Ke spokojenému životu stačí dodržovat pouze těchto 8 pravidel. Znáte je?

16. Leden 2016

Pro někoho je úspěch vysoká částka na výplatní pásce, kariérní růst, pro někoho jiného zase početná rodina a pomoc druhým. A někdy, vlastně dost často, chceme všechno tohle. Jak dosáhnout úspěchu a tím i svého vysněného života? Obrátili jsme se na úspěšného podnikatele a autora knihy Dokonalý život Pavla Vosobu a chtěli znát jeho osobní filozofii.

yuccie_upp

1. Najděte si důvod

V dnešní době máme všechno naservírované na stříbrném podnose: dostudujete, dostanete od rodičů byt, přijmou vás do práce a vlastně nevíte, proč a co vlastně chcete. Trochu se nudíte a stěžujete si, nevíte, za čím jdete. „Zamyslete se nad tím, co byste opravdu chtěli – a proč. Najděte si motivaci a směr. Úspěch, štěstí, bohatství nemůže být cílem, ale výsledkem,“ říká Pavel Vosoba.

Vyzkoušejte leady

Například když se toužíte stát bohatým, přejte si dobře placenou práci, která vás bude bavit – ta bude vaším cílem, bohatství přijde jako vedlejší výsledek. Když chcete být úspěšní v obchodě, řekněte si přesně, čeho chcete dosáhnout – dvaceti navolaných schůzek? Nebo deseti uzavřených smluv za týden?

Přečtěte si také: 7 nejčastějších překážek u začínajících obchodníků a jak je odstranit?

button registrace obchodnika transparent

2. Mějte raději špatný názor, ale ať je váš

Je snadné přejímat názory někoho jiného. Hlavně ať nevyčníváte z davu a neprovokujete. Ale když se budete pořád přizpůsobovat okolí, nikdy nedosáhnete toho, co opravdu chcete. Utvářejte si vlastní názory, ať si člověk při rozhovoru s vámi nepřipadá, jako by četl knihu. Je lepší mít svůj špatný názor než černobílý převzatý od okolí. Náš skutečný názor nevzniká dennodenním vstřebáním mediálních hloupostí. „Zastavte se, najděte si čas jenom na sebe a soustřeďte se – jenom tak najdete svůj skutečný postoj,“ radí Pavel Vosoba.

3. Mějte se rádi

Jakmile přestanete plout s proudem, začnete si více uvědomovat sami sebe, zjistíte, že vám na názoru okolí až tolik nezáleží. Když se začnete mít rádi, nejenže si začnete utvářet vlastní názory a hodnoty, ale začnete spoustu věcí dělat sami pro sebe – s láskou a energií, která vám doposud chyběla. A hlavně – už nebudete potřebovat uznání a lásku od svého okolí. „Mít se rád znamená: mít o sebe nekonečný zájem, respektovat se a dát si svobodu,“ vysvětluje Pavel Vosoba. To stejné platí, chcete-li milovat ostatní.

Domluvte si konzultaci

4. Nechtějte nic hned

Nic nepřichází hned a úspěch už vůbec ne. Nejhorší je být úspěšný už na začátku kariéry. Když není co dobývat a kam jít dál, přichází nuda a frustrace. Nespěchejte, jděte krok za krokem, máte na to celý život. Nemusíte se během roku vyšplhat z obchodní pozice na manažera obchodního týmu. Užívejte si více cestu k úspěchu než konečný úspěch. Učte se od lidí, kteří vrcholu dosáhli jenom vlastním celoživotním úsilím, a vyhýbejte se obloukem zbohatlíkům, prospěchářům, lenivcům a lidem holdujícím konzumnímu způsobu života.

5. Buďte nezávislí

Když se budete mít rádi a mít vlastní názory, přestanete být závislí na okolí, na jeho názorech a uznání a můžete se vydat kamkoliv. Poznáte to tak, že se vám otevřou úplně nové cesty a možnosti. S nezávislostí mizí překvapivě pocit osamělosti, dokážete být sám sebou i se sebou. Svoji nezávislost skrývejte a uplatňujte ji jenom, když to lze. Nenechte se vtáhnout do hry zvané „žít na úkor budoucnosti“ a nadělat si malé dluhy. „Nebudete o nic šťastnější ve větším, krásnějším a lépe vybavenějším domě,“ upozorňuje úspěšný byznymen.

Přečtěte si také: 14 věcí, které by se Češi o obchodu měli učit už na školách 

6. Dělejte to, co vám jde nejlépe, a později i to, co vás baví

Možná se vám to hned nepodaří, okolnosti vás přinutí vzít jakoukoliv práci. Pak ji tedy vezměte a zkuste v ní najít něco zajímavého. „Budete-li však o sobě přemýšlet, jednoho dne pochopíte, co vám jde nejlépe a co vás opravdu baví,“ říká Pavel Vosoba. Motivace pouze penězi, prestiží, postavením a mocí je vždy dočasná. Stanou-li se však jedinou vaší motivací, roztočí se s vámi spirála, půjdete nahoru, budete známí, úspěšní, bohatí, ale osamělí a nešťastní. Pokud budete obchodovat pouze kvůli penězům, brzy vyhoříte a nebudete se moci pohnout z místa.

7. Porovnávejte se jen sami se sebou

Každý člověk má svou historii, jde svojí cestou, překonává různé překážky, prochází konkrétními situacemi. Nemá smysl se srovnávat s jinými lidmi. Společnost nás odmalička hodnotí, škatulkuje a frustruje našimi „zdánlivými“ neúspěchy. Běžně se díváme na kolegy a porovnáváme, kdo z nás navolal více schůzek a kdo uzavřel více smluv. Ale jediný, kdo má opravdový a trvalý zájem o vás, jste pouze VY. Srovnávejte se s vlastní historií, jaký kus cesty jste dokázali ujít za posledních pět, deset let. Vnímáte, o kolik jste se zlepšili v navolávání schůzek nebo že vám získání důvěry klienta zabere méně času? Své okolí berte vždy s nadhledem a kritickým odstupem.

8. Naučte se věřit

Kierkegaard, představitel existencionalismu, říká: „Být skutečný a existovat znamená věřit.“ Věřit znamená být. Život není a ani nemůže být snadný. Paradoxně nejvíce se o sobě dovíme v okamžiku pádu. Jenom víra nás opět zvedne na nohy, jenom s ní dokážeme neuvěřitelné věci.

Foto: baindaily.com

© 2024 imper.cz