vámi přijít.

Jak vypadá běžný pracovní den obchodníka u Vás?

Hned zrána začínáme poradou, kde probereme novinky za předchozí den. Dále probíráme plány na navázání nových vztahů s potenciálními klienty. Pracovní doba záleží na každé pobočce. V Praze dělá čistý pracovní čas 7,5h. Hledáme profesionála, minimálně člověka, ze kterého toho profesionála budeme moct udělat.  Je to práce na full-time.

I člověk oborem nepolíbený by se mohl hlásit?

Osobně mám elektrotechnickou školu. Takže to není o vzdělání, ale o tom, že ten člověk něco chce…kariérně růst. Záleží mi na tom, aby se uměl logicky vyjadřovat, aby si šel za svým cílem a když si řekne, že to dokáže, tak na tom dokáže pracovat a zvládne to. Stejně tak naopak když si řekne, že to nedokáže, tak má vlastně pravdu.

Mají také krušné začátky?

Mají. Nováčci se potřebují dostat na výsluní a první 3 měsíce je pro ně pořádný záběr. Všímáme si také, kdo pracuje i ve volném čase. Nakonec po tomto zkušebním období zůstanou jen ti nejlepší. Nemáme problém se rozloučit i s dlouhodobými kolegy. V Bratislavě jsme po novém roce vyhodili 80 % kanceláře, s kterou jsme spolupracovali 3 roky. Když někdo poleví nebo nemá výsledky a my vidíme, že by se mohl posouvat, ale nechce, tak…

„Začátečníci si u nás mohou vydělat 35-45 000 Kč s fixní složkou. Po prvních 3 měsících už v tom umí chodit, více tedy pracují a vidí v tom potenciál. Platy se jim tak úměrně zvýší.”
„Začátečníci si u nás mohou vydělat 35-45 000 Kč s fixní složkou. Po prvních 3 měsících už v tom umí chodit, více tedy pracují a vidí v tom potenciál. Platy se jim tak úměrně zvýší.”

Pokud práci neflákáte, tak to můžete dotáhnout hodně daleko

S jakým typem lidí se Vám dobře spolupracuje?

Osvědčili se mi sportovci.

Čím to je?

Jsou víc draví. Pokud ten sport dělali delší dobu tak ví, že dřinou jde dokázat téměř vše. Většinou se těch lidí přímo ptám, jestli sportují. Pokud ano, tak se jich zeptám, zda by se vrátili do toho svého sportu (pokud přestali), zda by na sobě pracovali víc, aby se dostali dále. Většina lidí mi odpoví, že ano. Je to jedna z důležitých otázek, kdy chci, aby lidé pochopili, že když se u nás postaví na start, tak to pro ně bude znamenat obrovskou změnu v životě.

Celkově je mezi obchodníky s investicemi žraločí atmosféra, vnímáte to tak?

Mezi našimi obchodníky je určitá rivalita. Každý chce mít co nejlepší výsledek, ale myslím, že je to ve zdravé rovině. Nepřetahujeme si klienty, to máme ošetřené. Navíc podkopávání se velmi tvrdě trestá. Nejdřív je to stržení 90 % částky z platu a při dalším incidentu následuje vyhazov. Naštěstí k tomu docházet nemusí.

[leads_ id=“97371″]

Foto: Lucie Levá

© 2024 imper.cz