Best of – Minizvyky: 6 malých kroků k velké změně

01. Září 2018

Spousta obchodníků má velké vize, ale nejsou schopni udělat ten první krok. Přemýšlíte o zlepšení své angličtiny, pravidelném půlhodinovém cvičení či nejste schopni věnovat se práci, když víte, kolik vás toho čeká? Stephen Guise cílí svou knihu Minizvyky na chronické „začínače“, kterým pomáhá udělat ten první krok. Jak sám říká: „Síla minizvyků je v tom, že jsou příliš malé na to, abyste selhali.“ Jak si tedy vytvořit návyk a dosáhnout svého vysněného cíle?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. krok: Vytyčte si cíl a definujte si minizvyk

Chcete začít číst? Udělejte miniaturní krok k vytvoření návyku – například dejte si za cíl přečíst si denně dvě strany knihy. Pokud chcete začít cvičit, dejte si za cíl jeden klik denně – díky tomu i samotný autor začal pravidelně cvičit. To, že si přečtete rovnou celou kapitolu, „když už jste v tom“, nebo těch kliků uděláte deset, to je jen příjemný bonus – stále si v paměti udržujte ten původní malý cíl. „Lidé při nastavování cílů dělají tu chybu, že nepočítají s tím, že jejich motivace a energie budou výrazně kolísat,“ uvádí autor v knize. Když jste pak unavení a snažíte se donutit do cvičení, bude vás to stát mnohem více energie, protože budete bojovat proti svému mozku, který prostě nechce a bere to jako hrozbu. Ale když je něco směšně malé, tak to mozek přijme, a vy dokážete svůj minizvyk dodržet, přestože se cítíte unavení a chcete jít akorát spát.

hledáme obchodníka

button registrace obchodnika transparent

2. krok: Zodpovězte si své proč

Každá změna stojí určité úsilí a námahu. Abyste si byli jistí, že právě tento minizvyk za to stojí, určete si první zdroj. „Nejlepší nápady na návyky vycházejí přímo z vašich životních hodnot. Chcete-li se změnit podle názoru jiného člověka nebo společnosti, narazíte na masivní vnitřní odpor.“ Jakmile si tedy sepíšete své minizvyky, zodpovězte si u každého, proč se jim chcete věnovat. Ptejte se opakovaně, dostaňte se opravdu ke skutečnému důvodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. krok: Stanovte si pobídky

Pobídka může být založena na čase nebo aktivitě, tedy například: každý den ve 3 hodiny udělám jeden klik nebo si přečtu dvě strany po obědě. Pokud máte fixní časový plán, můžete pobídku založit na čase, jelikož víte, že si každý den ve tři hodiny můžete dovolit cvičit. S pobídkou založenou na aktivitě je ta potíž, že si musíte sami nastavit, zda činnost vykonáte bezprostředně po aktivitě (v okamžiku, kdy si dáte poslední sousto oběda do úst, otevřete si knihu), nebo si necháte určitý čas (po obědě první umyjete nádobí a lehnete si do postele). Vše závisí na vaší vůli, nedělejte si ústupky. Pokud se rozhodnete, že činnost provedete hned, tak ji prostě udělejte.

Můžete si také určit obecný minizvyk, který si nedefinujete konkrétní pobídkou, například řeknete si pouze, že každý den sepíšete 20 slov do vaší nové knihy – a je jedno, zda je napíšete ráno, odpoledne či večer. Minizvyk je tak flexibilnější a můžete si jej splnit podle toho, jak to zrovna cítíte. „Jestliže někdy budete otálet, připomeňte si, jak malá je vaše úloha.“

hledáme obchodníka

4. krok: Nezapomeňte na odměny

Abyste si vytvořili návyk, musí z něj mít mozek dobrý pocit. Musí vědět, že to k něčemu je a mít činnost spojenou s příjemným pocitem. Když cvičíte a odměnou je mozku akorát pot, tak mu to nestačí. Samozřejmě je sekundární odměnou to, že za nějaký čas budete dobře vypadat v plavkách a budete zdraví, ale mozek něco potřebuje hned – a ze začátku mu nemusí stačit jenom endorfiny.

Hlavně slavte každý malý úspěch. „Úspěch vede k dalším úspěchům, protože se nám líbí výsledky a pocit úspěšnosti.“ Naučte se i „odložené uspokojení“ – odměnit se jednou za čas něčím větším, na co se můžete těšit.

Autor radí: „Mám takové nepsané pravidlo – udržuji se při každé činnosti ve spokojenosti. Poznám, kdy se blížím vyhoření. V takovém okamžiku se odměním přestávkou.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. krok: Zapisujte si

Sledujte své minizvyky a své úspěchy. Nejlepší je si své úspěchy zapisovat do kalendáře těsně před spaním, čímž na své minizvyky nezapomenete. Pokud jste fanoušky technologií a chcete své úspěchy sledovat na mobilu, můžete si stáhnout například aplikaci Lift či Habit Streak Plan, případně nějakou aplikaci do počítače. Nevýhodou těch posledních je, že je nemáte neustále při ruce.

Aplikace vám budou nabízet přednastavené zdravé návyky, ale nezapomeňte si je před zavedením do života zmenšit – sto kliků denně vám dnes může připadat jako dobrý nápad, ale až budete unavení a nevyspalí s bolavou hlavou, tak nebudete sdílet stejný názor a zvyk časem vzdáte.

6. krok: Nemějte přehnaná očekávání

Nesplněná očekávání dokážou zkazit každou radost. Přestože máte nastavené, že budete každý den číst dvě stránky knihy, ale ve skutečnosti jich přečtete 20, bude vás to lákat zvýšit svůj denní cíl, mozek si může i podvědomě na základě toho nastavit nové očekávání. Když tedy jeden den přečtete pouze 10 stran, můžete cítit pocit zklamání. „Je velice důležité, abyste si připomínali, že se váš denní cíl NEZMĚNIL. Ukonejšit své zklamání můžete tím, že si připomenete, jak jste se do toho bodu dostali (díky nízkému cíli) a že máte svobodu číst, jak moc chcete.“ Nesmíte se cítit provinile nebo neúspěšně, když přečtete pouze 2 strany knihy. To je TEN úspěch, uvědomte si to. „Všechny výhody a moc této strategie závisejí na vaší schopnosti udržet své cíle malé na papíře i v hlavě.“ Nedoufejte ve velké objemy práce, ale vkládejte svá očekávání a energii do pravidelnosti.

© 2024 imper.cz