7 způsobů, jak si ve volných dnech pořádně odpočinout

30. Červen 2016

My v BusinessAnimals.cz nevěříme, že léto je okurková sezóna. Mnohdy se přes léto maká ještě víc, než během celého roku – neříkejte, že to z vaší branže taky neznáte. Makáme víc, ať už kvůli dovoleným, sezóně nebo abychom jako obchodníci neztratili flow. Příští týden nás ale čekají dva volné dny a s nimi „línější“ týden, kdy to s mnohými klienty opravdu bude na dlouhé lokte. Proto jsme se rozhodli dát si zelenou v odpočinku a užívání si volna – víte ještě v dnešní uspěchané době, jak na to? Zde je pár tipů, jak si volno plnohodnotně užít.

car-690275_1280

Kniha Leadership s využitím kaizen a lean uvádí, že základem je mít v rovnováze všechny čtyři stránky osobnosti: fyzickou, mentální, emoční a spirituální. Pokud celý rok pořádně nespíte a nejste schopni „vypnout mozek“, nemůžete se divit, že vás dříve či později přepadne únava, která jen tak neodejde. Najeďte v létě, kdy máte víc energie a chuti do života, na nový systém a snažte se jej dodržet i v průběhu roku. Vrátí se vám to.

Vyzkoušejte leady

1. Dýchejte vědomě

Ano, dýchat umí každý, ale všichni si v průběhu života vypracováváme dýchací zlozvyky – dýcháme mělce či zrychleně. V okamžiku, kdy se začnete na dech soustředit a zhluba dýchat, stanou se dvě věci: zklidníte se (zbavíte se stresu a uvolníte se) a začnete být více produktivní (více se vám okysličí mozek). Dýchání vás také vrací do přítomného okamžiku, nutí vás, ať neuvažujete nad tím, co se stalo, ani nad tím, co se stane, když…, ale prožíváte přítomnost. Nepodceňujte tedy dýchání!

2. Dávejte si pozor na stravování

Všichni víme, co bychom měli a neměli jíst, ale v mnoha případech to zůstává pouze teorií a nejsme schopni to zavést do našeho života. Za mnohou únavu, kterou cítíme, může nevhodné stravování – zkuste si jej pohlídat, uvidíte, že se budete cítit lépe, a to vám pomůže i užít si více chvilky klidu.

Přečtěte si také: Lifehacky: 7 (nouzových) možností, kde se najíst rychle a zdravě

3. Nezapomeňte na pohyb

Většina obchodníků tráví velkou část dne před počítačem, pokud tedy budete ve volném čase opět u počítače, neodpočinete si. Jak říkají autoři v knize: „Pohyb probouzí mozkovou kůru, uvolňuje stres, efektivně člověka připravuje na řešení mentálních úkolů, zlepšuje schopnost obnovy síly a hlavně je levnou antidepresivní strategií. Vede k biochemickým změnám, které ulevují od negativních emočních stavů.“

Přečtěte si také: Lifehacky: 5 osvědčených tipů, které vás udrží v kondici i v hektickém období

Domluvte si konzultaci

4. Dopřejte si kvalitní spánek

Pokud denně spíte osm hodin, ale probouzíte se nevyspalí, nedá se o kvalitním spánku a odpočinku mluvit. Nechoďte spát s plnou hlavou toho, co všechno musíte zařídit nebo s tím, že „konečně máte čas o všem popřemýšlet“. Před spaním se věnujte činnosti, která vás uklidňuje a činí spokojenými, ať už se jedná o teplou vanu nebo čtení s teplým hrnkem čaje, a pak ulehněte ke spánku.

5. Kontrolujte své pocity

Pozor – nemyslíme tím, abyste je potlačovali. Pokud reagujete pod hněvem, nakonec jste unavení z toho, jak si své chování vyčítáte a urovnáváte situaci. Pokud cítíte hněv, místo toho, abyste se na druhého urvali, pojmenujte svou emoci a řekněte: „Ty jsi mě ale naštval!“ „Už samotné pojmenování emocí vám uleví. Emoci na chvíli prožijete, ale s menší intenzitou. A nenaděláte si nepřátele,“ radí autoři.

6. Pracujte na svém mindsetu

„Výzkumy prokázaly, že denně nám projdou hlavou desetitisíce myšlenek. Váš život se prakticky odvíjí podle vašich myšlenek,“ uvádí autoři. Aby vám mohlo myšlení pomoci v lepším životě, je potřeba mít jasno ve svých myšlenkách. K tomu vám pomůže imaginace, koncentrace, meditace a kreativita. Meditujte, představujte si, jak něco zdárně probíhá, vymýšlejte další řešení problémů, soustřeďte se jen na jednu věc (zapomeňte na multi-tasking – i když si chcete číst, tak se věnujte jen čtení, eliminujte okolní vzruchy jako je hudba nebo další osoby v místnosti).

Přečtěte si také: Letní speciál: Kde vám v Praze načepují nejlepší cider?

7. Uvědomte si, kam směřujete

Pokud budete mít v pořádku svou fyzickou stránku, emoční i mentální, ale nebudete mít zodpovězené své proč a nebudete znát svou podstatu, nikdy si pořádně neodpočinete, protože vám bude stále něco chybět. Odpovězte si na základní otázky kdo jste, co chcete, jestli jste tam, kde skutečně chcete být, a věnujete se tomu, čemu se skutečně chcete věnovat. Co byste udělali, kdybyste měli neomezené možnosti a nebáli se? Uvidíte, že když si tyto otázky zodpovíte, budete mnohem klidnější a přispějete si ke kvalitnějšímu spánku i životu.

Foto: Entrepreneur.com

 

© 2024 imper.cz