Jak vypadá den nejlepšího realitního makléře na Manhattanu?

24. Listopad 2015

Je Švéd. Je gay. Je extrovertní až na půdu. A ve svém oboru nejlepší z nejlepších. Fredrik Eklund má všechny atributy k úspěchu – a hlavně tvrdě maká od 5:30 do 10 večer. V New Yorku je na trhu realit opakovaně číslo 1, má svou vlastní reality show a nyní nejlépe prodávanou knihu podle New York Times. Opakovaně prodává nejluxusnější nemovitosti celebritám, jako jsou Leonardo DiCaprio nebo Jennifer Lopez. Zkuste s ním strávit den – udržíte tempo?

Zdroj: Instagram Fredrika Eklunda
Zdroj: Instagram Fredrika Eklunda

Motivace není nikdy dost a ta dnešní je ultra praktická. Pochází z čerstvě vydané knihy Fredrika Erklunda „The Sell: The Secrets to selling anything to anyone,“ která je jednou z událostí podzimu 2015 (v češtině zatím nevyšla, ale to nejdůležitější info vám zprostředkujeme v sérii článků). V ní odhaluje úspěšný salesman know-how skutečně na kost, včetně toho, jak konkétně vypadá jeho den:

  • Pondělí až pátek vstává Fredrik v 5:30 a pracuje do 21:30
  • Soboty má striktně volné
  •  V neděli pracuje 50 % času a 50 % odpočívá

5:30 – Budíček!

Když vstáváte tak brzo, že je venku ještě tma a vás bolí všechny kosti, musíte vstávat s mantrou, která donutí nohy vyskočit za vás. Ta Fredrikova zní „Dnešek je extra důležitý, protože jsem ochoten za něj vyměnit den svého života.“ Sám v knize přiznává, že ne každé ráno je tak jednoduché, ale vyplatilo se mu po otravném budíku napočítat do pěti a na páté napočítání bez přemýšlení vystartovat z postele: „Prostě musíte. Je to moment pravdy každého obchodníka. Když zůstanete v posteli, jste jako každý jiný – nikdo.“

Najděte si práci v obchodu

5:45 Uf. Cesta do fitness

Vůle je nejsilnější po ránu a zvyk je železná košile, proto je Fredrik hned po ranní hygieně k zahlédnutí v mikině s kapucí, jak si to šine do fitka. Je to dle jeho slov jediná chvíle v jeho dni, kdy je vše klidné, město ještě spí a jeho mysl je offline. „Trik je udělat z pravidelného cvičení takovou samozřejmost, že do fitka dojdete ještě rozespalí a než si uvědomíte, kde to vlastně jste, už je pozdě chodit domů,“ radí Švéd s humorem sobě vlastním.

6:00 Stíháte mezi sklapovačkami vyřizovat e-maily?

Tohle je slušný hardcore! „V USA je sice brzké ráno, ale má pobočka ve Stockholmu má již půl pracovního dne za sebou, je proto potřeba reagovat rychle. Ve 40sekundových přestávkách mezi sety střílím v rytmu hudby e-maily jako v nějaké počítačové hře,“ motivuje Erklund.

7:00 Příprava na den obchodního žraloka začíná

„Rytmus dne se s úderem sedmé hodiny mění z poklidného piána na rockovou kytaru,“ píše Fredrik. Tělo nabité endorfiny a proteinovým shakem je ready na další úspěšný den. Rána po fitku patří logistice a organizaci meetingů, plánování přejíždění po New Yorku a sladění práce mezi ním, jeho business partnerem Johnem a obchodním týmem. „Klíčovou roli má v tomto procesu Jordan, náš asistent a strážní věž, která nás komanduje po celém Manhattanu. Bez něj bychom byli vyřízení,“ oceňuje práci členů týmu Fredrik.

Zdroj: Instagram Fredrika Eklunda
Zdroj: Instagram Fredrika Eklunda

8:00 Kancelář – a tempo se zrychuje!

„Crr! Jsem ve výtahu, upravuju oblek a číhám. Tohle je můj batmanovský moment. Určitě víte, co tím myslím – taková ta chvíle, kdy se cítíte nejsilnější. Kdy váš den doopravdy začíná. Uvědomte si tuto chvíli a užijte si ji.“

hledáme obchodníka

8:00–14:00 Obchod nikdy nezastavuje

Fredrik, John a tým jedou bez zastavení. „Neexistuje žádný mrtvý čas. Ten je tak leda v sobotu, o prázdninách a až budu děda,“ směje se Fredrik a dodává, jak je důležité jet naplno a neusnout na vavřínech, ani když prodáváte obrovské developerské projekty za miliardy dolarů či podepíšete smlouvu s Justinem Timberlakem: „Vždy říkám svému týmu, že nejsme o nic lepší než náš poslední deal. A ten chladne pěkně rychle!“

Zdroj: Instagram Fredrika Eklunda
Zdroj: Instagram Fredrika Eklunda

14:00 Pár minut na dobití baterek

„Oběd je podle mě velká ztráta času – nevím, jak vy, ale já ho nemám k dispozici tolik, abych vyhodil hodinu za to, že někde čekám na těžké jídlo, ze kterého se druhou půlku dne vzpamatovávám,“ říká Fredrik, avšak jedním dechem dodává, že balanc je důležitý. Jedním z „hacků“, kterými se udržuje v plné síle, je zelené smoothie a sushi po cestě na další meeting. Pomáhá mu také rychlá meditace v autě nebo svižná procházka parkem.

14:00–18:00 Dlouhé meetingy s developery

Na odpolední hodiny si Fredrik plánuje porady a složitá jednání s developery, která jsou často náročná jak na psychiku, tak na time management. Meeting za meetingem se protahují, excentrický obchodník to však neřeší a než přijít na další setkání pozdě a vypadat neprofesionálně, vždy si předem ujasní časové okno, a pokud se setkání protáhne, odchází. Ne každý si to může ve své pozici dovolit, za zamyšlení to však stojí. Také nesnášíte, když někdo chodí pozdě?

Zdroj: Instagram Fredrika Eklunda
Zdroj: Instagram Fredrika Eklunda

18:00+ Večerní studium a schůzky se štábem

Aby toho nebylo málo, točí Fredrik se svým bratrem televizní show Million Dollar Listings, má bohatý společenský život, musí navazovat a udržovat vztahy, dělat interview a navíc ho příští den čekají další složitá jednání, která musí řádně nastudovat, připravit strategii a procvičit sales pitch.

Večery věnuje těmto kreativnějším činnostem a dbá na to, aby se i na sklonku večera cítil soustředěný a nikdy nevypadal unaveně: „I když to znamená dát si pořádně pálivou polévku či dvojitý matcha čaj, které vás probudí, a mít v přihrádce auta kartáček, zubní pastu a náhradní oblek, vždycky buďte nejlepší verzí sebe sama. Nikdy nevíte, kdy přijde nečekaná šance.“

21:00 E-maily a postupné zklidnění

„Aby se mi druhý den vstávalo lépe, snažím se vyřídit opravdu všechno. Zjistil jsem, že na většinu e-mailů stačí krátké odpovědi o jedné větě. Chce to cvik, ale brzy to dáte, aniž byste vypadali nezdvořile. Většinou tedy e-mailuju, dokud mi má drahá polovička neřekne, abych skončil,“ naznačuje důležitost worklife balance Fredrik.

Tak co? Dali byste to? Jak vypadá váš den a na co jste ve svém harmonogramu hrdí?

Jo, a  ještě tip na závěr. Fredrikův Instagram je nabitý adrenalinem, nádhernými pohledy na New York a také vysoce návykový – všem motivovaným obchodníkům doporučujeme sledovat jen na vlastní nebezpečí!

© 2024 imper.cz