9 běžeckých tras v Praze a okolí, o kterých jste možná nevěděli

21. Září 2017

Může běh pomoci v businessu? Zeptali jsme se obchodníků

Obchodní manažer Ivo Vedra nám prozradil, že běh je pro něj osobní záležitost. Pomáhá mu spojit se s vlastním tělem a vnímat procesy, které se v něm dějí, což při žádné jiné činnosti nezažil. „První malou krizi mám cca někde kolem 3–5 km. Po překonání této ‚krize‘ se vnitřně najednou uklidním, srovnám si tempo a uzavírám se do sebe… Intenzivně vnímám, co se děje v těle… Srovnávám si myšlenky… Ať už pracovní, nebo osobní. Je to pro mě vlastně takový druh očisty.“

[member]
Ivo má nejraději běh v přírodě, v Praze nejčastěji běhá v Košířích, kde je spoustu kopců, což pro něj představuje výzvu. „Došel jsem na to, že běh přímo koreluje také s mým pracovním výkonem. Čím více běhám, tím mám více energie, sebevědomí, a to se odráží na úspěchu,“ dodává Ivo.

hledáme obchodníka

S tím souhlasí i Petr Dvořák, který nejraději v Praze běhá v Prokopském a Dalijském údolí. „Vytrvalostní sporty nikdy nebyly moje oblíbené, než jsem pochopil, že to není o talentu, ale o zvyku. Běh mě učí vytrvalosti a přístupu k překážkám. Je to stejné jak v osobním, tak pracovním životě. Dnes vybíhám automaticky a těším se, že budu lepší a lepší,“ uzavírá Petr.

Jaké další trasy můžete vyzkoušet v Praze a okolí? Kde budete běhat téměř nikým nerušeni? Máme pro vás několik tipů!

1. Běžecká trasa přes Vinoř, Jenštejn, Přezletice a Ctěnice

První doporučená běžecká trasa má necelých 13 km a nachází se v krásném prostředí. Vede od zámeckého areálu Ctěnice, okolo několika rybníků a zříceniny Jenštejn, která slouží v současnosti jako rozhledna, na kraj Radonic a dále k Vinořskému rybníku a zpět k Ctěnickému háji.

2. Trasa Satalice–Vinoř

Kdo chce kratší, ale neméně hezkou běžeckou trasu v okolí Prahy, pro toho je tu trať vedoucí ze Satalické obory přes palouk, okolo jeskyně, rybníka a skály až ke kaštanové aleji a poté zpět do Satalic. Má cca 5 km a cestou probíháte Vinořský park, který rozhodně stojí za prozkoumání.

Vyzkoušejte leady

3. Trailová trať v Dolních Břežanech

Pro ty, co mají rádi výzvy, je tu trailová trať začínající a končící ve Lhotě u Dolních Břežan. Měří cca 17 km a je specifická tím, že se neustále běhá nahoru a dolů přírodním terénem, převážně lesem. Trať v Břežanech si můžete upravit dle svých možností.

4. Dráhaňské údolí

Další trailová trať s velkým množstvím kopců. Běžeckou trasu můžete začít v Praze-Čimicích a běžet údolím po žluté turistické značce. Trasa v Dráhaňském údolí je variabilní, můžete tak udělat okruh zpět do Čimic, doběhnout podél Vltavy do Tróji nebo ji spojit s trasou kolem Velké Skály.

5. Přes Kozí hřbety do Tichého údolí

Tato trasa začíná v Suchdole a cestou nabízí top výhledy i nerušený běh Tichým údolím k Unětickému potůčku. Navrhovaná trasa měří 8,3 km, ale vy si ji můžete prodloužit přes Lysolaje až do Divoké Šárky.

6. Meandrem Botiče

Trať startuje na Hostivařské přehradě, která je oblíbeným místem nejen na běhání v Praze. Pokud překonáte rušné 3 km kolem přehrady, dále běžíte sami meandrem Botiče. Na rozcestí Dobrá voda máte na výběr ze tří směrů, můžete pokračovat meandrem Botiče přes Pitkovice do Uhříněvsi, běžet lesem až do Průhonického parku nebo odbočit na Milíčovský les.

Přírodu můžete obdivovat také v Kunraticko-Michelském lese, Ďáblickém a Čimickém háji, či v Klánovickém lese, kde si můžete vyzkoušet zaběhnout ½ maraton.

Neobvyklé městské trasy: Kde běhat přímo v Praze?

Pokud jste městský typ a nechce se vám do Stromovky, na Letnou nebo na náplavku, můžete vyzkoušet tipy Heleny Suchomelové z Jduběhat.cz.

7. Z Karlína až do Hloubětína

Z Karlína je možné vyběhnout po Rohanské nábřeží do Libně a tam se rozmyslet co dál. Můžete se dostat přes Libeňský most do Holešovic, pokračovat podél Vltavy dál přes Tróju až za Prahu nebo v Libni odbočit na Vysočany a doběhnout až do Hloubětína.

8. Cibulka a Sacré Coeur nebo Bubeneč

Její další tip je běžet z motolského parku, kde je rozhledna Cibulka na Anděl do parku Sacré Coeur. Helena nám také prozradila, že krátké trasy ráda běhá v parku Willyho Brandta v Praze Bubenči.

9. Od vítkovského památníku do Karlína a zpět

Trochu utajeným místem přímo v centru Prahy je běžecká trasa vedoucí od Vítkovského památníku, přes Pražačku do přírodního parku Smetanka. Trasu si můžete udělat jako okruh a podél Rokytky se přes Palmovku a Karlín vrátit zpět.

A jakou běžeckou akci v Praze obchodníci doporučují? Jednoznačně Vltava run a Běhejme a pomáhejme útulkům.

Ještě jsme vás na běhání dostatečně nenamotivovali? Přečtěte si tipy, jak si běhání zamilovat: Radek Narovec a Denisa Jindřichová, Běhej.com: „Stojíme na prahu pravého boomu běžeckého businessu“

[/member]

© 2024 imper.cz