Petr Malý, Fincentrum: „O peníze jde vždy. Poradím, jak zbohatnout bez faulů“

09. Srpen 2017

Dobrá zpráva! Finanční svoboda není pouze pro již zbohatlé! Uvěřila jsem tomu, když jsem si povídala s Petrem, senior poradcem. Miluji lidi, kteří dovedou z mála udělat hodně. Z prdu kuličku! Když z jedné koruny udělají dvě. A také když se nebojí a investují. Všimla jsem si, že ti největší lídři mají jedno tajemství. Rádi se ptají a rádi se radí. A porovnávají. „Nejdříve poslouchejte. Vnímejte individualitu. Pak můžete být dobrým rádcem,“ říká Petr Malý, senior poradce.

MIL-O: PETR MALÝ, o klukovi s vizí.

Domluvte si konzultaci

PETR: Je mi 24 a pro Fincentrum pracuji pět let. Studuji architekturu a stavitelství na ČVUT. Pocházím z Kamenice, z obce kousek od Prahy. Od malička jsem měl vizi, že budu pracovat ve stavebnictví a v architektuře. Můj tatínek je spolumajitel stavební firmy a často si děláme legraci, že jeho firma je náš-mám ještě mladší sestru-nejstarší sourozenec. MIL: Možná v tobě díky tomu přirozeně bydlí vztah a odpovědnost k podnikání. PETR: Tomuto „sourozenci“ otec věnuje nejvíce času a já si řekl, že čím dříve začnu „něco“ dělat, tím dříve dosáhnu výsledků. MIL: A na co se otec specializuje? PETR: Otec se věnuje stavbám rodinných domů na klíč. MIL: Petr zmínil, že ho inspirují podněty od Roberta Toru Kiyosaki, amerického podnikatele a autora knih, například bestselleru Bohatý táta, chudý táta. PETR: Ano, hlavní myšlenka je, že principy jsou jednoduché. Stačí, když se nebojíš a opakovaně je aplikuješ.

MIL-TEMA: VÝKON a seberealizace. PROČ jsi finanční poradce?

PETR: Mnoho lidí by pracovalo mnohem více, jsou nabití energií pracovat na 200 %, ale nemají dostatek zákazníků. Do toho mi zapadalo motto poradenství, kde mám možnost účelně a efektivně pracovat s velkým množstvím klientů. Nyní jich mám něco přes stovku. Mým cílem je propojit architekturu, stavitelství a finance. MIL: Geniální. To jsi ve správný čas na správném místě. PETR: Dům snů, luxusní dům snů, takový lze nabídnout malému množství lidí, to mě baví, ale neuplatním právě tu potřebu pracovat dosti intenzivně a s více klienty. Ano, právě teď a tady ve financích nacházím prostor. Finance řeší opravdu každý.

MIL-TEMA: EVERGREEN finančního poradce – téma „moje bydlení“.

Domluvte si konzultaci

PETR: Největší položka rodinných rozpočtů je bydlení. Tímto tématem-hned na úvod – a s každým novým klientem nic nezkazíte. Nejdříve řeší, kolik si mohou dovolit, potom teprve reálnou hodnotu. Klienti se mnou řeší, zda si našli nemovitost za cenu, která odpovídá její hodnotě, následně financování bydlení, refinancování hypoték, řešení stavu hypoték po fixaci. Jeden příběh s klientem na téma „moje nemovitost“ je neverending business story. S klientem se nikdy nechci potkat jenom jednou. Buďte vždy bezvýhradně dobrým rádcem. Vedle mne sedí Lubomír Brychta, který je oceňovaným specialistou v realitách, sdílíme své zkušenosti.

MIL-WATCH: Klub hráčů😊?

PETR: Stolní fotbálek je zábava, kdo prohraje, dělá kliky, platí večer pivo o všechno možné. A protože naše práce je o penězích, pro pestrost hrajeme i o jiné ceny 😊. MIL-listen: PETRA PRAŽÁKA, oblastního ředitele: „Tady jde vždycky o peníze! A jak jde interview?“ Odpovídám, že skvěle! „A zahrajeme si fotbálek?“ Během necelé minuty tu bylo družstvo pro čtyřhru. Nevím na kolik bodů hráli, ale za 7 minut bylo rozhodnuto o ceně pro vítěze i o výsledku zápasu. Tým „PETR MALÝ a PETR „velký“ PRAŽÁK vyhráli dva Redbully, pro které bezodkladně frčel jeden z poražených. Mazec 😊.

MIL-TEMA: Radit se a radit. STAL SES ODBORNÍKEM. JAK TO DĚLÁŠ?

Když si nevím rady, tak vezmu telefon a zavolám na naše analytické centrum. Pošlu e-mail a ověřuji si,  co potřebuji. Žijeme v době dostupných informací. Člověk, který umí informace zjistit rychleji, přesněji a lépe, může vyhrát souboj o klienta. Máme tady v kanceláři dobře nastavený systém trénování. Jakákoli činnost je hlavně o tréninku. Když si člověk vyzkouší svůj projev nanečisto, může na sobě zapracovat a následně být excelentní. Dost si na tom zakládáme. Tréninky obchodních a manažerských dovedností, produktové znalosti, znalosti finančního trhu, tipy a triky sdílíme mezi sebou. Na začátku jsou to tři měsíce denního studia aktuálních trendů pro atraktivní poradenství klientům. Začátečníkům pomáhají startovací balíčky, než vyrazí na profitabilní schůzky.

MIL-TEMA: POJMY a dojmy. FINANČNÍ SVOBODA?

PETR: Chytré řešení cashflow domácnosti nebo firmy-a je jedno, s jak velkým objemem pracujeme, je cesta k finanční i časové svobodě. Vytváření rezerv, úspory v úrocích, strategické investice… Peníze k životu a podnikání nutně potřebujeme, tedy musíme vyčlenit čas na jejich získávání a můžeme se stále učit, jak efektivně je spotřebovávat. Je to jednoduché. Příjmy mínus výdaje, rovná se majetek. Cílem každého poradce by mělo být výdaje snižovat, příjmy zvyšovat. To jsou měřitelné jednotky. Když si po roce s klientem sednu a změřím, o kolik se mnou zbohatl, je to vážně fajn. Výsledky jsou vidět. A ty MIL myslíš asi finanční nezávislost. To je zjednodušeně stav, stav, kdy pasivní příjmy z finančního majetku převyšují běžné výdaje. MIL: Aha… no a jak si v tom poradíš sám, jsi finančně nezávislý? PETR: Mým cílem je stát se finančně nezávislým do věku 40 let, tak na to mám celkem spoustu času. (smích)

„Tvořím s klienty vizi, pracuji s nimi na jejich projektech. Vizualizaci realizuji pomocí kreativního přístupu ve finančním poradenství“

PETR k fotce: „Večeříme u zemského ředitele Standy Dostála doma. Pohoda a relax s kolegy.“

MIL-TEMA: TÝM, TÝM, TÝM…?

PETR: Jsem hodně vztahový člověk. Můj názor je, že pokud chceme dělat věci stabilně dobře, vztahy musí fungovat na všech úrovních. Jen díky tomu se nezačnou hroutit vybudované hodnoty. Jsem přesvědčený, že práce nikdy není jen o práci. Je hlavně o vztazích. Přátelská atmosféra je pro mě ideální manažerské a klientské prostředí. Rezonuji s teorií našeho kolegy Standy Dostála o poměru motivace v práci: 70 % jsou dobré vztahy, 20 % systém a 10 % peníze. Firma založená jen na penězích, kde nejsou dobré vztahy a systém, je z mého pohledu „prázdná nádoba.“

MIL-BTW: Petr si prošel v 18 letech několikadenní krátkou a nepříjemnou zkušeností ve společnosti, která v té době podporovala nemorální akvizici finančních poradců, mj. tak na dlouhou dobu poničila důvěryhodnost této profese. Petr mi řekl, že to pro něj byla ta nejhorší zkušenost, ale odnesl si z ní dvě „klišé“: „Peníze nejsou všechno a není všechno zlato, co se třpytí,“ uviděl jsem, „jak rozhodně žít nechci.“ PETR: „Byla to ale jedna z nejdůležitějších životních zkušeností. Většina lidí dlouho zjišťuje, co by v životě chtěli. Já v 18 zjistil, co rozhodně v životě nechci. Taky způsob :-).“

Fotograf: Čestmír Jíra

© 2024 imper.cz