Změna vás rozhodí nebo posune. Je jen na vás, jak s ní naložíte, říkají úspěšní čeští podnikatelé

14. Červenec 2018

Změna. Bojíme se jí, protože nás vždycky vyhodí z komfortní zóny. Přinutí nás zamyslet se, zhodnotit nebo si sáhnout na dno. Vše je správně, protože kde je změna, tam je i příležitost.

Mnoho odborníků tvrdí, že náš mozek je už od pradávna programován spíše na repetitivní činnost, ať už je pro nás dobrá nebo ne. Najdeme si v ní mantinely, které přijmeme jako ukazatele, zvykneme si a začneme se v nich cítit tak nějak pohodlně. Každou i malou změnu pak vnímáme jako útok na náš osobní prostor. Na mantinely.

Vyzkoušejte leady

Tady je 5 důvodů, proč je pro vás změna dobrá:

  1. Dostanete se mimo komfortní zónu
  2. Stáváte se zkušenějšími
  3. Máte více zážitků
  4. Lépe poznáte sami sebe
  5. Zlepší se vaše přizpůsobivost a adaptabilita

Zeptali jsme se zkušeným obchodníků a managerů, jak vnímají změnu a toto jsou jejich odpovědi:

„Změna je výzva!“ V situacích, kdy se nedaří vše podle mých představ, je pro mě změna příležitostí pohnout se z místa a jít dál. Občas ale přijde změna sama a nečekaně i ve chvílích, kdy se mi zdánlivě vše daří a já jí vůbec nečekám. I tehdy je fajn dívat se na změnu jako na další životní výzvu a cestu k dalšímu rozvoji. Mám pocit, že můj život jsou neustálé změny – výzvy, které ne vždy zvládám hravě a s lehkostí, ale jejich zdolávání mě baví a posouvá dál. Ať už jde třeba o pubertu mých dcer nebo o založení vlastní firmy.

✴︎Petra Koťátková, zakladatelka vzdělávací agentury Eventree

___________________________________

✴︎ Ondřej Karasz, autor projektu Zápočet z byznysu o změně říká:

Co se týče změn tak:

  • Pravidlo 1. – neměnit to, co funguje.
  • Pravidlo 2. – nelhat si, že něco funguje, když to není pravda a přiznat si, že změna je potřeba
  • Pravidlo 3. – stát se iniciátorem a tvůrcem změny, jsem tak vždy o krok napřed oproti příjemci změny

U mě byla změna spojena se silnými pocity a bojem mezi vírou v sebe sama při realizaci změn a obavami, co když to nevyjde. A to proto, že jsem se vydal cestou, kterou přede mnou nikdo nešel. Právě díky realizaci změn jsem získal vyšší sebevědomí. Zefektivnil jsem procesy v mém primárním finančním byznysu a navíc jsem vytvořil projekt Zápočet z byznysu, ve kterém se seberealizuji a předávám něco zpět téhle společnosti. Poznal jsem nové lidi, kteří mi s realizací pomohli. Otevřely se mi nové obchodní a podnikatelské příležitosti, o kterých se mi před změnou ani nesnilo.

____________________________________

✴︎ Mgr. Daniel Kosec – Crypto Kingdom a Bitcoinové poradenství

   Dám tu 2 příklady :

  1. Tvořím každý den, ale již 2 měsíce jsem nic nenapsal a nepublikoval. Přesto, že mě mnoho obchodníků, manažerů i majitelů různých obchodních a FP poradenských společností žádalo, ať vytvořím e-book, podle kterého by se jejich obchodníci dokázali v rámci kryptoměn kvalifikovaně rozhodnout a pochopit největší finanční příležitost od začátku milénia. Včera jsem k tomu sedl a sepsal přes 10 stran tohoto prvního e-booku svého druhu. Měl jsem ze sebe obrovskou radost. Večer ale proběhla standartní aktualizace MACu, a co se nestalo… MAC standardně uložil daný wordový soubor, avšak jaksi pozapomněl uložit úplně celý text, který v něm byl napsán….. Moje první reakce (a velmi intenzivní musím podotknout) byla, no to si děláš …. (V mých představách jsem ji gradoval na to, že můj notebook bude mít letecký den a minimálně 3x “zakopne” o stěnu). Druhá reakce, ta už vědomá byla. Asi jsem to napsal na …. . To znamená, aspoň mám šanci to napsat lépe a hned jsem se do toho dal. Teď po cca 4 hodinách mám zatím jen předmluvu. Když ale porovnám svůj předchozí a dnešní výtvor, tak jsem neskutečně rád, že se to stalo.
  2. S bývalou slečnou jsme byli na zahraniční cestě. Už 14 dní bylo za námi a další týden nás ještě teprve čekal. Byli jsme na večeři a vzali si s sebou batoh, ve kterém jsme měli vlastně veškerou elektroniku. Notebooky, foťák… prostě vše. A co se nestalo, při krásné hluboké konverzaci jsme si ani nevšimli, že batoh náhle zmizel. Víte asi, jak emotivní jsou slečny, takže si dokážete představit, co se dělo ze strany přítelkyně. Já si však již v tu dobu vědomě uvědomil, že žádná situace není dobrá ani špatná a záleží jen, jak k ní přistoupíme. A ačkoli mě zachvacovalo naštvání a smutek, vědomě jsem byl schopný intenzitu těchto emocí snížit a začal jsem velmi intenzivně přemýšlet, co je na této situaci dobré a jak z ní udělat pozitivní. Jak z ní vykřesat maximum? Jsme bez počítačů. Bez fotek. Co je na tom dobrého… Mysli Danieli… Mysli….! Můžeme si užít více následující týden jeden druhého. Hmm, to je super, stejně jsme spousty času trávili na počítačích, takže by to mohlo být fajn. Co dál? Větší šance si užít přítomnosti, nemusíme přece fotit, vzpomínky jsou silnější a intenzivnější. Můžeme více komunikovat a vlastně aspoň mám konečně šanci vyměnit starý počítač za nový. Ten jsem kvůli zvyku dříve nebyl ochotný vyměnit. Teď nemám jinou možnost 🙂 Podíval jsem se na přítelkyni a řekl: Věříš mi? -Ano.- Tak všechno bude dobré! A byl to ten nejkrásnější týden dané dovolené.

______________________________________

✴︎ Ivo Prax, spoluzakladatel portálu Vímvíc.cz

Se změnami se setkávám neustále. Z vlastní zkušenosti musím říct, že je samozřejmě lepší na ni být připraven ale jakkoliv přijde, je nutná pro pokrok a vylepšování. Vždy, když jsme udělali změnu, byl výsledek lepší, i když to zpočátku tak nevypadalo. Takže jsem rozhodně pro změny a vítám je…

______________________________________

Ač já změnu vítám, moji zákazníci už méně. Zvyknou si na určitý typ koláče, dortu nebo salátu, a pokud je v menu vyměním za něco jiného, sezónního, jsou spíše otrávení. Nechtějí zkoušet nové věci a brání se novým chutím. Jako podnikatelka se s tím snažím vyrovnat, a na druhou stranu se jako zákazník dokážu nacítit. Jsem taky naštvaná a dotčená, když firma přestane vyrábět můj oblíbený parfém nebo rtěnku.

✴︎Veronika Pergnerová majitelka kavárny

 

A co vy? Už jste někdy přemýšleli o tom, co vám do života přinesly změny? Jak se k nim stavíte? Vítáte je, nebo se jich obáváte? Podělte se s námi o své poznatky v komentářích…..

 

© 2024 imper.cz