CEO Amazonu Jeff Bezos: „Vyhýbejte se ranním schůzkám a dopřejte si dostatek spánku“

27. Duben 2016

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos se může pyšnit kariérou, kterou by mu mohl kdekdo závidět. Od obyčejného online prodeje knih se dostal až po nabízení produktů sto tisícům zákazníků a Amazon se díky jeho obchodnímu nadání stal největším internetovým prodejcem v USA. Bezos se ovšem nespokojil jen s kariérou v Amazonu a ve věku 52 let vlastní celou byznys říši. Pokud si představujete, že pracuje dlouho do noci a málo kdy se zastaví, není to tak. On sám si zakládá na zdravém a vyrovnaném životním stylu. Pomocí jakých hacků to zvládá?

bezos

  • Jeff Bezos, 52 let
  • Zakladatel a CEO Amazonu
  • V roce 1998 byl jedním z prvních investorů do Google
  • Od roku 2000 je i majitelem společnosti Blue Origin, která staví rakety do vesmíru
  • V roce 2013 si do svého životopisu připsal i vlastnictví novin The Washington Post
  • Je aktivním investorem, založil Bezos Expeditions, která se spolupodílela na vzniku třeba AirBnb, Basecampu, Uberu nebo Twitteru

1. Nezkracujte si spánek

Cítím se mnohem lépe po celý den, pokud jsem spal osm hodin.

Domluvte si konzultaci

Bezos patří do seznamu úspěšných podnikatelů, kteří prosazují důležitost 8hodinového spánku místo přepracovanosti. Šéf Amazonu tvrdí, že mu vydatný spánek dodává ostražitost a jasnost v myšlení, což jsou vlastnosti, které jsou nezbytné, aby zvládal každodenní výzvy. Místo toho, aby obětoval odpočinek přesčasům, Bezos raději ukončí svůj den a jde spát.

Úspěch Amazonu jen dokazuje, že je stále možné vybudovat úspěšný business a přitom celé noci nepracovat. Přestože se potřeba spánku liší od člověka k člověku, pokud zjistíte, že máte během dne problém se soustředit, spánková deprivace by mohla být jedním z důvodů. Možná stejně jako Jeff Bezos zjistíte, že extra hodina či dvě spánku vám dají jasnější mysl, kterou využijete během svých produktivních hodin.

2. Vyhýbejte se ranním schůzkám

V začátcích Amazonu Bezos hned vyjádřil svoji preferenci vyhýbat se ranním schůzkám. Tento čas navíc mu dovolil dát si snídani se svou manželkouChtěl jsem jí dát nejlepší část z mého dne, říká.

Nyní když má pár 4 děti, je rovnováha mezi prací a rodinou ještě důležitější. Bezosova rodina si je velmi blízká, což je částečně způsobeno i jeho odhodláním dosáhnout dobré rovnováhy mezi jeho pracovním a osobním životem.

Tím, že se budete vyhýbat ranním schůzkám si pravděpodobně užijete i kvalitnější noční spánek, protože se nemusíte stresovat, jak málo hodin vám do probuzení zbývá. Navíc, pokud si každé ráno dopřejete trochu volna, zjistíte, že si můžete přispat, užít si volný čas s rodinou a dát si zdravou snídani, než do sebe narychlo soukat kafe z automatu na chodbě.

3. A mějte v kanceláři spacák 

Bezos strávil první roky své kariéry v oblasti výpočetní techniky na Wall Street. Protože práce pro někoho jiného nedávala Bezosovi svobodu odejít z práce dříve a dopřát si dostatečný spánek, přišel na jeden trik. Přinesl si do kanceláře spacák a používal ho v případě, kdy pracoval pod tlakem dlouho do noci a přejíždění domů by mu jen zkrátilo čas na spánek.

Pokud potřebujete zamakat v práci extra, zvažte jinou možnost než se vzdát spánku. Třeba krátké zdřímnutí. Najděte si místo ve své kanceláři, kde si můžete zdřímnout, když to potřebujete, a dejte vědět svým kolegům, že budete příležitostně spát, abyste získali energii. Pokud máte komplikovaný dojezd do práce nebo žádnou rodinu, která by na vás doma čekala, může se vám spacák hodit i pro nekonečné noci před uzávěrkami. Prozkoumejte také meditaci. Tato čím dál tím oblíbenější alternativa pomáhá redukovat stres a má některé ze stejných povzbuzujících účinků jako spánek.

Jak to máte se spánkem vy? Dokážete o sobě říct, že máte vyrovnaný lifestyle a dostatečně odpočíváte? Co vám funguje?

Foto: cdn2.ticbeat.com

© 2024 imper.cz