Druhá kůže: 10 kroků správné péče o kožené boty

10. Červen 2015

Nejen ve světě byznysu jsou základem vašeho dokonalého outfitu skvěle vyčištěné boty. Není to ale jen o čistotě jako takové, o kvalitní obuv je třeba dobře pečovat, aby vám dlouho vydržela. Že nevíte, jak na to? Podle následujícího návodu to určitě zvládnete – a ještě si z této činnosti můžete udělat příjemný rituál.

shoes

Kvalitní kožené boty jsou značnou investicí. V drtivé většině případů se cena rámových bot pohybuje nad 7 000 Kč, cena bespoke bot jde zhruba nad 40 000 Kč. Boty však díky možnosti rekonstrukce vydrží desítky let. Předpokladem je ovšem správná péče o kůži a používání napínáků. Pojďme se tedy podívat na postup, který každý muž dbalý stylu ovládá:

hledáme obchodníka

 

1. Kůže je kůže a potřebuje výživu

Zatímco kůže živých tvorů je vyživována zevnitř, kožené boty potřebují dodávat výživu externě. Jestliže nebudeme o kůži pečovat, začne se vysušovat, lámat, praskat. To mimochodem platí i pro ostatní kožené výrobky; tašky, opasky apod. U bot je, nicméně, kůže namáhaná nejvíce, a proto je potřeba věnovat jí největší péči.

shoe-prep_729

Zdroj: smh.com.au

2. Co budete ke správné péči o boty potřebovat

Kůže se vyživuje speciálními kondicionéry, krémy a vosky. Zvláštní přípravky se prodávají také na kožené podrážky bot. Budeme potřebovat též bavlněný hadřík, kartáč na boty, kartáček na aplikaci krému, popřípadě misku s vodou. Ze značek mrkněte po Saphir a Loake, které jsou dostupné i v Česku. Nedoporučujeme používat přípravky dostupné ve většině obchodů s běžnou obuví – odbornost personálu bývá, čest výjimkám, pod bodem mrazu.

Vyzkoušejte leady

Cedrové napínáky:

15607

Zdroj: Le Premier

3. Na čištění si vyhraďte den a čas

Boty se nejlépe čistí v klidu o víkendu. Na stole si rozložte noviny, pusťte si oblíbenou hudbu. Vypněte telefon. Zapalte dobrý tabák. Kochejte se krásou bot. Vychutnávejte tradici, kterou rámové boty reprezentují. Uvědomte si, že jste jedni z mála šťastlivců na světě, kteří si mohou dopřát přepych kvalitní obuvi.

4. Před kartáčováním musí být obuv dokonale suchá

Boty musí být dokonale suché, včetně podrážek, odpočinuté na napínácích. Vytáhneme tkaničky. Větší nečistoty odstraníme pořádným kartáčem. Boty několikrát překartáčujeme, aby na nich nezůstal žádný prach. Následně hadříkem silněji přečistíme. Na hadříku ulpí zbytky vosku z minulého leštění.

shoe2_729

Zdroj: smh.com.au

Můžeme aplikovat renovační přípravek a za jeho pomoci odstranit z boty starý krém a vosk. Na druhou stranu, právě vrstvení krémů a vosků dodává botě na zajímavosti a vytváří patinu.

5. Kondicionér nepatří jen na vlasy

Na botu naneseme kondicionér, který kůži vyživí. Nanáší se podobně jako krém, kartáčkem. Můžeme ošetřit podrážku speciálním přípravkem, respektive ošetřit hrany boty, které se často okopou. Ty přetřeme tmavým krémem, který nedokonalosti zakryje.

shoe1_729

Zdroj: smh.com.au

 

 

6. Barvu krému vybírejte pečlivě, často botu ztmaví

Pomocí speciálního štětečku (použijte klidně nějaký levnější malířský štětec) nabereme krém žádoucí barvy. Pozor, krém je hodně krycí a botu výrazně zbarví. Tím se dají, mimochodem, boty zajímavě kolorovat, barvu proto volte pečlivě. Malé množství krému nabereme na štěteček a zapracujeme na víčku – rozetřeme do celé plochy štětce. Následně rychlými pohyby krém aplikujeme na botu. Botu necháme odpočinout zhruba 5 minut a překartáčujeme ji. Dle potřeby postup opakujeme. Po překartáčování se boty měkce lesknou, barvy jsou živější. Teď boty necháme opět odpočinout. Bude zase stačit několik minut, na rychlé espresso, ale klidně můžeme udělat pauzu i den.

 

 

7. Voskem dosáhnete mimořádného lesku

Následuje aplikace vosku. Vosk kůži impregnuje (to je významná funkce), vyživuje a za jeho pomoci můžeme dosáhnout mimořádného lesku. Prodávají se různé lešticí hadříky, ale naprosto postačí obyčejný bavlněný hadr, ideálně bílý, abyste viděli, kde už jste jej použili. A nebo staré tričko. Látku si omotáme kolem ukazováčku a prostředníčku. Minimální množství vosku nabereme na hadřík. Zapracujeme na víčku a lehkými, rychlými pohyby nanášíme na botu. Je třeba voskem opravdu mimořádně šetřit. Většina začátečníků dělá tu chybu, že vosku dává mnoho, a pak to dělá neplechu. Necháme boty opět chvíli odpočinout, pak přeleštíme kartáčem.

shoe_729

Zdroj: smh.com.au

8. Při leštění se soustřeďte na špičku a patu

Teď budeme postup opakovat s drobnou modifikací. Připravíme si mističku s vodou. Nabereme opět malé množství vosku na hadřík a zapracujeme na víčku. Prstem přeneseme kapku vody na botu a začneme leštit. Voda vosk do boty vpracovává a uhlazuje a my tím docílíme mimořádného lesku. Je třeba naučit se vyvažovat poměr mezi vodou a voskem, obojího stačí troška. Lehoučký tlak a rychlé pohyby. Zde je třeba cvik a praxe. Hadřík by měl po botě lehce klouzat. Příliš mnoho vosku a málo vody se projevuje třením. Jestliže je vody příliš mnoho, kůže se promočí a je třeba ji nechat před dalším leštěnímvyschnout. Tuhle fázi opakujeme tolikrát, než docílíme požadovaného lesku. Nejvíce se bota může lesknout na špičce a na patě, tedy v místech, kde se neohýbá.

shoe4_729

Zdroj: smh.com.au

9. Tkaničky dokupujte nové, rychle se opotřebují

Na závěr vrátíme do bot tkaničky. Nezapomínejte je pravidelně měnit, tkaničky se rychle opotřebují, ztratí barvu, začnou se třepit a nepůsobí pak esteticky.

 

10. Nechte okopané hrany, ať nepůsobíte křečovitě

Teď boty vyválejte v trávě a okopejte o mramorové schody, proboha, ať nevypadáte tak upjatě! To je samozřejmě jen nadsázka, je však třeba se vyvarovat toho, abychom působili, že našemu zevnějšku věnujeme přehnanou péči. Tenhle problém vyřešíte například tak, že botu nikdy nevyleštíte úplně a dokonale. A klidně nechat okopané hrany – rám boty. Pak působí sice upraveně, ale ne křečovitě.

shoes2
Zdroj: singaporebrides.com

 

Další tipy & triky pro gentlemany:

  • Na podrážku můžete v nouzi použít neutrální vosk. Nemusíte se bát, že by boty pak nějak výrazně klouzaly. Vosk podrážku vyživuje a impregnuje. To je důležité obzvlášť v zimě.
  • Impregnaci ve spreji? Maximálně na podrážky. Zbytku boty podstatně lépe poslouží vosk.
  • Stejnou péči jako botám věnujte i opasku. Stačí jednou za čas. Místo barevného vosku použijte neutrální a pečlivě jej do kůže zapracujte, ať vám neobarví oblečení. Jestliže neseženete opasek v úplně stejné barvě jako boty, lze jej dobarvit krémem.
  • Vždy používejte dřevěné, ideálně cedrové napínáky. Po celodenním nošení nechte boty jeden den odpočinout.
  • Nikdy nesušte boty na topení. Mokré boty osušte hadříkem a nechte vyschnout pomalu při pokojové teplotě.
  • Jestliže nebudete používat krém pro dobarvení boty, kůže bude postupem času světlat. To také tvoří zajímavý efekt.
  • Čím starší vaše boty jsou, tím lépe je můžete vyleštit.
  • Když nemáte čas na leštění a boty jsou špinavé, před odchodem z domu je v rychlosti přejeďte kartáčem.
  • Vždy používejte obouvací lžíci. Jednu si přibalte do cestovní tašky, případně do aktovky.
  • Naučte i svoji přítelkyni pečovat o boty. Ty její. Je k neuvěření, kolik žen nosí špinavé boty, a přitom věnují tolik péče vzhledu.
  • Z čištění bot si udělejte rituál. Gentlemanské potěšení. Relaxaci.
  • Pokud si k botám vypěstujete vztah, je to dobře. Pokud si s nimi ale začnete povídat, radši o tom nikde nemluvte.

Text: Štěpán Molitor, článek publikován ve spolupráci s lifestyle magazínem pro muže Menstyle.cz

Zdroj úvodní fotografie: mgkid.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2024 imper.cz