Pavel Tesárek: „Když mi známí říkají, abych něco nedělal, většinou je neposlouchám“

24. Srpen 2016

Vnímat Svépomocí.cz jako výdělečnou záležitost bylo pro Pavla ze začátku spíše science fiction. Chtěl si pouze postavit dům vlastníma rukama. Nejvtipnější bylo, že absolutně netušil, jak na to. Návod začal hledat na internetu, nenašel však žádné ucelené informace. Stránku, kam by mohl přijít, přečíst si článek a na druhý den dle informací stavět barák. Tak si řekl, že něco takového vytvoří on sám. Založil online portál, který sdružuje lidi prožívající stejná traumata se stavěním. Od psaní článků přešel k natáčení videí a pořádání workshopů. V natáčení a online marketingu se našel, ohromně ho to baví a navíc mu to vydělává.

D4S_9950

  • Pavel Tesárek, 31 let
  • Společnost: Svépomocí.cz s.r.o.
  • Pozice: Zakladatel
  • Dům se rozhodl postavit vlastníma rukama, i když do té doby nikdy nedržel cihlu v ruce, neměl stavební vzdělání a o stavění vůbec nic nevěděl.
  • První video natáčel na iPhone a bez mikrofonu. „Za mnou byla žlutá zeď v pronajatém bytě a vedle vánoční stromek, který bylo potřeba schovat. Z dnešního pohledu úplná hrůza.“ (smích)
  • Zpočátku pomáhal zadarmo na stavbě svému kamarádovi jen proto, aby viděl, jak to probíhá. „Ze stavby jsem přijel domů, byl jsem hrozně unavený a místo toho, abych si šel odpočinout, vzal jsem papír a tužku a šel sepisovat, jaké nářadí jsme používali, co se udělalo dobře, špatně a co příště udělat lépe.
  • Momentálně obsazují pozici: Obchodní manažer internetového portálu

[leads_ id=“92288″]

Udělat ze stavby domu byznys mě na začátku vůbec nenapadlo

Pavle, přemýšlel jsi o Svépomocí.cz už od začátku businessově? Jak by to mohlo vydělávat?

Slovo business v té době bylo spíše science fiction. (smích) Já jsem si jen chtěl postavit dům. Tehdy existovalo na internetu pár nadšenců, kteří na nějakém blogu a otevřených platformách psali o tom, jak stavět, ale každý měl tu stránku úplně jinak uspořádanou. Někdo přispíval pravidelně, někdo přispěl dvakrát a pak už nikdy. Takže nebylo žádné ucelené místo, kde bych ty informace získal a druhý den je mohl použít na stavbě.

Kdy se z koníčku stalo něco, čím se budeš moci živit?

To, že se na tom dá vydělávat, jsem si uvědomil až po nějakém roce a půl. Já jsem si představoval, že když na web bude chodit 1 500 lidí denně, což by bylo hrozně super, začne se to líbit různým partnerům. Mé okolí bylo klasicky skeptické, říkali mi: „Tolik lidí tam dostaneš těžko.“ Před 8 lety jsme byli zvyklí, že na nějakou stránku chodilo 30 lidí denně. Já však většinou neposlouchám, když mi někdo říká, že něco nejde. Spousta mých známých to nesnáší. (smích)

Domluvte si konzultaci
IMG_4652
Svépomocí.cz pravidelně vystavuje na největším stavebním veletrhu For Arch v pražských Letňanech, který se koná v druhé polovině září. „Každý rok máme stánek o něco větší a o něco bohatší. Už druhý ročník pořádáme konferenci pro stavebníky, která je v sále pro 650 lidí. Přednášet před nimi je něco, na co se ohromně těším. Předávat vlastní praktické zkušenosti, když je ten sál plný, mě ohromě baví.“

První prostor jsem partnerům prodal za lidové ceny, zkrátka businessové myšlení nulové

Takže jsi je neposlouchal a šel oslovovat partnery…

Jednoznačně. (smích) Když k nám na web chodilo nějakých 700 lidí denně, šel jsem za partnery. A líbilo se jim to. Bylo to pro ně místo, které sdružuje úzkou cílovou skupinu, lidi, kteří se na stavbu chystají nebo už staví. Tehdy jsem jim to prodal za naprosto lidové ceny, takže to období nepovažuju úplně za business, který by mě uživil natolik, abych se mohl vzdát standardní práce.

20160427_110310_resized
Pro většinu klíčových oblastí stavby domu má Svépomocí.cz hlavního partnera, se kterým dělá pravidelně nové kampaně. „Stálých partnerů máme kolem 20–30. Naštěstí tak nemusíme běhat a hledat nové klienty, když chceme něco natočit, ale všechny nápady a náměty směřujeme právě na tyto stálé partnery. Samozřejmě, jestli bude nový obchodník natolik šikovný, že bude schopen přivést i nové partnery, máme tady spoustu etap, které ještě nejsou pokryté.“ (smích)

Kdy přišlo rozhodnutí opustit stálý job?

Odvahu jsem získal, když jsem se spojil se společníkem, který do Svépomocí.cz zainvestoval. Dnes už bývalým. (smích) To mi dalo jistotu, že můžu přestat dělat dvě věci najednou. S agenturou, kterou spoluvlastnil, jsme udělali obrovský kus práce. Nastavili jsme ceny tak, jak by správně měly být, a začali skutečně obchodovat. Pro mě to byla od začátku jasná volba, jen ne úplně finančně strategická. Předtím jsem pořádal office školení, které vydělávalo hezké peníze s relativně nízkými náklady. Věděl jsem však, že školení budu muset pořád vyměňovat za čas. Svépomocí.cz sice na začátku nevydělávalo, věděl jsem však, že z toho můžeme vytvořit funkční firmu, na kterou budu pouze dohlížet a zjišťovat od kolegů úžasné a dobré zprávy. Věřil jsem, že jednou by to takto mohlo fungovat.

A funguje to?

Ne tak, jak bych si představoval, pořád se tomu musím věnovat. (smích) Nevím, jestli to je tím, že to tak ještě nemůže být, anebo protože potřebuji do všeho šťourat a chci u všeho být. (smích)

Před kamerou a publikem se cítím jako doma

Jak ses dostal k natáčení videí?

Já jsem byl obdařen komunikačními dovednostmi. Vystupování před kamerou nebo před plným sálem lidí mě baví a hodně si to užívám. I přesto mám pokaždé trému, aby vše dopadlo na 100 % a posluchači byli minimálně nadšení. (smích) Už od roku 2010 jsem měl napsáno ve svých poznámkách, že chci napsat knížky k jednotlivým stavebním etapám. Klasicky jsem to odkládal, ale rozhodl jsem se to zkusit. Napsal jsem e-book, ale používám spíš název PDF kniha, která se jmenuje „Základová deska Svépomocí – krok za krokem“. Nastavil jsem smart e-mailing a natočil pár videí. To první video nám teď přijde hrozně směšné, amatérské, ale doteď přes něj knížku prodáváme.

MARL1250
Pavla jsme se ptali i na jeho faily. Nejvíc ho teď trápí, že nepokračuje se psaním e-booků. „Lidé se ptají po dalších knížkách, já se však pořád věnuji jiným věcem než tomu, abych si k nim sedl a psal. Teď bych potřeboval další motivátor, nebo spíš uvolnění rukou, abych mohl pokračovat v dalších stavebních etapách.“

V úterý jsem poslal pozvánku na workshop, v sobotu přišlo 30 lidí

Videoseriál „Svépomocí živě“ je další vyústěním…

K teorii, která na webu Svépomocí.cz je, jsem chtěl přidat praktickou věc – jak si vyzkoušet stavění nejprve nanečisto v praxi. Podařilo se nám sehnat pozemek, na kterém máme možnost dva roky realizovat stavbu. A to jsme začali točit živě v podstatě už od momentu, kdy hledáš pozemek. S kamerou jsme přišli na stavební úřad a točili jsme úplně všechno. Začali jsme pořádat workshopy a lidé začali fakt jezdit.

Proč by neměli? 🙂 Báli jste se, že nebude zájem?

Vzpomínám si, že první workshop měl proběhnout v sobotu. V tom stejném týdnu v úterý jsem to chtěl říct lidem. Ve firmě jsem byl odrazován, že není možné stavebníkům říct v úterý: „V sobotu bude workshop, tak přijďte.“ Že si to musí všichni plánovat, že nikdo nepřijede a všechny důvody, proč by to nešlo. Já jsem znovu neposlouchal, sepsal jsem e-mail a poslal ho na všechny registrované svépomocníky. Jak to dopadlo? V sobotu jsme měli naplněnou kapacitu 30 lidí, kteří se přijeli podívat, jak se staví plot. Firma, která nám plot dodávala, vytvořila dárkové poukázky, takže jsme tam mohli vybrané jedince dokonce obdarovat. Lidé se ptali, jak stavět plot a co nedělat. S touhle zkušeností pak mohli jít domů a snadno postavit oplocení u sebe. Přesně tohle mi dává obrovský smysl a baví mě posouvat to ještě dál.

Pavel momentálně k sobě hledá aktivního, pozitivního a samostatného člověka, na kterého bude 100% spoleh. Stavět umět nemusíš. 🙂 Důležité je nehledat výmluvy, proč něco udělat nejde. Naopak, Pavel ocení lidi, co z vlastní iniciativy přijdou s kreativními nápady, co a jak udělat. Jsi to ty? Přidej se do týmu Svépomocí.cz.

[leads_ id=“92288″]

Foto: Archiv Pavla Tesárka

© 2024 imper.cz