Alternativní investice jsou jako hezké holky. Málokteré člověk rozumí, všechny nejsou dobré pro vztah a rozhodně ne pro každého

23. Říjen 2017

V posledních letech se na trhu stále častěji objevují alternativní investiční nástroje a lidé je čím dál častěji zařazují do svých portfolií. Některé z nich jsou jen chvilkovou záležitostí, v jiných se ukrývá velký potenciál a mnohé čekají, až se objeví jejich kouzlo.

Domluvte si konzultaci
  • V dnešním rychle se měnícím světě se neobvyklé investiční příležitosti rodí jako houby po dešti.
  • Jak se ale v té nepřehledné džungli různých investičních nástrojů vyznat?
  • Které z nich jsou dobré, a které ne?
  • A je možné na nich vůbec něco vydělat?

Co se týče investic obecně, paradoxně ti lidé, kteří v nich nejméně riskují, jsou vystaveni největšímu riziku

Ano, každá investice s sebou nese určitý risk a čím je investiční nástroj specifičtější, tím jsou i s ním spojená rizika různorodější. A tím se dostáváme k dalšímu zajímavému faktu, který tyto investiční nástroje přináší. Rozdělují totiž lidi na dva samostatné tábory.

  1. Na ty, co je odsuzují právě pro jejich specifická rizika a raději zvolí běžné investiční nástroje bez toho, aniž by si uvědomovali, že i tyto mohou být do jisté míry nebezpečné, a to kolikrát více než alternativní investice.
  2. Do druhé skupiny patří ti, kteří na alternativní investice nedají dopustit. Ale i zde je potřeba zmínit, že je důležité s rizikem pracovat, a ne se bezhlavě vrhnout na první krásně vypadající příležitost.

Pokud chcete tyto nástroje zařadit do svého portfolia, měli byste dodržet pár základních pravidel, aby vás pak nečekalo nemilé překvapení z případné ztráty kapitálu

  • Když do něčeho investujete, měli byste o dané příležitosti něco vědět a znát dané prostředí.
  • Pokud tomu nerozumíte, neinvestujte do toho či svěřte své prostředky někomu, kdo prostředí zná a má s danou investicí zkušenosti.
  • Neinvestujte do alternativních investičních nástrojů (pokud se tomu plně nevěnujete) svůj veškerý investiční kapitál.
  • I alternativní investice s sebou nesou riziko. Z tohoto důvodu diverzifikujte své prostředky do více příležitostí a podle rizika zvolte i objem vloženého kapitálu.

„Vždy musíte počítat s tím, že ne všechny vaše investice budou ziskové”

Mezi nejpopulárnější investiční nástroje dnešní doby patří určitě pronájem nemovitostí přes Airbnb a jiné další formy sdílené ekonomiky, např. sdílení vozidel, spolujízda atd.

V posledních několika měsících zažívají neuvěřitelný boom kryptoměny. Ty jsou v současné době takovou novodobou ,,paní Kolombovou”. Většina z vás o nich alespoň něco slyšela, ale nikdo je neviděl a jejich potenciál ještě zdaleka nebyl plně využit.

Pokud patříte mezi konzervativní investory, tak i pro vás přináší segment alternativních investic zajímavé možnosti

  • Pominete-li investice do umění, hudebních nástrojů a starožitností, kde vám neznalost prostředí může přinést statisícové ztráty, můžete sáhnout po investicích například do lahví s destilátem. Jejich značnou výhodou je, že na sestavení kvalitního portfolia nepotřebujete statisíce, chybám se lze poměrně snadno vyvarovat a případně jsou v řádech pár stovek až tisíc. Jejich největší hrozbou je, že je jako investor neprodáte, ale vypijete.
  • V neposlední řadě ještě musíte počítat s tím, že většina alternativních investičních nástrojů jsou na rozdíl od běžných investic spíše spekulace. Pro lepší představu si to vysvětlíme na zmiňovaných lahvích s destilátem. Kupujete je levněji s tím, že v budoucnu je za vyšší cenu prodáte. Nebo se zaměříte na limitované edice, různé kolekce a v neposlední řadě na sběratelsky zajímavé lahve, které ve většině případů obsahují lepší plnění (chutnější a kvalitnější obsah) než je v běžných lahvích stejné značky.

Na to, jaké alternativní investice zvolit do portfolia, jak takové portfolio sestavit a s jakými riziky musíte počítat při jejich využití, se zaměříme v dalším článku.

Vyzkoušejte leady

Radovan Syrotiuk, 24 let

  • MarsInvest Ltd., Coo
  • Web, FB.
  • Nejlepší rada: „Když mi většina lidí v mém okolí řekla, že takto se to nedělá a měl bych dělat něco pořádného – a tak jsme si to udělali po svém :).“
  • Co pro mě znamená obchod: Je to pro mě způsob získání prostředků pro to, abych se mohl věnovat aktivitám a projektům, které mě baví.
  • Jaká je moje obchodní mise: Mým cílem v obchodě je vybudovat komunitu (klientskou skupinu), která se bude vzájemně podporovat a vytvářet další zajímavé možnosti růstu i v jiných oblastech než jen v investicích.

 

© 2024 imper.cz