Business English: Jaké slovíčka a fráze musíte bezpodmínečně znát?

06. Září 2019

Čeká vás pohovor v angličtině? Dozvěděli jste se ze dne na den, že budete muset vést v angličtině obchodní schůzku? Nebo vás snad nadřízený poslal na návštěvu do anglicky mluvící firmy? Nemusíte se ničeho bát, protože jsme si pro vás připravili článek, ve kterém si zopakujete základní slovíčka Business English a naučíte se pár obchodních frází, se kterými zazáříte.

English for business and economics – telefonování

Prvním krokem bývá zpravidla sjednání schůzky, které bude pravděpodobně probíhat po telefonu. Nejprve tedy zásady úspěšného telefonování v angličtině:

  1. Pokud vás telefonát zaskočil, klidně se omluvte a řekněte, že se vám to právě nehodí. Je to tzv. white lie – výmluva, která nikomu neuškodí, ba dokonce pomůže. Můžete se tak uklidnit, sepsat si pár bodů a připravit si, co budete říkat. Použijte například frázi:
    1. I apologize, buť I can’t talk right now. Could I get back to you later today?
    2. Would you mind calling back in an hour? I’m in a meeting just now.
  2. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat. Nejhorší, co můžete udělat, je nechat druhou stranu, ať si myslí, že jste všechno pobrali, ač to není pravda. Zeptejte se třeba takto:
    1. Could you repeat that, please?
    2. I’m sorry, I didn’t quite catch that.
    3. Would you speak a little slower, please? My English isn’t very good, I’m afraid.
  3. Poslední zásada je nestresovat se. Nikdo od vás nečeká, že budete mluvit jako rodilý mluvčí. Stačí, když se s druhou stranou dorozumíte a dohodnete na tom, co je potřeba. A raději se vždy ujistěte, že jste si všechny údaje zaznamenali správně. Můžete říct něco jako:
    1. So we are meeting tomorrow at 8 A.M. at your office in Spálená street, is that correct?

Business English slovíčka telefonování v angličtině

Sjednávání schůzky v angličtině

A teď už k samotnému sjednávání schůzky. Tyhle fráze rozhodně budete potřebovat.

I would like to make an appointment. — Chtěl bych si domluvit schůzku.

Domluvte si konzultaci

I would like to schedule a meeting. — Chtěl bych si naplánovat schůzku. (Většinou se používá pro schůzky více než dvou lidí.)

When can we meet? — Kdy se můžeme sejít?

I’m afraid I won’t be able to make it this morning. What about in the afternoon?  — Obávám se, že to dnes ráno nezvládnu. Co takhle odpoledne?

That sounds perfect. I will meet you then. — To zní skvěle. Potkáme se v tomto temínu.

I am looking forward to meeting you. — Těším se, až se poznáme.

Business English slovíčka schůzka

Jak se chovat v průběhu schůzky v angličtině

Na schůzce je nejdůležitější působit charismaticky a sebevědomě, ač se tak třeba nebudete cítit. Dejte si velký pozor na řeč těla a váš výraz v obličeji. Druhá základní věc je samozřejmě příprava, takže tu nepodceňte. Je lepší mít na stole přiznaný blok s poznámkami, než potom tápat a nevědět, co říct.

Taky se na svou anglickou výslovnost a gramatiku příliš nesoustřeďte a nepřikládejte jí větší význam, než má. Věřte mi, že váš obchodní partner bude mnohem raději jednat s otevřeným a milým člověkem, který nemluví perfektně anglicky, než s vystresovanou a strojenou osobou, která ovládá angličtinu na jedničku.

Nelpěte tolik na jednotlivých slovech. Pokud si nemůžete vzpomenout na ten jeden skvělý pokročilý výraz, který by se vám zrovna hodil, prostě to nechte být a popište svou myšlenku nějak jinak. Nikomu se nechce čekat. Přeci jen nejste na zkoušce z angličtiny, vy domlouváte obchod!

Business english fráze na schůzce – na začátek

Tyto fráze jsou základem, pokud chcete efektivně vést schůzku, argumentovat a navázat spolupráci. Tak schválně, znáte je všechny?

  1. Small talk. Ve většině zemí jako například Amerika a Anglie bývá zvykem jako takzvaný „ice breaker“ použít jednu z následujících frází předtím, než se začne probírat obchod. Nezapomínejte na to, opačné chování by mohlo být považováno za neslušné. Obecně se small talk může týkat počasí, sportu, práce, dopravy nebo prostředí, ve kterém se nacházíte. Jako příklad si uvedeme tyto tři fráze:
    1. It’s a great office you have here.
    2. It’s a bit cold/warm for this time of year, isn’t it?
    3. How long have you been working for this company?
  2. Uvedení do problematiky. Pokud přicházíte s návrhem, plánem nebo nabídkou, je vhodné vaši řeč uvést například jedním z těchto způsobů:
    1. Today I’m here to talk to you about…
    2. I’m delighted to be here today to tell you about…
    3. Today I would like to outline our plans for…

Business english fráze na schůzce – v průběhu schůzky

  1. Souhlas. Pokud se vám zamlouvá to, co váš obchodní partner říká, je vhodné to dát najevo. Udělat to můžete například takto:
    1. That’s an excellent point, I totally agree with you on that.
    2. I couldn’t agree more.
    3. Okay, I think we are on the same page here.
  2. Nesouhlas. Pokud na druhou stranu se svým kolegou nesouhlasíte, je také potřeba mu to sdělit, ale s volbou slov musíte být trochu opatrnější. Dobrá taktika je najít v jeho názoru alespoň kousek informace, kterou schvalujete a od té se odrazit.
    1.  I see what you’re saying, but I think…
    2. From my perspective, it’s a little different. Let me explain.
    3. There is some truth to what you’re saying but don’t you think that…
  3. Vyjednávání. Vaším úkolem je samozřejmě vyjednat pro sebe nebo pro firmu, kterou zastupujete, co nejlepší podmínky. O to se můžete pokusit s použitím následujících vět:
    1. I understand that we can’t do that, but can we discuss some other alternatives?
    2. I hear what you’re saying, but our bottom line is very clear on this one.
    3. This is the deal breaker for us, we can’t budge. (Budge = dělat ústupky)
  4. Potvrzení zájmu, otázky. Kladení otázek je jediná cesta ke zjištění potřeb vašeho obchodního partnera. Proto byste na ně neměli zapomínat a měli byste se ujišťovat, že mu to, co říkáte, přijde rozumné a zajímavé.
    1. So, what do you think about all this?
    2. What is your opinion on the matter?
    3. Do you find our offer interesting?

Business English slovíčka na schůzku

Kniha nebo učebnice vám s Business English pomohou

 Pokud jste většinu slovní zásoby a frází znali, gratulujeme! Jste připraveni se s anglickou schůzkou poprat. Pokud pro vás bylo hodně slov nových, zvažte pořízení učebnice či knihy o Business English. Nebo se můžete přihlásit do kurzu. Snad ve všech jazykových školách jsou pravidelně vypisovány kurzy, které se soustředí právě na Business English.
A pokud nemáte čas, zkuste třeba nějaký online kurz. Doporučujeme také přečíst si náš další článek „Jak na angličtinu“. Doufáme, že jsme vám s přípravou pomohli a přejeme hodně pracovních úspěchů ať už s angličtinou nebo bez nich.

© 2024 imper.cz