Vystupte ze zóny komfortu: 7 ověřených, praktických cvičení!

24. Listopad 2014

Máte vnitřní bloky, které vám ztěžují vyjednávání? I ostřílený obchodník se někdy může cítit nejistý, plachý, či frustrovaný. Od toho jsou tu rozšiřování komfortní zóny, které vybuduje sebejistotu v každé situaci. Vyzkoušejte má nejoblíbenější cvičení. Některá jsem si na sebe vymyslel sám, k některým mě inspirovala vynikající kniha Čtyřhodinový pracovní týden:

comfort-zone-fish4

1) Dívejte se lidem upřeně do očí

Vždy buďte ti, kteří uhnou až jako druzí. Na ulici, v tramvaji, v obchodě, když s někým hovoříte… Navazujte s každým oční kontakt a nechte druhé, ať si sami určí míru, kdy už je to nepříjemné. Udržujte oční kontakt, i když mluvíte, je to těžší než při naslouchání. A pokud se vás někdo bude ptát, proč na něj tak civíte, odpovězte: „Promiňte, ale zdálo se mi, že se odněkud známe.“

Jen u toho nezapomeňte občas mrknout, ať nepůsobíte jako psychopati

2) Odpovídejte celý den na všechno NE

Žádné dlouhé vysvětlování. Máš chvilku čas? Půjdeš se mnou odpoledne na kafe? Můžeš pro mě něco udělat? Vyřídíš ten telefonát, jak jsi o něm včera mluvil? „Promiň, dneska to vážně nejde. Mám spoustu práce.“ Stačí. Nic víc vědět nepotřebují.

3) Vydupejte si slevu!

Že se v Čechách při nakupování nesmlouvá? Tak s tím začněte! Máte dvě možnosti:

  • Buď jděte na tržnici s dvoustovkou v peněžence, vyberte zboží v celkové hodnotě alespoň 250 Kč, a kupte ho maximálně za svých 200. Postup je jednoduchý – nechejte trhovce říct svou celkovou cenu, dejte najevo své zděšení („Cože? 250?!”) a chvíli mlčte. Trhovec tak začne smlouvat sám se sebou. Pak jen navrhněte 180 korun a dostaňte se ke kompromisu 200 korun. Pokud nesvolí, prostě nic nekupujte a odejděte.
  • Druhou možnost máte například v restauraci, kavárně, letadle nebo vlaku. Řekněte si o vyšší standard nebo něco navíc! Dostaňte dezert zdarma, dvojité espresso za cenu obyčejného, nechte se přesunout do první třídy… Pokud vám řeknou, že to není možné, ptejte se: „Už jste udělal někdy výjimku? Proč ano, ne? Stane se něco, pokud ji uděláte teď?”

Pamatujte: cílem není dezert zdarma dostat. Úkol splníte tím, že si o něj řeknete!

comfort zone2

hledáme obchodníka

4) Rozdávejte květiny

Je jedno, jste-li žena neb muž. Vyrazte s květinou do ulic a dejte ji prvnímu člověku, který se vám bude líbit. Určete si časový limit, nebo budete vybírat do nekonečna. A taky jim hezky do očí řekněte, za co si kytku zaslouží! Uděláte velkou radost nejen sobě, ale i dotyčnému, a třeba se vám podaří navázat i nové přátelství. Čím více květin takto rozdáte, tím to bude snazší.

Svého životního partnera ale raději informujte předem, zpětné vysvětlování by asi nefungovalo…

5) Nechte boty doma

Začněte v přírodě. A pokračujte ve městě. Nebojte, vážně to není nebezpečné – já sám jsem tuto osobní výzvu změnil ve zvyk a dovoluje-li to počasí, chodím bosý pořád. Zkuste se po ulici projít v obleku a bez bot. Udělejte si ze sebe srandu! Čím divněji se na vás budou kolemjdoucí dívat, tím lépe pro vás!

mfort zone 1

6) Získejte odpověď od Johnyho Deppa

Vždycky vás zajímalo, co si váš životní vzor/oblíbený herec/manažer Českých drah/ministr zahraničí… myslí o (doplň jakékoliv zajímavé téma či problém)? Už jste se ho zkoušeli zeptat? Získejte odpovědi na své otázky alespoň od 3 zdánlivě nedosažitelných lidí!

Čím těžší se daný úkol zdá, tím lépe. A je-li to možné, ptejte se po telefonu. Možná poznáte, že to ve skutečnosti není tak složité. Vždyť i Johny Depp je pořád jen člověk!

Dost možná se vám podaří navázat zajímavou konverzaci a budete-li mít štěstí, můžete se díky tomu s daným člověkem později setkat i osobně. Mně se takto povedlo zkontaktovat například Táňu Fišerovou.

7) Odpočívejte na veřejnosti

Dojděte na místo, kde se zrovna pohybuje hodně lidí (náměstí, nádraží, metro, plná restaurace), na chvíli si tam lehněte na zem a pak zase pokračujte dál. Bude-li se vás někdo vyptávat, co to má znamenat, odpovězte prostě „Chtěl jsem si trochu odpočinout.“ Nic nevysvětlujte a dobře se bavte!

Ještě jednou připomínám: Cílem všech cvičení je překonat své vnitřní bloky, posunout hranice komfortní zóny, a zlepšit tak svou vyjednávací pozici (nejen) v obchodě. Na konkrétním výsledku jednotlivých úkolů nezáleží, důležité je udělat je!

Text: Matouš Vinš

Foto: Static.squarespace.com

© 2024 imper.cz