Manažerské vedení už nefunguje, řiďte i velkou firmu jako startup, říká zakladatel Instagramu

28. Listopad 2017

Přestože je původem z Brazílie, dokázal se v Americe prosadit jednou z nejpoužívanějších aplikací moderní doby – Instagramem. Když se v 18 letech stěhoval z Brazílie do Kalifornie za studiem IT, sotva tušil, co ho za pár let čeká. Ve svých 24 spolu s Kevinem Systromem založil Instagram, ke kterému se během prvních 24 hodin přihlásilo 25 000 uživatelů. On sám vzpomíná na založení Instagramu nostalgicky. Se Systromem tehdy téměř nespali, protože se báli, že jim z návalu nových uživatelů spadne server. Po 2 letech prodali Instagram Facebooku za 1 miliardu dolarů. V současné době má Instagram přes 800 milionů aktivních uživatelů. Co se díky práci v Instagramu plném počítačových inženýrů Krieger naučil?

Mike-Krieger

  • Mike Krieger, 31 let.
  • Pochází z Brazílie.
  • Do USA se přistěhoval kvůli studiu na Stanford University.
  • Ve 24 letech spoluzaložil Instagram, aplikaci na sdílení fotek.
  • Ve volném čase se věnuje charitě.

[member]

1. Manažer je v tradiční firmě hlavním nosičem selhání. IT firma funguje jinak

Podle Kriegera mají inženýři vrozenou nedůvěru k manažerům, protože inženýrství je zásadně o budování, zatímco management je o mluvení. Když inženýři předělávají firmu od základů, vytvoří ji tak, aby se vyhnuli selhání týmu kvůli špatnému managementu.

V tradiční společnosti, když manažer nezvládá správně sdělovat nové informace, úkoly a cíle, může tím oslabit celý tým, který na něj spoléhá. Manažer je v tomto systému hlavním bodem selhání. Mike Krieger tvrdí, že ve firmě, kde vládnou inženýři, funguje management jinak: „Inženýři budují firmu založenou na kultuře autonomie, transparentnosti informací a otevřenosti. Každý zaměstnanec se tak dostane ke zdroji informací a má zároveň dostatek autority na to, aby mohl činit jakákoliv rozhodnutí. Zaměstnanci se tak nemusí spoléhat jen na své nadřízené, ale jsou schopni udělat spoustu rozhodnutí sami. Při špatném managementu tak nehrozí, že se zhroutí celý tým. Veďte tedy své lidi k samostatnosti a profitujte z toho.

Přečtěte si také: CEO úvěrové appky Fundera Jared Hecht: „Svou první firmu jsem ve 23 letech prodal Skypu za 80 milionů $“

2. Veďte i velkou firmu jako startup. Krieger se inspiroval Googlem

V Silicon Valley, kde je obrovský tlak na produktivitu a firmy se předhání, se interní nástroje společností staly hitem a rozšířily po celé oblasti ještě dříve, než je někdo vůbec oficiálně zveřejnil. Krieger přidává příklad se kterým se sám setkal: „Během fáze růstu v Googlu zavedl Larry Schwimmer, začínající softwarový inženýr, systém Snippets, díky kterému je Google dnes notoricky známý. Zaměstnanci dostávají každý týden e-mail s žádostí, aby sepsali to, co dělali během uplynulého týdne a co plánují dělat během týdne nadcházejícího. Všechny odpovědi se sesbíraly na jednom místě a automaticky byly e-mailem další den rozeslány ostatním kolegům. Mnoho lidí v tomto systému vidělo důvod, proč Google tak roste a zároveň si zvládá zachovávat neautoritativní kulturu a startupový nádech. Spousta lidí si připadala lépe, že vidí, co dělají ostatní a přitom je to nevytrhovalo na dlouhou dobu z jejich vlastní práce.“

Domluvte si konzultaci

3. Automatizujte věci pomocí technologií

„Čím více věcí lze automatizovat, tím více jich můžete udělat najednou,“ říká Krieger. Ne náhodou je automatizace v Silicon Valley jedním z hlavních pilířů. V moderních dynamicky rostoucích firmách je to dle Kriegera nutné – potřeba tradičních pozic středního managementu tak v podstatě vymírá.

„V jiných profesích se může práce stát efektivnější tím, že vytvoříte sérii procesů a protokolů, ale jedinečností technologie je schopnost vzít tyto procesy a zautomatizovat je tak, aby vám nepřidávaly žádnou práci navíc. Tím, že eliminujete nesnesitelné množství manuálních úkolů skrz automatizaci, získáte spoustu času navíc na sebe i na práci.“

Přečtěte si také: CEO Tumblr David Karp (29 let): „Nebojte se dělat šílené věci“

4. Užívejte si to. Produktivita je radost z dobrovolného pokroku

Podle Mika Kriegera je jednou ze základních předpokladů dobře odvedené práce to, že vás bude bavit. Podle něho je za slovem produktivita radost a naplnění z toho, že děláte každý den dobrovolný pokrok k nějakému smysluplnému cíli. Nenuťte se do práce, která vás nebaví, ale najděte si takovou, která vás bude každý den motivovat v tom, abyste se neustále zlepšovali.

InstaNews podzim 2017, které si zamilujete

Protože oblíbenost Instagramu neustále roste, aplikace přichází s novinkami, které uživatele jistě potěší.

  1. Jednou z nich je anketa ve Stories, díky které můžete aktivně zapojit své sledující a zeptat se jich na jejich názor.
  2. Další zajímavostí jsou modré vodící linky, které se vám ukazují na Instagram stories ve chvíli, kdy začnete hýbat obrázkem nebo textem.
  3. Kapátko plné barev s jehož pomocí mohou být vaše Instastories ještě barevnější.

Nezapomeňte si svůj instagramový účet pravidelně aktualizovat, ať můžete využívat všech novinek, které mnohdy stojí za to.

Jak to máte s vedením lidí vy? Máte pocit, že musíte vše držet pevně v rukou, nebo si troufáte na volnější způsob vedení? Vychází vám firma, pro kterou děláte, v manažerských inovacích vstříc?

Foto: Adzuna.co.uk

[/member]

© 2024 imper.cz