Gentlemanské minimum: Dresscode. Jak z pozvánky rozluštit, co si vzít na sebe?

05. Květen 2016

Velký business se netočí jen kolem callů, schůzek a dealů. Po uzavření smlouvy se na klienta totiž nemůžete vykašlat. Právě ono udržování vztahů je navíc věc, kterou na obchodě nejvíc milujeme. S tím souvisí různé party, recepce, vernisáže a tak dále. Jakmile se ujistíme, že máme volný termín, začínáme řešit, co na sebe. (Pánové, my víme, že kvůli tomu taky nespíte.) Pozvánka vám často napoví. Kdo se však má v těch ‚tie‘ a ‚casual‘ výrazech vyznat? Spojili jsme se se Salonem Petra Měchurová a jednotlivé fráze jsme pro vás rozluštili. V rámci služby Ateliéry stylu vás navíc stylisti naučí, jak se vyznat v současných trendech, poradí, jak vybrat outfit na míru a zvolit vhodný účes.

1. White tie

CW6H4_dWYAA4kUv
Zdroj: Scoopnest.com

Pokud se vám dostalo pocty zúčastnit se akce, kde je potřeba přijít ve White tie, dejte si opravdu záležet. Bude to velké. „Jedná se vůbec o nejvyšší formu, se kterou se u dress codu můžete potkat a využívá se u opravdu honosných událostí, jakou jsou třeba bály,“ vysvětlila nám stylistka Lenka Pavlů.

Domluvte si konzultaci

Pro ni: Na místě je honosná večerní róba až na zem a vyčesané vlasy. Moc hezkým doplňkem jsou dlouhé rukavičky.

Pro něj: Pánové, pokud ve svém šatníku nemáte frak, je načase si jej obstarat. Přidejte bílou košili, bílého motýlka a černé lakýrky.

TIP redakce: Tento typ akce vyžaduje opravdové dámy a gentlemany. Ujistěte, že víte, jak na správné stolování.

2. Black tie

69927a05d8b508fe12096ed694b3e5f0
Zdroj: Footwearnews.com

Chystáte se do opery, na slavnostní galavečer či jinou významnou událost? S velkou pravděpodobností se budete muset obléct do Black tie. Nenechte se zmást tou černou, doslovný anglický překlad může více poškodit.

Pro ni: Dámy, oblečte si dlouhou večerní toaletu. Ta nemusí být striktně černá. Klidně volte veselejší barvy a tóny. Nezapomeňte, že k dlouhým šatům patří uzavřené boty.

Pro něj: Svádí vás to vzít si černou kravatu? Prosím, na to zapomeňte. Hned od pohledu byste byli za největšího fashion neznalce. Oblečte se do smokingu opět s bílou košilí, černým motýlkem a obujte černé lakované boty.

TIP stylistky: „Na pozvánce se můžete setkat i s výrazy jako Formal nebo Creative black tie. Jde o rozvolněnější variantu, kdy si můžete dovolit do smokingu třeba černou košili bez kravaty a motýlku. Dámy zas mohu následovat trendy a dovolit si odvážnější róbu.“

3. Koktejl

cocktail-attire-for-men-and-women-551x900
Zdroj: Easyweddings.com.au

Velmi oblíbená forma společenských večírků a událostí. Možná i proto, že většina žen hned ví, co na sebe.

Pro ni: Dámy, máte příležitost provětrat své oblíbené LBD. Ty jsou jednoznačně must-have kouskem každého business šatníku. Pokud se v černé necítíte, klidně si vezměte barevnější variantu. Vybírejte však z kvalitních materiálů. Celek doplňte lodičkami na vysokém podpatku, mini kabelkou a elegantními doplňky.

Pro něj: Hodí se oblek, klidně tmavě modrý, který by měl mít v šatníku každý pravý gentleman. Vyrazte i bez kravaty, a jestli chcete být za opravdového stylistu, dejte si do saka kapesníček.

4. Business casual

PicMonkey Collage
Zdroj: Lawyerslifestyles.com a Dudalina.com.br

Váš denní chléb do práce a na schůzky. Mělo by to být oblečení, ve kterém se budete cítit dobře a dodá vám potřebné sebevědomí.

Pro ni: Koktejlky, pouzdrové šaty nebo sukně, sáčka, elegantní košile a halenky – prostě elegantní obchodnice.

Pro něj: Oblek můžete nechat viset na věšáku. Vystačíte si s dlouhými kalhotami a oblekovou košilí. Můžete si dovolit mírně experimentovat s barvami a vzory na košili. Jen to prosím nepřežeňte a vždy myslete na to, jací klienti a příležitosti vás v ten den čekají. Dobrou zprávou je, že můžete odhodit kravatu.

5. Smart casual

PicMonkey Collage 1
Zdroj: Crnobelo.com a Unfinishedman.com

S tímto outfitem si až tak velkou hlavu dělat nemusíte. Jedná se o neformální, ale za to pořád elegantní oblečení.

Pro ni: Můžete si dovolit kratší délku šatů a sukní, které zkombinujte se zajímavým vrškem.

Pro něj: Skvěle poslouží šedé nebo světlé kalhoty, které doplníte zajímavou košilí. Klidně můžete zvolit i výraznější barvu, bez kravaty. Pozor, povolený je také rozepnutý knoflík u krku. K tomuto stylu se velmi hodí mokasíny. Jen prosíme, bez ponožek!

6. Dressy casual

PicMonkey Collage 2
Zdroj: Memorandum.com a Lookbook.nu

Nejvíc uvolněný outfit ze všech. V podstatě platí, že na party můžete rovnou z práce nebo pochůzek. Při těchto příležitostech to nemusíte přehánět s formálností. Saka a košile můžete odhodit. Pořád byste však měli působit jako profesionálové. Proto jsme vybrali pár kousků, které si nechte na chalupu nebo k moři: tepláky, šortky, minisukně, topy a la spodní prádlo, havajské košile, žabky a sandále. Hlavně ty ponožky v nich jsou opravdu out!

I dress code kráčí s dobou

Žijeme ve 21. století a s dobou kráčí také móda. V zahraničí již několik let frčí móda – čím šílenější outfit, tím lépe. U nás jsme sice v začátcích, ale hranice se začínají povolovat a vzniká prostor pro kreativnější outfitové úlety. Nové trendy v oboru nám objasnila Stylistka Lenka Pavlů: „V umělecké sféře se teď nosí oblečení jako na pohřeb.“ Ještě, že jen tam, dodáváme. „Milovníci zvířecích motivů na oblečení zajisté uvítají pozvánku s označením Safari adventure. Čím dál tím víc se hraje také na normálnost a obyčejnost. Na událost ve znamení Normcore platí – čím normálnější outfit, tím lepší.“ A na závěr chuťovka pro všechny, kteří mají osobitý styl. „Pokud se na pozvánce objeví Dress to impress – oblečte se dle svého. Klidně i slaměný klobouk na hlavu a vytahaný svetr po babičce. Hlavně ať vyjadřujete sami sebe,“ dodává Lenka.

Jaké největší faux-pas se vám podařilo střelit na společenské události? Těšíme se na historky 🙂

© 2024 imper.cz