Miroslav Zadák: Když člověk ztratí ambice, rychle se stane otrokem někoho jiného!

01. Červenec 2018

V minulosti se dostal do fáze, kdy dlužil 8 milionů exekutorům, o všechno přišel a stal se bezdomovcem. Nastavil si v hlavě, že při uzavření 3 smluv denně, má za rok splaceno. Od té doby byl v rámci bývalé firmy 5x po sobě vyhlášen jako nejlepší obchodník světa. Pracuje s energií, vizualizací, sportovní psychologií a teď buduje největší zlatnickou firmu v Česku. 

  • ATT (Ambice/Tradice/Transparentnost) je hybrid toho nejlepšího z klasického modelu zlatnictví, pojišťoven a MLM. Zaměřují se na komoditní trh – investice do zlata formou přímého nákupu, nákupu šperků či spořením do slitků.
  • Miroslav Zadák – hlavní důvod, proč má ATT 3000 obchodníků. Zakladatel, vůdce, trenér, coach, který má rozhodně co předat.
  • V byznyse ho nejvíc ovlivnil Tomáš Baťa. Proč? Pan Baťa dvakrát zkrachoval a přesto šel dál za svým snem. Vidí možnosti tam, kde jiní nikdy nepřekročí nějaký svůj strach. Mám to podobně.

V roce 2004 (ve svých 32 letech) jste si prošel bankrotem, dlužil jste 8 milionů korun. Co se stalo?

Vlastnil jsem obchod se sportovním oblečením. Měl jsem plné sklady zboží v hodnotě zhruba 20 milionů korun. Dodavatel nečekaně zkrachoval a já se dostal do problému s cashflow, neměl jsem hotovost. Dostal jsem měsíc na to, abych zaplatil dluh, ale jelikož jsem měl už několik úvěrů, banka mi nechtěla půjčit. Nebyl jsem schopen dát dohromady 8 milionů korun do měsíce, takže přišel exekutor a zboží mi sebral. Myslel jsem, že ho prodá za tržní cenu, takže mi ještě něco zbude. Bohužel za týden mi přišel dopis, že ho prodal za zlomek původní ceny. Co vám budu povídat, zbyly mi oči pro pláč. Mohl jsem si vybrat, že budu zlomený do konce života, nebo se poučím z chyb a půjdu dál.

Vyzkoušejte leady

“Abych splatil dluh, nastavil jsem si 8 schůzek denně.”

Jaký přístup jste si tedy vybral?

Celý svůj život sportuji, jsem zvyklý překonávat překážky. Tak jsem vnímal i tuto situaci, jako dočasný stav. Nechtěl jsem, aby se mi tahle situace kdy stala znovu, takže jsem se šel vzdělávat. Začal jsem studovat ekonomii, psychologii, koučování. Naprosto jsem převzal odpovědnost za své chyby, svůj život. Začal jsem pracovat jako pojišťovák v jednom multilevelu, to mi dost pomohlo. Každý měsíc jsme musel splácet DPH státu. Abych to zvládl, nastavil jsem si cíl 8 schůzek denně, z toho minimálně 3 uzavřít. Stejně jako si ve sportu plánujete tréninkové jednotky, které vedou k dosažení plánu. Těch 5 let jsem byl pokaždé vyhlášen jako nejlepší obchodník firmy.

Co nejcennějšího vám tento bankrot ukázal?

Kdo je opravdový přítel. Před bankrotem jsem si na mladého kluka velmi slušně vydělával, jezdil jsem si dobrým autem. Měl jsem kolem sebe mnoho “plácačů po zádech”, jak je označuji. Najednou byli pryč. Zbyli mi jen dva opravdoví přátelé, kteří mi do našeho holobytu o Vánocích přivezli televizi, aby se dcera mohla dívat na pohádky.

Jakou hlavní message byste vzkázal lidem, kteří dnes dluží větší částku peněz?

Berte to jako vykřičník, abyste se z toho poučili a chybu už nikdy neopakovali. Každopádně to nejdůležitější – je nutné jít dál.

“Říká se, že Edison znal 10 000 důvodů, proč mu to nesvítí, než se mu to podařilo.”

 

Zmiňoval jste důležitost postoje sportovce. Můžete to více definovat?

Několik let jsem hrál extraligu v hokejbale, byl jsem v reprezentaci, miloval jsem to. Vždy jsem chtěl vyhrát, ale když náš tým prohrál, tak jsem se z toho nezhroutil. Poučil jsem se z chyb, pracoval jsem na slabých stránkách, abych se neustále posouval. Nejdůležitější je jedna vlastnost – vytrvalost. Abyste se stal v něčem profíkem, musíte odpracovat 10 000 hodin. To platí i v byznysu. Říká se, že Edison znal 10 000 důvodů, proč mu to nesvítí, než se mu to podařilo.

Vyzkoušejte leady

Jak konkrétně jste tento postoj využil pro budování ATT?

Začal jsem vyhledávat lidi, kteří něco umí. Od nich jsem se učil. Auditory, ekonomy, daňové poradce, navštívil jsem spousty seminářů. Začal jsem na sobě makat. Řekl jsem si, že pokud chci hrát extraligu, prostě musím trénovat. Strávil jsem několik let vzděláváním se ve všech směrech. Prodejů jsem měl sice hodně, ale neuměl jsem si říct odpovídající cenu. Uvědomil jsem si, že mě doposud velmi brzdil strach z odmítnutí. Cenu jsem tedy zvýšil a to mi zachránilo život. Někteří klienti odpadli, ale většina zůstala. Viděl jsem, že obchod je jen statistika. Že když odvedete určitý počet práce a umíte si nastavit odpovídající cenu za své služby, není na světě síla, která by vás na cestě k úspěchu zastavila.

“Jít si zahrát a vyhrát je strašně velký rozdíl.”

Sportu se i nadále věnujete. Jste spolumajitel Slovanu Ústí nad Labem a trénujete kluky od 18 do 30 let v hokejbalu. Vnímáte, že se tahle generace nějak liší od té vaší?

My se dřív uměli porvat o výsledek, oni si jdou často jen zahrát. Jít si zahrát a vyhrát je strašně velký rozdíl. Největší důvod, díky kterému jsem překonal bankrot, je fakt, že jsem byl rozhodnutý vyhrát. Když člověk nemá chtíč vyhrát, cíl, ambice, tak se rychle stane otrokem někoho jiného. Myslím si, že především ambice dnešní generaci mladých lidí chybí. 

Vaší profesní ambicí je vybudovat největší zlatnickou firmu v Česku. Vy ale nejste klasické zlatnictví. Co vlastně jste?

Propojil jsem klasický model malých zlatnických prodejen s modelem, který jsem viděl v pojišťovnách, tedy referenčním marketingem. Zvolili jsme formu prodejen ve vilách na okrajích města, aby měli klienti co nejpříjemnější zázemí. Člověk nemusí chodit do nějakého obchodu, kde většinou stojí v nekomfortní osobní zóně. My vytváříme příjemné prostředí pro klienty i obchodní partnery. Od parkování, osobního přístupu až po anonymní zónu třeba při placení. Navíc obchodní partner tento servis či podporu pro sebe užívá zdarma. Vize je být v každém krajském městě, zatím máme 7 poboček velkých a 3 malé. 

“Největší měsíční provizi jsem vyplácel 4 miliony.”

A jak se u vás žije obchodníkům?

U nás je ohodnocení přímo úměrné snaze do práce vložené. Člověk, který ve společnosti dosáhne určitý obrat, automaticky dostává akcie společnosti a stává se mým společníkem. Největší měsíční provizi jsem vyplácel 4 miliony. Byl to souhrn provizí za vlastní prodeje i manažerský bonus za prodeje týmu.

Jaká je vaše firemní vize do 5 let?

Dříve jsme byli loď se silným motorem, ale bez cíle. Dnes máme navigaci, víme, odkud kam jedeme, jakou rychlostí. Budujeme síť kamenných prodejen, personální síť, jakou mají pojišťovny. Chceme vrátit tradici zlatnictví do Česka. Vybudovat velkou firmu, která nás přežije. Taková tu teď chybí. Klenoty byly prodány Izraelcům, ALO diamond je slovenská společnost. V Česku je jen pár menších společností. Jsem si proto jistý, že s ATT dobijeme nejen Česko.

5 základních prvních kroků, které by měl člověk udělat, když chce zatočit s dluhy:

  1. Spočítejte si výsledovku, rozvahu podle pravdy.
  2. Určete si…rovným dílem výši splátek všem věřitelům a pak poctivě plňte plán.
  3. Pracujte na plno. Je potřeba jak vydělávat, tak i rozvíjet sám sebe. Investujte čas do sebevzdělávání v oborech, které vás do dluhů přivedly. Finanční gramotnost, účetnictví, daně, obchodní rozvoj, obchodní psychologii apod.
  4. Nelhat sám sobě a nalít si čistého vína. Hodně lidí si lže a tím kolikrát malý problém vyroste do obřích rozměrů.
  5. Neutíkejte před odpovědností za svůj život (nebo celé rodiny). Budete jinak uprchlíkem před samotným životem, a stejně vás to dožene. Buďte bojovníkem a postavte se všemu čelem. Pomoc přijde, až když uvidí, že máte snahu. A možná od lidí, od kterých byste to nečekali.

Foto: Marek Rebroš

© 2024 imper.cz