Průša: Zapomínáte na poděkování za pohovor?

11. Listopad 2014

Na pracovním pohovoru byl už každý, kdo se kdy ucházel o pracovní místo. Většina lidí si přitom důkladně promýšlí, CO bude o sobě říkat, málokdo už řeší přípravu, JAK se na pohovoru skutečně chovat, JAK mluvit, JAK vypadat. A na jednu věc dokonce zapomínají skoro všichni.

děkovný email po pohovoru

Jak se vůbec dostanete na pohovor? Odepíšete na inzerát, pošlete životopis, popřípadě motivační dopis a čekáte na odpověď, je to tak? Z mé zkušenosti však většina uchazečů zapomíná na  jedno a to samé. Něco, co je dle mého názoru velmi důležité, pokud chtějí onu vytouženou pracovní pozici doopravdy získat: Děkovný e-mail.

Vyzkoušejte leady

O tom jak zaujmout na pohovoru je toho popsáno mnoho, ale málo kdo se soustředí na fázi před a hlavně na fázi po pohovoru.

Když už strávíte 30 minut na pohovoru v kanceláři, měli jste první kolo pohovoru přes Skype nebo přes telefon, je škoda ignorovat skvělou možnost follow upu ještě v den pohovoru nebo den následující. Takový e-mail přitom rozhodně nemusí být příliš rozsáhlý. Naopak, čím kratší, tím lepší. 

Děkovný e-mail by měl obsahovat pár jednoduchých bodů:

  1. Děkuji za setkání/pohovor se mnou.
  2. Doopravdy chci tuto práci (krátké shrnutí, proč chci právě tuto práci).
  3. Vypadat může třeba takhle:

Vážená paní Nováková,

 chci vám poděkovat za včerejší pohovor. To, že jsem se o pozici account managera ve vaší firmě dozvěděl více a poznal pracovní prostředí, ještě umocnilo můj zájem o tuto práci ve vaší firmě.
Myslím, že to je práce právě pro mně, kde dobře zapadnu do kolektivu. Pokud na mne máte další otázky nebo potřebujete ještě něco doplnit z mé strany, jsem vám kdykoli k dispozici. 

Děkuji ještě jednou a těším se případně, že se stanu součástí týmu vašeho obchodního oddělení

Vyzkoušejte leady

S pozdravem 

Josef Kubiš kubis@seznam.cz

 

Poděkováním vyniknete nad ostatními uchazeči

Pokud personalista e-mail nedostane, říká si: „Zase tak moc o tu práci nestál.“ Myslí si, že jste nezorganizovaní nebo prostě obcházíte kdejaký pohovor. Má už tolik odpovědí, že ta vaše zapadne mezi ostatními. Zkrátka, děkovným e-mailem můžete jen příjemně překvapit a vyniknout nad uchazeči-konkurenty. Také to může pomoci pokud se bude konat ještě druhé kolo pohovoru a vás do něj mohou zařadit pouze na základě vašeho povedeného děkovného dopisu či spíše emailu.

Originální verzi článku si přečtete na webu Jaromíra Průši.

 

Text: Kouč Jaromír PrůšaNa cestě s koučem. Jaromír se kromě koučování věnuje korporátnímu vzdělávání v korporátním IT prostředí a v neposlední řadě profesionálnímu networkingu.

Foto: Georgiancollege.ca

© 2024 imper.cz