Ze světa: „S nulovými znalostmi jsem vedla boj o zachování rodinné firmy,“ říká dědička Heineken impéria

08. Červen 2015

Když umřel její otec, Freddy Heineken, bylo Charlene de Carvalho 47 let, starala se o domácnost a 5 dětí a neměla absolutně žádné obchodní vzdělání, natož zkušenosti. Přesto se rodinné firmy ujala a pomohla jí znovu na nohy. Dnes je jí 60 a podle časopisu Forbes se její jmění vyšplhalo na 11,6 miliardy dolarů, což zařadilo Charlene na 107. místo v žebříčku světových miliardářů. Jak to dokázala? Hozením do vody a rychlým rozhodováním v těžké hodině. 

charlene1

Freddy Heineken zesnul v lednu 2002 a zanechal po sobě jedinou dědičku firmy Heineken, která se proslavila po celém světě. Zpočátku si neuvědomovala, že se od ní očekává rozhodnutí, zda firmu převezme a kompletně změní život, nebo ji prodá. Dopomohl až manžel Michel, který Charlene v těžké chvíli podpořil. „Musíš se rozhodovat rychle,“ řekl jí na otcově pohřbu. Dědičce, která do té doby vlastnila jen 1 % firmy a najednou zdědila majoritní podíl, pak trvalo pouhý týden (!), než na sebe vzala veškerou zodpovědnost, převzala firmu a začala cestovat, aby vzdělávala jak zaměstnance, tak sama sebe. Musela se v krátké době naučit vše o procesech, aby firmu dovedla ke skvělým výsledkům a dokázala ji zachovat dalším generacím. Sama uznává, že by to bez podpory a zkušeností manžela nezvládla.

hledáme obchodníka
Zdroj: sustainabilityreport.heineken.com
Zdroj: sustainabilityreport.heineken.com

Světovým médiím se Charlene se svým příběhem otevřela až nedávno. Dosud se o ní věděly především životopisné údaje. Narodila se v Nizozemsku, kde i přes slávu svého otce žili s rodinou poklidný život a nechodili moc do společnosti. Studovala právo na univerzitě v Leidenu, ve 20 letech opustila Nizozemsko a začala se věnovat studiu francouzštiny v Ženevě a fotografii v New Yorku. V Londýně pracovala pro agenturu a v Paříži přičichla k rodinné firmě. Když poznala svého budoucího manžela ve švýcarském lyžařském středisku St. Moritz, odstěhovali se do Londýna, kde pracoval pro Credit Suisse.

Zdroj: http://galleryhip.com/

V současnosti se Charlene s 51% podílem v Heinekenu řadí mezi nejbohatší ženy Evropy a zároveň nejméně mediálně známé miliardáře světa. V byznyse se našla a firmu rozhodně prodat nemíní, přestože zájem je obrovský. „S tak silnou rodinnou kulturou, která staví na 150leté tradici, a odhodlanou pracovní silou, jakou máme my, je jasné, že firmu povedeme kupředu a ke spokojenosti všech akcionářů,“ prozradili manželé, kteří v současnosti uvažují, kterému z 5 dětí pivní impérium odkážou. Nejvíce se o ni zajímá jejich nejstarší syn Alexandr, ale nevylučují ani ostatní.

Foto: Fortune.com

© 2024 imper.cz