Daniel Kosec: Od snu k realitě. Zaručený návod, jak uspět dle principů fungování lidského mozku

22. Leden 2017

Spousta lidí a návodů vám řekne, že si máte klást chytré, měřitelné a plánovatelné cíle. Zaprvé málokdo ví, co přesně si z takových rad může vzít a zadruhé – jak dlouho vám takové „to-do“ plány vydržely? 3 dny, týden a pak vás semlel život, nebo jste se na to vykašlali. Nedivte se, že vám zvyky nevydrží, pokud nemáte obrovsky silnou vůli – nebo pokud nemáte návod, jak to udělat, aby vás cesta bavila a váš mozek vám na ní byl parťákem, nikoliv překážkou. O tom v dnešním článku Daniel Kosec.

danielkosec

1. První krok – snění!

  • „Váš sen musí být dostatečně velký, silný a motivující.“
  • „Váš sen vás musí ve stejnou chvíli děsit i nadchnout.“

S mými klienty pracuji tak, že chci, aby si vytyčili cíl, který by ostatní označili za hloupý, příliš smělý či nedosažitelný. Je jedno, v jaké fázi života zrovna jste, jak se vám (ne)daří, vaše velké sny jsou ten tichý hlásek, který vás stále nahlodává – který chceme poslechnout, ale nevíme, jestli jsme dost dobří. Je to to vyšší volání vašeho srdce, které vám pomáhá jít do nekomfortních situací a udržet se na této cestě nad vodou.

hledáme obchodníka

„Vašim snům je jedno, jak  vypadal váš minulý měsíc, říkají: Vstaň, setkej se s námi.”

Rozklikněte si infografiku:

final

2. Jednoduché a chytré cíle smrdí

Čtete správně. Chytrý cíl je takový, kde máme velkou šanci na splnění – až moc velkou. Dáte si jeden chytrý (čtěte slabý) cíl a za měsíc máte splněno. Radost a vděčnost cítíte 5 minut, druhý den už necítíte nic. Jen demotivaci. Malý CÍL je splněn a teď pojedete v zaběhlé rutině dalších 11 měsíců. Plánujte progresivně. Tvořte si posloupnost 3, 4, 5, 6 cílů. Vždy je třeba tvořit velké, roční cíle.

„Proč jsou někteří motivováni a jiní ne? Jedni si kladou velké cíle a sny, jiní cíle příliš chytré.“

3. Dejte sen na papír a následně ho rozsekejte!

Teprve teď začíná ta plánovací, měřitelná a realistická část. Nechte pracovat svou kreativitu. Když budete opravdu poslouchat sami sebe, dozvíte se, jak sen dotáhnout k realitě. Jak na to?

Rozsekejte velký cíl na menší. 12 měsíců. 52 týdnů. Čím víc je rozsekáte, tím lépe. Když například chcete zhubnout 30 kilo nebo rozjet velký projekt, začnete zařazováním malých zdravých návyků – vytvářením seznamu partnerů, zhodnocením konkurence, vyhledáním potenciálních investorů…

„Mozek byl vytvořen, aby nás chránil před nebezpečími, i proto je často i náš největší nepřítel.”

4. Které 3 zvyky vám pomohou splnit týdenní/měsíční cíl? 

A tady se láme chleba. Toto je bod, kde lidi selhávají. O tom, zda dojdete od snu k realitě, rozhoduje to, co děláte každý den. Vaše zvyky a návyky, které se budují 21 dní a déle. Tak dlouho trvá, než se v mozku vytvoří nová synapse a nový zvyk se stane součástí vašeho lifestylu.

button novy zvyk

Jak ale vydržet celý měsíc? Díky správně nastaveným zvykům. Pokud po svém mozku chcete, aby nový zvyk dělal rád, musíte ho spojit s emocemi a růstem. Pokud je zvyk příliš práce a žádná zábava, přestane to mozek brzy bavit – a vy nový zvyk opustíte.

5. Bonusový zvyk – vizualizujte!

Po svých klientech chci, aby si před spaním a po probuzení představovali, jakým člověkem se stali, když už vysněného snu dosáhli. A to denně. Pociťujte situaci všemi smysly, jakoby to byla realita. Jak se cítíte? Co se děje kolem vás? Jak na vás reagují ostatní? Jste sebevědomější? Volnější? Šťastnější?

6. Týdenní zhodnocení 

V neděli večer si sedněte a zeptejte se sami sebe, zda jste splnili vše, co jste si v rámci zvyků naplánovali.  Ptejte se sami sebe:

  • Mohl jsem pro to udělat něco víc?
  • Makal jsem na tom, nebo jsem se na to vykašlal?
  • Jak to můžu následující týden vynahradit?

Sepište si, jak ovlivnily vaše zvyky uplynulý týden. Cítili jste se lépe? Vsadím se, že ano, cítili jste totiž svůj růst, který je tak potřebný, aby zvyk vydržel.

© 2024 imper.cz