Rozjet kariéru v salesu po padesátce? Téma, o kterém se nemluví, ale mělo by

15. Březen 2016

V dnešní době nic nového pod sluncem: pokud člověk ztratí práci po padesátce, je pro něj hledání práce nové daleko složitější než pro člověka z mladší věkové kategorie. Na vině jsou jednak předsudky zaměstnavatelů a také sebepodceňování samotných 50+, kteří se náhle ocitnou v nejistotě. V takové situaci je však nejdůležitější neupadnout do letargie a zůstat aktivní. Když to nejde ve vašem oboru, zkuste rozjet něco nového. A proč k refreshi kariéry nevyužít prostředí, kde je kvalitních a zkušených lidí stále nedostatek? Může být práce obchodníka novou životní vášní, i když už nejste dávno „teen“ a s obchodem jste dosud neměli zkušenosti?

senior businessman with his team at office. business people group

Proč je vůbec nezaměstnanost lidí 50+ ve společnosti takové téma? Víme vůbec, s jakými reálnými problémy se tato věková kategorie musí potýkat a jakým předsudkům čelí? „Celospolečensky je problém starších lidí na trhu práce zobrazován velmi zjednodušeně a schematicky. Ukazuje se obraz pracovníka nad 50 let jako málo dynamického, těžko přizpůsobitelného, hůře získávajícího práci, spojeného s nemocemi a brzkým odchodem do důchodu,“ nastiňuje obecné vnímání starších zaměstnanců Oldřich Navrátil, headhunter a kouč v oblasti kariérního a manažerského poradenství.

85 % generace 50+ není zatíženo rodinnými a finančními starostmi. Jsou to ideální pracanti

To jsou však předsudky, zkušení padesátníci můžou zaměstnavatelům naopak přinést spoustu pozitivních prvků:

  • Zažité pracovní návyky, životní zkušenost, ale i loajalitu a aktivitu pramenící z vděčnosti, že jim firma dala práci.
  • „Ve více než 85 % případů generace 50+ již není zatížena rodinnými starostmi a péčí o děti. Tzv. syndrom prázdného hnízda dává větší volnost zaměstnancům této kategorie na plné soustředění se na práci a plnění pracovních úkolů,“ přidává další plusy Oldřich Navrátil, „zároveň se ale už většinou neženou za kariérním postupem, nemají potřebu něco si dokazovat a jsou velmi dobrými týmovými hráči se spolehlivou výkonností.“
  • Preferují stabilní zaměstnání s odpovídajícím finančním ohodnocením, dlouhodobější perspektivou a možností seberealizace,“ doplňuje Oldřich Navrátil.
  • Představu, že s věkem klesá schopnost paměti a učení se, Navrátil odmítá. Starší lidé podle něj všeobecně kurzy a semináře dalšího vzdělávání neodmítají, neboť v nich získávají nové impulsy a chuť do další fáze života.

Zkusit to v salesu? Obor, který nemá limity, může být odpovědí

Skutečně se není čeho obávat. Přesto tak jako začínajícímu obchodníkovi v pětadvaceti i padesátiletému nováčkovi pomůžou odstartovat kariéru v obchodě určité předpoklady. Komunikativnost, schopnost rychlé a logické argumentace, ale i důvěryhodnost, vytrvalost a nadšení, to jsou základní stavební kameny pro úspěšnou dráhu obchodníka. Když je v sobě člověk najde, i v padesáti může excelovat. A navíc mu hraje do karet jeho životní zkušenost a nadhled. „Obchodník zraje jako víno,“ říká Lada Vávrová, jednatelka personální agentury Fala, „tato práce je přeci o zkušenostech, znalosti lidí a důvěryhodnosti. Demografie v ČR je neúprosná – populace stárne a firmy na to budou muset brzy zareagovat svými marketingovými a prodejními strategiemi. Mně je téměř padesát, a komu více uvěřím při nabídce finančních produktů? Mladému dynamickému obchodníkovi, nebo staršímu a zkušenějšímu, mluvícímu mým jazykem?“ pokládá řečnickou otázku Lada Vávrová. Aspekty důvěryhodnosti a generační blízkosti zmiňuje i Kateřina Kňapová z Alternativy 50+, která uvádí příklad firmy zprostředkovávající půjčky, kde k nejúspěšnějším obchodníkům patří ženy kolem 55 let.

Brzda? Starší lidé dávají přednost pozicím na HPP

Kde ale vidí samotní lidé nad padesát překážky, které jim brání stát se obchodníky? Oldřich Navrátil zmiňuje na prvním místě evergreen, který odrazuje od obchodních pozic i nejednoho mladšího uchazeče: „Starší lidé (a to neplatí jen pro ně) dávají přednost spíše pozicím na trvalý zaměstnanecký pracovní poměr. Pozice realitního makléře, prodejců po telefonu, obchodníků s bankovními produkty jsou převážně pozice, kde firmy chtějí zaměstnat člověka na OSVČ, za kterého nebudou muset odvádět sociální a nemocenské pojištění.“ Nicméně i na klasickou pracovní smlouvu jsou obchodníci poptáváni ve velkém, takže je jen na každém adeptovi, jakou cestu zvolí.

Přečtěte si také: 10 důvodů, proč pracovat jako OSVČ

Jak to může vypadat v praxi? Mladý tým doplněný o starší, zkušené pracovníky

Stanislav Hampl, obchodní ředitel společnosti T.S. Bohemia, nám svěřil zkušenosti s padesátníky-nováčky ve svém týmu a prakticky potvrdil výše uvedené skutečnosti. Vyzdvihl jejich loajalitu, rozvahu a klid, zároveň však naznačil některá úskalí: „Pokud má člověk obchodního ducha, je to jednodušší. Přesto nejtěžší bylo naučit tyto zaměstnance našemu sortimentu zboží, zejména nové technologie, notebooky, telefony, aby byli schopni zákazníkům poradit a doporučit. Samozřejmě tento proces učení byl pomalejší než u mladších zaměstnanců. Na druhou stranu ale mladí lidé často utíkají, ještě nevědí, co chtějí dělat, a odchází po čase například ke konkurenci. U staršího člověka už toto nehrozí.“ Stejně tak se potvrdila jeho očekávání v tom, že to budou zaměstnanci, kteří nebudou dělat zbytečné problémy, budou skromní a rádi za to, že mohou v tomto věku ještě aktivně pracovat.

V kom tedy dřímá talent pro obchod, kdo má chuť vyzkoušet něco nového, může zvolit sales za svou novou profesní dráhu. A kdo ví, třeba to nebude jen práce pro překlenutí doby, která vám zbývá do důchodu, ale stane se vaším životním stylem a zcela novou životní etapou. 

© 2024 imper.cz