Iva Cacáková: „V Česku se ročně stane 85 000 dopravních nehod. Mou prací je, aby nevinní dostali odškodnění“

06. Srpen 2015

Za obchodní ředitelkou společnosti VOTUM, a.s., která se zabývá odškodněním poškozených po dopravních nehodách, jsme se vydali se smíšenými pocity. Po telefonu zněla hodně sympaticky, tak jsme byli zvědaví, jaká je a nakolik zvládá tak stresovou práci, jakou docházení za zraněnými nebo pozůstalými bezesporu je. „Jsou to často silné příběhy, ale vnímám svou práci jako pomoc lidem. I když pracuji v pojišťovnictví, peníze od lidí nevybírám, ale klientům přináším.“ Naše zhodnocení? Iva Cacáková je žena na svém místě. Pojďme však popořadě.

votum_2

  • Iva Cacáková
  • Společnost: VOTUM, a.s.
  • Pozice: Obchodní ředitelka ČR
  • Aktuálně hledá do týmu šikovné obchodníky pro Prahu, Karlovarský a Plzeňský kraj

Ivo, vy jste si v obchodě vyzkoušela už kdeco, je to tak?

hledáme obchodníka

Já vlastně celý život pracuji v přímém prodeji. Pracovala jsem v realitní kanceláři, prodávala  velké developerské  projekty, poté  i působila  u tabákové společnosti, a dokonce jsem měla i vlastní obchůdek, takový mix trafiky s drogerií. V roce 2010 mne zaujal inzerát společnosti VOTUM, a.s., která začínala působit v ČR a budovala zde svoji obchodní síť. Začala jsem pracovat jako klasický spolupracovník na jihu Čech, a jelikož jsem měla dobré výsledky, bylo  mi později nabídnuto místo regionální ředitelky. Tuto pozici jsem zastávala 2 roky a následně mne vedení oslovilo s nabídkou pozice obchodní ředitelky pro celou ČR.

Najděte si práci v obchodu

Mám kolegu-muže, který na smrtelné nehody jezdit nezvládá

Mě právě zajímá, proč tento obor? Já si to představovala jako job pro drsné chlapy…

Myšlenka odškodňování se mi líbila hned od začátku. Cítila jsem zde příležitost dělat práci, která má pro mne smysl. Nemohla jsem se dočkat prvního školení… A vidíte, dnes mám pod sebou zhruba 60 lidí.

A čím to je, že jste se vypracovala právě vy? Jaký je váš obchodnický styl?

hledáme obchodníka

Myslím, že mám velmi dobrý vztah ke klientům, uvědomuji si vážnost situace, není zde prostor na nějaké slibování a nedodržování. Pokud je někdo zraněný nebo když bohužel někdo  v rodině  zemřel, jde vše stranou a snažíme se mu pomoci. Mám hodně dobrých klientů, s kterými mám pěkné, přátelské vztahy. Jsem svéhlavá a nenechám se brzdit. Potěšilo mne, že mi byla pozice obchodní ředitelky nabídnuta, a proto jsem chtěla  a chci dokázat, že na to mám a že nezklamu důvěru, kterou mi vedení společnosti dalo. Rozhodně bych to ale nezvládla sama, mám kolem sebe šikovný tým, kde si místo rivality spíše pomáháme.

Rivalita je v obchodě častá, proč si myslíte, že u vás není?

Určitě povahou tohoto oboru, semkne vás to. Na těžké nehody třeba jezdíme ve dvou nebo si jinak vypomáháme, jsme si oporou. Mám i kolegu, který nejezdí na smrtelné nehody, nedělá mu to dobře. Tragické nehody není lehké ustát, takže opora od kolegů je v těchto případech nenahraditelná.

votum_1

Nejsme lovci nehod. Na místo nehody ani do nemocnic nejezdíme

Právě ta práce samotná nás zajímá nejvíc. Jak to vlastně funguje? Dozvíte se o nehodě ve vašem regionu a jedete tam?

Takhle to právě není – nejsme lovci nehod. Nejezdíme na místo dopravní nehody, a pokud si to klient výslovně nepřeje, tak nejezdíme ani do nemocnic. Pokud bych měla vykreslit práci obchodníka, tak si představte, že máte na starosti určitý region a monitorujete jej. Já třeba působím na Vlašimsku a lidé už mne tam znají, proto se ke mně každá zpráva dostane rychle. Také lidé, kterým jsme již dříve pomohli, mě automaticky doporučují. Dále máme k dispozici call centrum, které nám nehody navolává a monitoruje.

To je docela nezvyklé vyhledávat dopravní nehody. Musí to být náročné. 

Ta práce je psychicky náročná, v určitých chvílích se ale musíte odosobnit. Jste tu od toho, abyste lidem pomohla. Jako obchodnici mi jde především o to,  vysvětlit poškozeným, na co mají nárok. Spousta lidí vůbec netuší, že když se jim stane dopravní nehoda, kterou nezavinili,  mají nárok na odškodnění. Mezi lidmi panuje představa, že když nemají  úrazovou pojistku, tak jim nic nenáleží.

Vy s těmi klienty pak spolupracujete měsíce i roky. Dá se od toho vůbec nějak odosobnit?

Já jsem s tím dlouho měla problém a pořád mě osudy a příběhy mých klientů trápí. Samozřejmě že na ně myslím, voláme si nebo si  píšeme  přání  na Vánoce. Vždycky si říkám, že bych je  raději potkala při úplně jiné,  veselejší příležitosti. My ženy si doma pobrečíme a hlavně  člověk si úplně posune hranice toho, co je v životě důležité. Myslím si, že důvod, proč tohle i po těch letech dělám, je  naše pomoc. Bohužel  pozůstalým jejich blízkého  člověka nevrátíme, ale život jde dál  a peníze jsou třeba. Nikoho v dnešní době nezajímá, že se stala dopravní nehoda a klienti nemají na splácení úvěrů či hypoték. S  naší pomocí jim umožníme  fungovat dál.

Jaký příběh zůstal v paměti vám?

Naprosto každá tragická nehoda. Jak jsem naznačila, jako každá žena a matka špatně nesu, když zemře dítě. Mým synům, kteří už dnes vlastní  řidičský průkaz, donekonečna kladu na srdce opatrnost a zapnuté pásy.

Vidíte v Ivině práci smysl? Aktuálně hledá do týmu šikovné obchodníky pro Prahu, Karlovarský a Plzeňský kraj, stačí se ozvat!

Centrála firmy.
Centrála firmy.

Život nikomu nevrátíte, finanční prostředky ale pomohou rodině na nohy

Jaká jsou úskalí oboru? Přece jen ne vždy jsou pozůstalí v náladě se s vámi bavit.

Samozřejmě že situace, kdy někdo přijde o svého blízkého, je velice těžká, ale na nikoho nenaléháme, klienti mají nárok si vše promyslet. Osobně preferuji, aby měli potřebné informace co nejdříve, aby věděli, co jim náleží, mohli se v klidu léčit a hlavně rehabilitovat.

S jakou motivací vlastně člověk do vašeho oboru jde? Když je tak náročný, vykompenzuje to alespoň adekvátní ohodnocení?

Ze zkušenosti se stavbou týmu si myslím, že spíše táhne ta myšlenka pomáhat. Jedna má kolegyně s nadsázkou říká, že vždycky chtěla dělat charitu za peníze  a že tohle má k jejímu snu nejblíže. Motivací je to, když vidíte, že jste zničenému člověku pomohli dát život do pořádku, byť finančními prostředky, protože víc udělat nemůžete. Jednomu klientovi ze sociálně slabé rodiny po těžké nehodě jsme takto získali 22 milionů. Vůbec netušili, co mají dělat, auto nebylo pojištěné, a dnes mají bezbariérový dům, jezdí na rehabilitace a maminka se o syna vzorně stará.

Přece jen musí být obchodník motivován i finančně.

U nás jsou potřeba profesionálové, takže tomu adekvátně odpovídá i plat. Našim specialistům nabízíme při splnění základních podmínek fixní plat, provize, dále také  kvartální soutěže o fotoaparáty, navigace nebo soutěžíme o dovolenou do exotických míst. Jelikož buduji celý obchod v ČR, jsem přesvědčena, že máme výborné zázemí pro jeho fungování, stejně jako know-how firmy. Reagujeme na veškeré změny v legislativě, spolupracujeme s BESIPem, podporujeme projekty Policie ČR, máme svoji vlastní kampaň zaměřenou na bezpečné cestování a další další podobné projekty.

Na D1 do nás v plné rychlosti vrazila dodávka a prožila jsem si totéž, co mí klienti

Takže vaším cílem je vymýtit potřeby vašeho řemesla.

Já nikomu dopravní nehodu nepřeji, sama jsem si tím nedávno prošla. Nutné je však  apelovat na dodržování veškerých zásad a pravidel bezpečné jízdy.

Takže máte i zkušenost z té druhé strany?

Ano, v loňském roce jsem jela s kolegyněmi na poradu do Brna, když do nás na D1 v plné rychlosti vrazila dodávka. Byl to šílený zážitek, pro kolegyni přiletěl dokonce vrtulník, připadala jsem si jako ve špatném filmu. Vzpomínala jsem na své klienty, co oni všechno museli prožít, a opravdu mne nikdy  nenapadlo, že budu sepisovat smlouvu sama za sebe. Osobně si myslím, že člověka takováto událost přiměje ke zvolnění tempa.

 

© 2024 imper.cz