8 seriálů, které sleduje každý dobrý obchodník – znáte je i vy?

22. Prosinec 2018

V dnešní informacemi přeplněné době na pročítání knih a studium od významných lidí z oboru často nezbývá čas. My ale pro vás máme zábavnou formu vzdělávání, která zahrnuje ležing na gauči před televizí a mísu popcornu. To zní o dost líp, co říkáte?

Seriály pro obchodníky

Domluvte si konzultaci

Současná světová televizní tvorba už pomalu kvalitativně předčí tu filmovou a důvodem je snaha autorů ukázat reálné příběhy a navíc přinést i přidanou hodnotu ve formě nenápadné edukace. Po seriálech z právního prostředí teď frčí všechno, co se točí okolo byznysu a finančnictví. Takže pokud se chcete něco přiučit, inspirovat nebo si jen odpočinout, ale přitom se moc nevzdálit od toho, co je váš denní chleba, tak se pojďte podívat, které seriály byste měli sledovat.

„Obchody stojí na vztazích a ty zase na lidech.“ Marcus Lemonis

Billions (Miliardy)

Taneček mezi protřelým státním zástupcem a mazaným králem spekulativních investičních fondů v čele se skvělými herci Paulem Giamattim a charismatickým zrzkem Damianem Lewisem je plný taktizování a chytrých nástrah. Pro obchodníky má seriál dvě důležité lekce. Ta první – i přes veškeré vymoženosti online světa WOM (word of mouth) is not dead – lidé se rozhodují, na základě referencí svých přátel a kolegů, protože je pokládají za důvěryhodné. Druhá poukazuje na to, jak je důležité mít okolo sebe spolehlivé lidi, a co se stane, když je nemáte.

Shark Tank

Reality show, jejíž česká verze se před lety vysílala pod názvem Den D, je nesmrtelná. Pomohla na svět už mnoha zajímavým zlepšovákům a super produktům. Americká televize ABC v lednu oznámila, že připravuje už desátou sérii. V každém díle se potkáte se snílky, tvůrci i vynálezci, kteří naproti sedícím investorům představují své nápady a snaží se je přimět k tomu, aby jim finančně pomohli výměnou za podíl ve firmě. Účastníci často dostávají otázky, na které nejsou připraveni, protože se zajímali spíše o kvalitu nebo funkčnost produktu a neřešili praktickou stránku, jako rychlost výroby, distribuci či náklady.

Ray Donovan

Jeden z nejúspěšnějších seriálů současnosti v hlavní roli s Lievem Schreiberem je ukázkou toho, jak se dá komunikovat i beze slov. Což je i pro obchodníka velmi přínosná dovednost. Složité způsoby, jakými se snaží hlavní hrdina likvidovat problémy a najít řešení, jsou rozhodně inspirující a díky tomu se proměňuje i naše každodenní obchodní rutina v pohodovou práci ☺

Vyzkoušejte leady

House Of Lies (Profesionální lháři)

Jak už název napovídá, bude to jízda. Přesněji řečeno jízda s titulem MBA v kapse. Jde o obchody za hooodně peněz v rámci poradenství, strategie a téměř v každém díle se můžete rozněžnit nad dokonalým sales pitchem. Vše je zabaleno do humorného kabátku, který vás bude bavit všech (zatím) 10 sérií.

The Profit

Reality show, která pomáhá malým firmám před krachem, moderuje obchodník, vynálezce a filantrop v jedné osobě Marcus Lemonis. Ten vybírá firmy, které mají potenciál, ale zatím neuspěly, hlavně z důvodu nedostatku financí, špatné strategie a managementu. Snaží se rozkrýt ty největší problémy, najít řešení a pomoci s investicí výměnou za podíl ve firmě. Kromě běžných dílů, které mapují vždy příběh jedné firmy, v sérii najdete i rekapitulace, kde zjistíte, zda investice a nové strategie pomohly, a jak vypadá situace ve firmách po roce.

 

„Charakter obchodníka není dán tím, co má v bance, ale jak se chová k lidem.“
Marcus Lemonis

 

Ballers (Hráči)

Seriál zaměřený na byznys ve světě amerického fotbalu s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli. Jako bývalý hráč a finanční manažer to má se svými klienty těžké (žijí totiž teď a tady a investice do budoucna je moc nezajímají, když je každou chvíli v okolí nějaká super párty), ale na druhou stranu svou vnitřní soutěživost dokáže přetavit v obrovskou energii, která mu umožňuje uzavírat dealy. Z každého dílu se dá v praxi vyzkoušet prodejní taktika nebo pohled na řešení situace.

 

Suits (Kravaťáci)

Děj seriálu se točí okolo velkého právnického zvířete Harveyho Spectera a prostor dostává i jeho spolupracovník, kterým se stal „nedopatřením“ člověk bez titulu z prestižní univerzity. Harvey má osobitý styl komunikace a nebojí se vystoupit ze zavedených stereotypů. Některé z jeho hlášek už zdomácněly, a to nejen na internetu.

 

„Nezvyšuj hlas, najdi lepší argumenty.“
Harvey Specter, Suits

Silicone Valley

Čím je Hollywood pro filmy tím je Silicone Valley pro technologie a aplikace. Jednu takovou (a v zásadě revoluční) vytvořil pětičlenný tým malého startupu, který se právě v Silicone Valley snaží o postup mezi respektované firmy. Navíc musí zároveň získat investory a další zkušené programátory pro rozvoj aplikace. Cesta od nápadu po vlastní produkt je trnitá a seriál velice věrně popisuje úsilí každého z týmu a úskalí současné startup scény.

Doufáme, že vás televizní studium příliš nevyčerpá☺ ale naopak vás do práce nakopne.

 

© 2024 imper.cz