5 zajímavých investičních příležitostí, pokud nejste stará konzerva

18. Prosinec 2017

Doba jde kupředu opravdu rychle a spolu s ní i ohromné množství příležitostí všeho druhu. Zastaralé způsoby investování jako třeba podílové fondy či stavební spoření dnes prostě už nefrčí. Náš ambasador Radovan Syrotiuk si pro nás připravil článek na téma: zajímavé investiční příležitosti, které rozhodně stojí za zvážení.

hledáme obchodníka

1. Kryptoměny

Jedničkou na neregulovaném investičním trhu jsou pochopitelně kryptoměny. Vždyť jen Bitcoin zaznamenal v poslední době doslova brutální nárůst. Koncem roku 2016 dosáhl hodnoty 1000 USD a o rok později atakoval hranici neuvěřitelných 17 000 USD! Ti, kdo tedy loni zakoupili třeba jen jeden Bitcoin, si přišli na více než 330 000,- Kč. Jistou příčinu na tom má velký mediální poprask poslední doby. Nic to však nemění na faktu, že kryptoměny jsou dnes „in“ a hlavně technologie stojící v jejich pozadí, jako např.

Blockchain, přinese v budoucnu mnoho zajímavého. Je velice spekulativní, kam až může vystoupat hodnota Bitcoinu. Jisté však je, že v nadcházejícím roce bude stoupat, i přes nějaké ty korekce nadále. Většina investorů se v této chvíli přiklání spíše k méně známým kryptoměnám, jejichž potenciál je veliký. Například Monero, Dash či Litecoin. Pro více spekulativnější investory to mohou být např. Iota, Bat či Powr…

2. Peer-to-peer půjčky

Existují portály, které nabízejí zapůjčení finančních prostředků klientům za výhodnějších podmínek, než které jim může poskytnout banka – tzv. lidé půjčují lidem. Jako investor si vyberete klienta, u kterého je pravděpodobnost, že bude řádně splácet. Některé portály nabízejí investorům opravdu zajímavé úroky, dokonce až několik desítek procent. V těchto případech je ale důležité dbát opatrnosti a hledět na to, zda platforma má vlastní fond a v obchodních podmínkách garantuje, že pokud klient přestane svůj dluh splácet, uhradí pohledávku ze svého fondu.

V jiných případech je riziko ztráty opravdu vysoké. Pokud hodláte zařadit peer-to-peer půjčky do svého portfolia, určitě navštivte webovou stránku www.hoopoo.cz, kde naleznete skvělé informace o této problematice, recenze na jednotlivé portály a aktuální novinky ze světa peer-to-peer.

3. Investiční lahve s alkoholem

Investice do tvrdého alkoholu získávají v dnešní době stále více na popularitě. V kurzu jsou především whisky, ale i další druhy tvrdého alkoholu nabírají na hodnotě, i v řádech desítek % ročně. Přesto hlavní slovo u investičního alkoholu mají whisky. Dá se říci, že tvoří více jak 80 % trhu s investičním alkoholem, do kterého se v současné chvíli investuje. Menší procento pak tvoří koňaky a rumy. Ostatní destiláty jsou v zanedbatelném množství a jedná se pouze o opravdu jedinečné série či ztracené kusy. Investování do alkoholu se může stát vaším novým koníčkem. Jen pozor, je to velmi návykový koníček. Sbírejte lahve, které vám jsou nějakým způsobem blízké. Zde je největší riziko to, že vám sbírka nebude sloužit jen jako doplněk doma či v kanceláři, ale že jej zkonzumujete.

Zaměřte se jen na jeden druh či jen na jednu oblast. Výhodný způsob investování je zaměřit se na limitované edice. Svým omezením na výrobu mají vysoký potenciál na růst ceny.

Vhodné je sbírat edice jedné značky. Např. Hennessy každý rok vydává edice svých základních koňaků Hennessy VS v edici, jenž je zaměřena na spolupráci s umělci celého světa. Pokud se vám podaří poskládat celý komplet od určité sběratelské edice, zvyšujete hodnotu celé sbírky. Dalšími zajímavými lahvemi jsou ty, kde proběhla změna etikety.Tato nepatrná drobnost může v budoucnu znamenat zajímavý potenciál vaší investiční lahve. Dnes je tento jev nejvíce k vidění na trhu s rumy. V neposlední řadě je dobré se zajímat o lahve se zvláštním plněním či jakkoliv unikátně zpracovanou lahví, nebo obalem na lahev. Nejen, že tím získáte krásný kousek do své sbírky, ale získáte i lahev se zajímavým potenciálem budoucího výnosu.

4. Investice do startupu

Crowdfunding má sice již svůj největší boom nějaký čas za sebou, ale i nadále se jedná o velmi zajímavý způsob jak investor může nechat zhodnotit své prostředky. Forem Crowdfundingu je mnoho druhů. Asi tím nejznámějším způsobem jak investovat do startupů jsou crowdfundingové platformy jako např. HitHit, Startovač, Kickstarter, Startlab. Zde to ve většině případů funguje podobně jako u platforem na peer-to-peer půjčky.

Vyberete si produkt nebo projekt, který  vás zaujme nebo je vám nějakým způsobem blízký či sympatický a jeho tvůrci přispějete částkou dle vašich možností na rozjezd jeho projektu. Za to vám náleží odměna podle výše vašeho příspěvku. Ve většině případů se jedná o hmotné věci spojené s daným produktem. Z tohoto důvodu se nejedná o klasickou investici.

Další a již výrazně zajímavější, tím pádem i rizikovější, záležitost nastává v případě, že najdete projekt, který zafinancujete svými prostředky a podle vaší investice si kupujete určitý podíl na projektu a jeho budoucím zisku. Zde se již jedná o velmi zajímavý způsob středně dobého zhodnocení vašich finančních prostředků, ale nesete s sebou určitá rizika. Když se tvůrcům startupu vše podaří a daný projekt se dostane na trh a bude úspěšný, máte vyhráno a můžete si užívat svoji rentu. V opačném případě pravděpodobně přijdete o vložený kapitál.

5. Nemovitosti

Nemovitosti jsou jedna z nejlepších investičních příležitostí (a v podstatě po zlatě největší jistota), proto je rozhodně dobré je zařadit do svého portfolia. To, že jsou nemovitosti spíše konzervativní investicí, ještě neznamená, že do nich musíte investovat jako stará konzerva. V dnešní době je spoustu zajímavých možností, jak z mnoha let zaběhlé investice udělat velmi kreativní a zábavný způsob zhodnocení vašich finančních prostředků. Pro ty z nás, kteří nedisponujeme miliony na účtu a nechceme podstoupit riziko investiční hypotéky na koupi nemovitosti na pronájem, je v dnešní době skvělé řešení např. Airbnb.

Majitelů nemovitostí, kteří vám dovolí přepronajímat byt, dům či chatu třetí osobě, není sice mnoho, ale i tací se najdou. V takovém případě lze s investicí v řádu dvou měsíčních nájmů zajistit pravidelný měsíční příjem v podobné výši vaší investice, což je podle mě velmi zajímavý a relativně málo rizikový způsob, jak zhodnocovat své prostředky.

Další velmi zajímavou možností, tentokrát zaměřenou na krátkodobé spekulace, je využití předkupního práva, např. na byt v developerském projektu. Tyto projekty se dělí na několik etap a v čím dřívější etapě se do developerského projektu zapojíte svým kapitálem, tím výhodnější podmínky dostanete. Největším plusem této spekulace je, že ve většině případů skládáte cca 10 % hodnoty budoucí jednotky a zbylou část doplácíte až 30 dní po kolaudaci. Zde tedy vzniká možnost, že než proběhne kompletní výstavba a kolaudace, najdete kupce na danou jednotku a prodáte mu ji již za tržní cenu. Samozřejmě najdeme společnosti či osoby, které se touto problematikou zabývají a za určitý podíl na zisku za vás celý proces vyřídí.

Radovan Syrotiuk, 24 let

  • MarsInvest Ltd., Coo
  • Web, FB.
  • Nejlepší rada: „Když mi většina lidí v mém okolí řekla, že takto se to nedělá a měl bych dělat něco pořádného – a tak jsme si to udělali po svém :).“
  • Co pro mě znamená obchod: Je to pro mě způsob získání prostředků pro to, abych se mohl věnovat aktivitám a projektům, které mě baví.
  • Jaká je moje obchodní mise: Mým cílem v obchodě je vybudovat komunitu (klientskou skupinu), která se bude vzájemně podporovat a vytvářet další zajímavé možnosti růstu i v jiných oblastech, než jen v investicích.

© 2024 imper.cz