Informace a praxe musí jít ruku v ruce, říká Irena Jechová ze Salve Finance

24. Duben 2018

Irena Jechová je energická střela, velmi příjemná dáma na pozici regionální ředitelky v Salve Finance, která často pracuje i 14 hodin denně. Za to se náležitě odměňuje dovolenými, naposledy prozkoumávala v žabkách a na motorce Thajsko a Filipíny. S klienty si zakládá na přátelském vztahu a v současné době se nejvíce zaměřuje na zhodnocování peněz svých klientů. Za necelé dvě hodiny, které jsme spolu strávily, mi bylo jasné, že se jedná o výjimečnou ženu se skvělými manažerskými dovednostmi.

Proč ze všech oborů právě finance?

Vyzkoušejte leady

Víte, já miluji podnikání, obchod a práci s lidmi. Podnikám už od revoluce. Nejdříve jsme s manželem rozjeli velkoobchod s textilem, potom reklamní agenturu. K finančnímu poradenství jsem se dostala úplnou náhodou přes poradkyni kamarádky. V tu dobu, to bylo před čtrnácti lety, jsem měla obrovskou kliku, protože mě zaškolovala úžasná paní ředitelka. Naučila jsem se od ní spoustu věcí, především jak efektivně pracovat s klienty a jak jim kvalitně poradit s financemi. Díky ní mi finance přirostly k srdci a už jsem u nich zůstala.

Můžete vypíchnout nejcennější radu, kterou vám dala?

Řekla mi, že jestli chci být úspěšná a dojít až na vrchol, musím dodržovat systém – cestu, kterou vypracovali a vymysleli chytří lidé, kteří jsou dnes velmi úspěšní. Abych dosáhla úspěchu, je potřeba, abych se držela pravidel, šla přímo a nevymýšlela nic mimo daný systém, co by mě brzdilo. Já jsem na začátku kariéry ještě měla “čisté cédéčko v hlavě”, takže jsem poslouchala. Dělala jsem přesně to, co mi říkali, a musím říct, že jsem měla opravdu raketový start.

Co tvořilo tento recept na úspěch?

Především velká chuť učit se nové věci, ochota věnovat tomu spoustu času a věřit si. Já jsem velký perfekcionista a dokud si sebou nejsem naprosto jistá, nejdu s kůží na trh. Ze začátku jsem tedy nechtěla chodit ke klientům, protože jsem měla pocit, že toho ještě hrozně moc nevím. K tomu mi zmíněná ředitelka řekla: “Představ si sebe jako panáčka, který chce vylézt na vysokou horu. Tvoje jedna noha jsou informace, které ti dáváme, druhá praxe. Aby ses dostala nahoru, obě nohy musí být stejně silné. Pokud chceš po nás jen informace, tak nahoru nikdy nevylezeš.” Tuto radu si s sebou nesu celý život. Informace a praxe musí jít prostě ruku v ruce.

Nesl s sebou tento rychlý start také nějaká úskalí?

Rozhodně. Často se mě klienti ptali na otázky, na které jsem neznala odpověď. Jde ale o správné zareagování. Říkala jsem jim: “Vidíte, to je zajímavá otázka. Píšu si a do příště vám to zjistím. Nebo, na tohle se mě ještě nikdo neptal, děkuji za skvělou otázku. Vše zjistím a na další schůzce vysvětlím.” Jde zkrátka o to, aby si člověk na nic nehrál. Jsme také jenom lidi, nemůžeme vědět vše. Klienti naopak tuto normálnost a upřímnost velice ocenili.

Za těch 14 let, od doby co jste ve financích začala, opravdu nenastal moment, kdy byste o tomto oboru pochybovala?

To nastal. Ve financích celkově je velmi rychlé tempo. Před několika lety jsem si prošla vyhořením. Neměla jsem dostatek času na děti, manžela, své koníčky. Chyběla mi podpora a motivace ze strany společnosti. Z financí jsem odešla a vstoupila do zaměstnaneckého poměru jako regionální manažerka v síti obchodů s elektrem. Zde jsem si ale uvědomila, že pracovat na 100 % je prostě moje přirozenost, že mě to ani jinak nebaví. Rozdílem bylo, že tady i kdybych se sedřela z kůže, dostávala jsem stále stejný plat. Po 2 letech jsem se tedy vrátila zpět do financí a k podnikání. Pracovala jsem stále stejně tvrdě, ale naučila jsem si dělat čas na sebe a rodinu a začala jsem se častěji odměňovat pravidelnými dovolenými.

Návrat do financí – tady už se jednalo o Salve Finance?

Ano. Ve financích se obchodníci často přetahují. Nabídek jsem tedy měla dost. V Salve Finance mě zaujal vypracovaný systém práce a velká podpora poradcům ze strany společnosti. Po setkání s majitelem společnosti, panem Zapletalem, jsem se rozhodla nabídku přijmout a jsem za to neskutečně ráda. Za svůj život jsem poznala hodně šéfů a majitelů společností, ale pan Zapletal je opravdu skvělý šéf a výjimečný člověk, který pro svojí společnost a lidi dýchá. Cení si každého jednotlivého poradce, vždy nám poradí, velmi nás podporuje. Neustále se snaží zpříjemňovat a zlepšovat podmínky pro naši práci. Investuje spoustu peněz především do rozvoje IT podpory. Díky tomu máme možnost využívat velmi zajímavé nástroje, jako je například internetový srovnávač a sjednávač na majetkové pojištění, který nám všem šetří spoustu času.

Můžete mi o klima firmy prozradit víc?

Jsme menší společnost, taková spíš rodinná firma 😊. Poradce ale máme po celé republice. Každý měsíc se minimálně jednou všichni potkáváme na akcích, kde přes den pracujeme a předáváme si vzájemně zkušenosti a večer se vždy parádně pobavíme. V celé společnosti je velmi přátelská atmosféra, všichni si pomáháme a máme se rádi. Dá se říct, že jsme i taková malá cestovní kancelář. Pan majitel miluje zážitky, takže tak 2-3x do roka nám naplánuje motivační soutěže – společné dovolené. V loňském roce jsme byli na jachtě v Chorvatsku, v Holandsku, na Srí Lance, teď se chystáme do Itálie lyžovat. Vždy si dovolenou velice užijeme a samozřejmě nás to také motivuje.

Jaký je věkový průměr ve firmě?

Asi tak kolem 40. Já jsem ve firmě jedna z nejstarších, rozhodně se tak ale necítím. (smích) Věkový průměr máme sice vyšší, každopádně se nebráníme i mladším kolegům. Pro nás je nejdůležitější, aby to byl člověk komunikativní a aby chtěl být úspěšný. Často se mi stávalo, že jsem vedla lidi, u kterých jsem chtěla úspěch víc než oni sami. Takové už táhnout nechci. Já jsem nováčky připravená naučit vše, aby byli úspěšní, ale musí chtít hlavně oni sami.

U člověka, který by se o práci v Salve finance ucházel – jsou důležitější prodejní dovednosti nebo zkušenosti z financí?

Rozhodně obchodní dovednosti. Finance jsou produkt jako každý jiný. To se dá lehce naučit.

Opravdu? Nabízíte full servisové služby, to znamená pojištění, hypotéky, důchodové připojištění a zhodnocení peněz.. To musí být strašně moc informací.

Samozřejmě to je. Nováček se musí učit vše postupně, jinak by se z toho zbláznil. Ale na to máme propracovaný systém školení.

Co bývá obecně nejtěžší pro nováčky na startu kariéry?

Vytvořit si klientelu. S tím jim ale také samozřejmě pomůžeme.

Na základě čeho jste si klientelu vytvořila (a stále udržujete) vy?

Systém práce, trpělivost, píle, čas, kvalitní informace, profesionální přístup, servis, výborná nálada 😊. Mě ta práce opravdu strašně baví. Moji klienti často říkají, že je to kvůli mému nadšení. Že je na mně poznat, jak to dělám ráda.

Je na této práci přece jen něco, co vás opravdu nebaví?

Administrativa, které je stále víc. Přibývají neustále další a další papíry na papíry.

Splnila jste si díky práci finančního poradce v Salve Finance nějaký životní sen?

Ano. Cestování. V podnikání ve financích si můžete nastavit práci tak, jak vám to vyhovuje. Já často pracuji od rána do večera několik týdnů v kuse, ale také si pravidelně dopřávám dovolenou, několikrát za rok. To si můžu dovolit především díky pasívnímu příjmu, který si všichni aktivní poradci můžou v Salve vytvořit. V naší společnosti máme totiž, oproti konkurenci, nastavené velmi zajímavé následné provize. A tak jsem třeba před Vánoci odletěla s manželem na měsíc do Asie. Byl to nádherný odpočinkový měsíc strávený v plavkách a v žabkách. Cestovali jsme na motorkách, navštívili jsme zajímavá místa, jedli výborné jídlo… nevěděla jsem, jaký den v týdnu vůbec je. To je úžasný relax, po kterém se vrátíte s nabitými baterkami.

Jako regionální ředitelka, která už zaučovala spoustu lidí, jakou nejcennější manažerskou radu byste čtenářům na závěr předala?

Učte se od těch nejlepších, ale sami si skládejte vlastní mix dovedností, které s vámi rezonují. Musíte být přirození. Taky si na nic nehrajte. Pokud něco nevíte, přiznejte to, pokud něco zkazíte, omluvte se a napravte to. Klienti nejvíce oceňují férový a přátelský přístup.

Chcete nás vidět naživo a zjistit, jak to u nás chodí? Zastavte se na dnech otevřených dveří. Těšíme se na vás v těchto městech:

11.6. Praha
12.6. Teplice
13.6. Prostějov
14.6. Karlovy Vary
15.6. Chomutov

Více informací a rezervace míst naleznete zde: homosalviens – ochutnávka

Foto: Marek Rebroš

© 2024 imper.cz