CEO eBay Devin Wenig: „Objevte svou vlastní cestu“

30. Květen 2016

Přestože v současné době působí Devin Wenig v jednom z největších internetových obchodů, začátky jeho pracovní kariéry nebyly příliš růžové. Když mu ve 23 letech zemřel otec, musel se rozhodnout, jestli převezme krachující rodinnou firmu zabývající se biotechnikou, nebo bude pokračovat v kariéře předurčené jeho vzděláním. Přestože Wenig v té době studoval práva a politické vědy a o biotechnice či o vedení firmy neměl žádné tušení, rozhodl se pokusit postavit firmu na nohy. To se mu povedlo a během několika let vydělal firmě 5 milionů dolarů. Od té doby jeho kariéra pokračovala strmě nahoru. Nejen tato zkušenost ho ovlivnila v jeho budoucí kariérní dráze.

db7abae73d4357e9107f8f70329fe7ef

  • Devin Wenig, 50 let
  • CEO firmy eBay
  • Ve 23 letech po smrti otce převzal jeho krachující firmu a postavil ji zpět na nohy
  • Většinu života pracuje v jiném oboru, než který studoval
  • Za dobu svého působení v obchodním oddělení v eBay zvedl počet zákazníků o 60 milionů

1. Nebojte se vybočit ze svého kariérního plánu

Když Wenigovi bylo 23, zemřel mu nečekaně otec a on sám bez jakýchkoliv zkušeností měl převzít jeho krachující firmu zabývající se biotechnikou. Jakožto student politických věd a práv neměl naprosto žádné znalosti o biotechnice a zároveň neměl ani zkušenosti s vedením firmy. Tato příležitost pro něj byla něco, co naprosto vybočovalo z jeho kariérních plánů. Přesto výzvu přijal.

Vyzkoušejte leady

„Neznám nikoho, komu jeho kariéra vyšla přesně podle plánu, který si vymyslel během školy,“ říká Wenig, „nebudete pravděpodobně první. Buďte připraveni objevit svou vlastní cestu.

I přes nedostatek zkušeností dokázal firmu pozvednout a zachránit před krachem. Během několika let jí vydělal 5 milionu dolarů. Přestože v současné době ve firmě již nepůsobí, jeho volba vzít zodpovědnost za rodinnou firmu a nenechat jí zkrachovat byla jedna z klíčových pro jeho další kariérní vývoj.

Přečtěte si také: CEO Snapchatu Evan Spiegel: „Vytvořte něco, co nechcete prodat“

2. Nebraňte se práci (a zejména obchodu) jen proto, že nemáte dost zkušeností

Devin Wenig je ukázkovým příkladem toho, že je možné pracovat i v úplně jiném oboru, než který jste vystudovali či s kterým máte dlouholeté zkušenosti. Jak již bylo zmíněno, ve velmi mladém věku se stal CEO biotechnické společnosti. To však nebyla poslední pozice, která neměla nic společného s jeho právnickým univerzitním vzděláním. Když v roce 2011 nastoupil do eBay, stal se prezidentem mezinárodního obchodního oddělení.

Během působení na této pozici se mu podařilo z 99 milionů aktivních uživatelů eBaye dostat na 160 milionů, a to díky tomu, že zaměřil business model na prodej přes mobilní telefony. Přestože se s obchodem během studií moc nesetkal, stal se z něho velmi úspěšný obchodník. Na jeho kariéře je možné vidět, že nezáleží na tom, co jste vystudovali. Vždy se můžete dostat do oblasti, kde budete úspěšní, jen se nesmíte bát využít nabízejících se příležitostí. Nebojte se využít nabídek jen proto, že si nepřipadáte dostatečně kvalifikovaní, univerzitní vzdělání neurčuje vaši cestu za úspěchem.

Přečtěte si také: CEO Nike Mark Parker: „Nasávejte znalosti“

3. Využijte příležitostí moderní doby

„Žijeme ve světě takových inovací, které jsem si ve chvíli, kdy jsem končil školu, nedokázal ani představit,“ říká Wenig, „vaší výzvou není přijmout to, co už existuje, ale představit si a vytvořit něco nového.“ Zároveň dodává: „Budete stavět naši budoucnost. Vy jste ti, kdo se ráno probudí a budou přemýšlet o tom, co bychom měli vymyslet a vytvořit. Vy jste ti, kdo budou čelit výzvám, bojovat s cyniky a zakládat svět, ve kterém miliardy lidí budou žít, pracovat a který budou milovat.“

V době, ve které žijeme, se spousta věcí, které si lidé před desítkami let nedokázali představit, stala skutečností. Využijte doby, ve které žijeme, a nebraňte se věcem, které vypadají nereálně a nadpozemsky. Za pár let se mohou stát skutečností. I před několika desítkami let se vynález počítače zdál skoro magický. Kdo ví, co přijde příště?

Pracujete v oboru, který jste vystudovali? Nebo jste zastánci názoru, že na školním vzdělání velmi nezáleží a přikládáte větší důraz na sebevzdělávání?

Foto: Cointelegraph.com

© 2024 imper.cz