Checklist: Jak vypnout před dovolenou a na co nezapomenout, abyste si ji užili

01. Červenec 2018

Taky jste zticha, když se někdo baví o tom, jak si užije letošní dovolenou? Asi si ještě pamatujete tu minulou, která nestála za nic. Pracovali jste do poslední minuty, urvaní si v letadle snažili přehrát, jestli jste všem odpověděli na e-mail, pak dorazíte na místo určení, snažíte se nekazit rodině dovolenou, ale stejně stokrát denně zkontrolujete e-mail a nakonec musíte i trochu pracovat. Po návratu naskočíte zpátky do svého kolotoče a jste otrávení z toho, kolik toho musíte stihnout a že jste utratili desítky tisíc za něco, co ani pořádně dovolená nebyla. A nechcete to tentokrát zkusit trochu jinak?

Skočit ze super busy modu do naprostého nicnedělání není úplně nejchytřejší způsob, jak si volno užít. Za okamžik se dostaví pocit viny a váš mozek bude chtít honem nahnat nějakou aktivitu, tak začne frčet na tisíc procent. A vy se budete neustále nastartovaní nutit do klidu.

Nebojte, není vše ztraceno. Ač to zní bláznivě, i volno si musíte plánovat. A předejdete pocitu, že jste si ho náležitě neužili nebo nestihli to, co jste chtěli.

Velmi důležité je také neupínat se, jen na dovolenou. Přes prázdniny budete mít určitě trochu volněji, protože i klienti si vybírají zasloužené volno. Naplánujte si několik prodloužených víkendů. V pracovních dnech zvládnete, co musíte a o to víc a s čistější hlavou si užijete trochu volna navíc. Naplánujte si výlet, grilování s přáteli, golfové odpoledne. Cokoliv, co vás odvede od počítače a mobilu.

Checklist #1 – Úspěšná dovolená

  • Vyberte místo, kde to neznáte. Budete mít chuť se porozhlédnout a ne prosedět dovolenou pod slunečníkem u počítače.
  • Pokud nejste dobrodruzi, vybírejte místo v civilizaci. Mylně se domníváte, že si odpočinete v džungli. Budete otrávení z toho, že nemáte okolo sebe věci, které znáte a potřebujete a navíc, budete i nervózní, že nemáte signál a wifi.
  • Zkuste si volno natrénovat. Jojo, víme, zní to praštěně ale už jsme to zmiňovali. Na vypnutý telefon a den bez počítače a klientů si musíte trochu zvyknout. Trénujte už aspoň dva-tři týdny před dovolenou. Telefon si nechte večer doma a jděte si zaběhat, nebo posedět s přáteli. Naučte se ten pocit, že ho nemáte neustále s sebou.
  • Nezapomeňte si nastavit automatickou odpověď na e-mailu. Ať vás klienti zbytečně neprovolávají.
  • Dokončete to, co hoří, ať můžete lépe relaxovat. To, co nejde dokončit, delegujte, pokud to jde. Pokud ne, domluvte se s klienty, že vše vyřešíte, až se vrátíte. 90 % věcí může klidně týden dva počkat. To jen my jim přidáváme takovou důležitost.
  • Snažte si na dovolené splnit nějaký sen. Budete se tam více těšit a prostoupí vás pocit, že to stálo za to.
  • Víme, že byste nezvládli být celý čas offline, ale vytyčte si hodiny, kdy si zkontrolujete e—maily a telefony a ty striktně dodržujte.
  • Dovolenou si naplánujte tak, abyste se mohli ještě pár dní doma zaklimatizovat, než naskočíte zpět do procesu
  • Zkuste si zařídit po dovolené kratší pracovní týden… uvidíte, že je to super nápad. Od pondělí do středy vyřešíte to, co hoří, nebo co se během dovolené nakupilo a budete se těšit na prodloužený víkend. Nástup do vaší pracovní klasiky nebude tak násilný.

Jak to dělají naši ambasadoři:

Ondřej Karasz

Snažím se dokončit hodně věcí před dovolenou a co nestíhám tak deleguji. První den vypnu mobil, a pak vždy každý den chvilku zkontroluji, zda je vše v pořádku. Na dovolené si aktivity plánuji, abych věděl, co se bude dít, ale nestresuji se i když třeba nestihnu vše.

Kateřina Pekárková

Plánuji minimálně a snažím se být co nejspontánnější. Jsem zvyklá hodně pracovat, takže do dovolenkového módu přecházím zvolna.. Počítač a telefon odkládám postupně. Nefixuji si jen na dovolenou. Odpočívám i průběžně.

Checklist #2 – Praktické rady

  • Vypněte malou elektroniku (i ze standby modu), prodlužovací kabely a vypojte nabíječky
  • Vypněte modemy a routery – zbytečně žerou elektriku
  • Vypněte klimatizaci, žebrový koupelnový radiátor, bojler…
  • Nezapomeňte vypnout vodu.
  • Pořiďte si pár lampiček, které se budou podle timeru rosvěcovat, aby vyvolaly dojem, že jste doma (dobrý zloděj to ale stejně zjistí, nebo mu dost pomůžete tím, že budete dokumentovat svoji cestu na dovolenou už z odletové haly a všechny pravidelně informovat na sociálních sítích :-))

Užijte si léto a snažte si odpočinout. I když je práce vaším koníčkem, relax je potřeba. Už jen proto, abyste vystoupili z každodenního shonu a podívali na své vize a strategie z jiného úhlu.

Nikam neodcházejte! Více o tom, jak vypnout pracovní mozek:

Pracujete nonstop? Naučte se, jak vypnout pracovní mozek

 

© 2024 imper.cz