4 nejhorší typů klientů, na které můžete narazit

18. Červen 2014

S každým novým klientem hrajete vabank. Sedne mi osobnostně? Bude příjemný? Bude s ním řeč? Často zajásáte nadšené „bingo“, jindy jste však nuceni jednat s člověkem z následujích 4 kategorií:

joker2

Vyzkoušejte leady

1. Papiňák

Jsou lidé, kteří v sobě mají permanentně napěchovaný stres a frustraci. Ve stresovém oboru, jakým obchod bezesporuje je, se to zlostnými jedinci jen hemží. Vyletí při sebemenší zmínce o navyšování nákladů, teatrálně bouchají do stolu a řvou na celou restauraci.

Zachovejte klid a nenechte se vyprovokovat. To totiž chtějí. Vciťte se do nich. Třeba zrovna prochází bolestivým rozchodem. Zemřely jim rybičky. Dosaďte jakoukoli situaci, která je polidští, a nabídněte příměří: „Rozumím vám, taky se mi to nelíbí, ale…“ Buďte taktní, ale zároveň věcní a sví. Zaskórujete.

2. Slibotechna

Souhlasí, přikyvují, hrají vám do noty. Rozjedou s vámi byznys za desetitisíce a najednou… Skutek utek, peníze „tentokrát už určitě pošlou“, smlouvu sežral pes. Výmluvy se liší podle kreativity slibotechny. Jakmile vám šestý smysl napoví přítomnost chorobného přitakávače, pojistěte si ho. Chtějte zálohu či přítomnost jeho nadřízeného na schůzce.

3. Oběť

Pozor, extrémně zákeřný typ! To jim nevychází, tam je vypekli, tuhle okradli a ten a ten za všechno může. Chudák klient, řeknete si. Šikovný manipulátor ve vás však jen vzbuzuje lítost a táhne vás s sebou dolů – jakmile svěsíte anténu ostražitosti, zasadí smrtelnou ránu do zad!

Tady naopak žádná empatie ani slitování. Oběť si pořádně pojistěte. Berte na schůzky kolegu a veškerou komunikaci odehrávejte místo telefonu po e-mailech, ať to máte hezky černé na bílém.

Vyzkoušejte leady

4. Kmotr – jen pro otrlé!

Nedávno jsem naštívila kurz vyjednávání vedený specialistou na značky Karlem Novotným. A co mi nejvíce utkvělo v paměti? Karlova historka z prezentace reklamního návrhu Andreji Babišovi. Detaily vám určitě poví rád sám (zeptejte se ho na Twitteru), ale v zásadě šlo o to, jak vás mocný člověk několika naprosto nevzrušeně pronesenými slovy setře natolik, že začnete uvažovat nad smyslem vlastní existence.

Kmotři jsou mistři manipulace a vyvednou vás z rovnováhy, ať už máte 3 nebo 13letou praxi. Radit, jak na ně, je ošemetné. Ale zkusíme to: Sepište si body jednání i záchrané argumenty a ve chvíli, kdy vás bezduchý kmotr rozebírá na prach, natvrdo se vraťte k některému z bodů a chyťte se alespoň kousku pevné půdy pod nohama. Na tom můžete dál stavět.

Good luck!

Charakteristiky lidí pro vás prozkoumala: Pavla Lokajová

Zdroj fotografie: Hdw.eweb4.com

© 2024 imper.cz