Best of: 6 praktických rad, kdo je mentor a jak najít toho nejlepšího

28. Září 2018

Dneska je IN mít mentora. Každý o tom píše, mluví a vy se cítíte pozadu, že jste si zatím s nikým neplácli. A tak jsme se rozhodli koncept mentorství uvést na pravou míru. Mentor je osoba, která má spoustu zkušeností v oblasti, ve které chcete být úspěšní.

Young people in the office
Podoby jsou různé: následujete jeho kroky, spolupracujete s ním, přebíráte jeho know-how, drží nad vámi „ochrannou ruku“ nebo vás pravidelně nutí opustit vaši komfortní zónu. Mentor může taky být jen inspirativní osoba, kterou sledujete na internetu. Sice se nejedná o mentorství v pravém slova smyslu, ale když chcete ze salesu vytřískat co nejvíc, měli byste někoho daleko úspěšnějšího sledovat tak jako tak. Jak na to, aby vám mentorství skutečně přinášelo pokrok?

1. Nedívejte se jen nahoru, dívejte se i kolem sebe

Představte si situaci, že za vámi dojde kolega a zeptá se, jestli byste nechtěli být jeho mentorem. Zaručeně vás tím zaskočí. Nejde o to, že v mnoha případech člověk ani neví, co na to má vlastně odpovědět, ale zřejmě máte nějakou úžasnou schopnost nebo um, který kolegu fascinuje.

hledáme obchodníka

Rozhlédněte se tedy kolem sebe – na vaší úrovni může být osoba, díky níž porostete neuvěřitelnou rychlostí a můžete spolu uzavřít spoustu kvalitních obchodů. On(a) naučí vás, vy inspirujete ho/ji. Nejslavnější moderátorka a businesswoman Oprah Winfrey to potvrzuje: „Když v někom vidím potenciál, chci ho vidět růst.“

2. Jeden mentor nestačí

Jak říká slavná americká koučka osobního rozvoje Marie Forleo: „Jedna osoba nemůže mít odpověď na všechny otázky.“ Proto je skvělé mít mentorů více, protože tak získáte víc pohledů na věc. Nebo třeba využijte kombinaci jednoho pořádného – šéfa, manažera – a třeba známého, kterého za jeho perfektní vyjadřovací schopnosti obdivujete už dlouho. Proč ne?

Potřebujete se zlepšit v lecčems, a i když je vás šéf skvělý podnikatel a dokáže zobchodovat nezobchodovatelné, má určitě mezery v něčem jiném, co zase vám připadá hodně důležité. Pravdou je, že spousta lidí, kteří jsou již na vrcholu, řeší naprosto jiné záležitosti než vy a mnohdy vůbec nechápou, s čím si vlastně lámete hlavu. Proto je super mít „v záloze“ i někoho, kdo vás pochopí a opravdu vám poradí, protože nedávno řešil něco podobného.

3. Snažte se být co nejkonkrétnější

Mnohem lépe se vám bude vybírat i získávat mentor, když budete vědět, co po něm vlastně chcete. Pokud se mentora zeptáte „Co mám udělat proto, abych vydělával více peněz?“, nejspíš si řekne, že vlastně ani sami nevíte, co chcete. O tom, jak je důležité mít konkrétní cíle, ví i jednatel společnosti RealExpert Martin Černý: „Uvědomte si, že pokud nevíme, kam jdeme, je zcela jedno, jakou cestou se vydáme. K cíli, který neznáme, nemůžeme nikdy dojít.“

Proto si jasně stanovte, v čem vám má mentor být nápomocný. Klidně v jednotlivých krocích – zvýšit počet podepsaných smluv minimálně o polovinu, „odbourat“ klienty, kteří vás zdržují, zlepšit time-management atd. Když přijdete s konkrétní otázkou, dostanete konkrétní odpověď a můžete se společně pustit do řešení.

Domluvte si konzultaci

button registrace obchodnika transparent

4. Vybudujte si respekt a důvěru

Ještě předtím, než na svého vysněného mentora „skočíte“ a požádáte ho, aby byl vaším rádcem, se ujistěte, že jste jeho opravdovým fanouškem a jste ochotní opravdu pečlivě sledovat jeho cestu. Zajímejte se, choďte na jeho přednášky. Čtěte jeho spisy, poslouchejte vše, co vám říká. Dejte tak najevo, že si ho opravdu vážíte. Díky vašemu pevnému vztahu můžete dokonce pomoci i mentorovi. Jak?

COO Facebooku Sheryl Sandberg ve své knize Lean In v kapitole o mentorství píše: „Většina mentorů má opravdu stresující job a mají sami co dělat se svými úkoly. Ale když přijde pozitivně naladěný a připravený člověk, kterého mentorují, dokáže jim zlepšit den.“ Povězte jim, že díky nim jste vydělali o desítky tisíc víc. Nebo že jste začali pracovat daleko efektivněji. Toto nejen mentoři, ale i ostatní lidé, strašně rádi slyší.

5. Tvořte velké věci a dělejte svou práci nejlépe, jak umíte

Nikdo nechce být mentor pro osobu, která do své činnosti nedává všechno. Na mentora bychom tedy neměli pohlížet jako na člověka, který nám pomůže vyšplhat na vrchol, ale na osobnost, která je ochotná nás z nějakého důvodu mentorovat – věří v nás – a tím nás obohatí. Sheryl Sandberg to potvrzuje: „Neměli bychom lidem radit, ať si najdou mentora, díky němuž budou excelovat. Ať nejdřív excelují, a pak teprve mentora začnou hledat.“ Pokud totiž chtějí mít mentora jen proto, že jim to někdo doporučil anebo o tom četli, nikdy toto spojenectví nebude efektivní.

Můžete tak třeba i získat novou kariérní nabídku. Stejně jako Clara Shih, která Sheryl zaujala: „Potkala jsem Claru asi pět let zpátky na jedné konferenci a byla jsem opravdu unešená jejími nápady v oblasti social media. Začala zrovna psát knihu o speciálním softwaru, který měl pomoci obchodním společnostem. Sem tam mě kontaktovala a ptala se na něco zajímavého, na co sama nemohla najít odpověď. Když jsem v roce 2012 odcházela z ředitelství Starbucks, doporučila jsem ji jako expertku na social media, a ona tak získala v pouhých 29 letech moje místo.“

6. Někteří z nás mentora nikdy nemusí najít

Když se zeptáte přátel nebo známých, jestli mají svého mentora, budete překvapení, kolik jich odpoví, že vlastně žádného mentora nemají a nikdy ho ani nehledali. Ti z nich, kteří se inspirují lidmi kolem sebe, většinou vtahují více různých informací z různých zdrojů – internetu, okolí, práce, knih, televize, seminářů atd. Nepotřebují nutně někoho konkrétního jmenovat. Z profesionálního hlediska tak vlastně nejde o mentorství, je to pouze forma jakési inspirace, ale principy jsou podobné.

Třeba jako Tomáš Snášel z Mafia Records, který společně se svým bratrem Davidem už několik let pořádá ty největší a nejúspěšnější hiphopové koncerty v ČR: „Lidi, které člověk potkává a situace, do kterých se dostává každý den – to dohromady tvoří mého mentora. Stačí jenom správně naslouchat a být otevřený, aby se člověk přiučil.“ Ať už tedy máte svého mentora nebo ne, vždycky se můžete inspirovat děním kolem sebe.

© 2024 imper.cz