Nemůžete se i přes veškerou snahu s klientem dohodnout? Možná potřebujete mediátora

28. Říjen 2018

Ještě se vám nestalo, že byste měli s klientem tak velký konflikt, který jste nemohli vyřešit? To je dobrá zpráva. Občas se  to ale stane, a než se přikročí k právnímu řešení, je možné využít služeb mediátora. Proč? Dobře mířenými otázkami může zjistit, kde je opravdu problém a situaci vyřešit k oboustranné spokojenosti.

Služeb mediátora využívají firmy v případech, kdy mají dlouhodobý konflikt s klientem a po vyzkoušení všech možností zůstalo řešení na mrtvém bodu. Obě strany mají buď různý pohled na situaci nebo už vyčerpaly možnosti, které nabízely řešení. A v tom okamžiku právě může přijít mediátor.

Domluvte si konzultaci

Kdo je mediátor?

Mediátor je nezávislý a nestranný člověk (odborník) s výjimečnými vyjednávacími schopnostmi, který bez emocí zjišťuje, jak daleko spor pokročil, a kde by mohl být problém. Snaží se ho vyřešit tak, aby byly obě strany spokojeny a vyhnuly se soudním tahanicím. S jeho službami musí ale souhlasit všichni účastníci sporu.

Jaká je úloha mediátora?

Než začne hledat řešení, musí nejdříve obě strany vyslechnout. První takové setkání trvá průměrně 3 hodiny. Nechá si také předložit veškeré dokumenty a nahlédne i do online komunikace. Kromě toho je součástí společného meetingu, kde sleduje přístup obou stran a snaží se rozhovor řídit a najít pravou příčinu. Na rozdíl od soudce se mediátor nepřiklání k žádné straně, ale naopak zůstává neutrální. Kromě hledání společné řeči obou stran a přijatelného řešení, je informuje také o tom, jak by mohl dopadnout případný soud a jaké povinnosti by z výsledku jednání vyplývaly.

Výhody využití mediátora

  • šetří čas všech zúčastněných stran
  • rozpohybovává komunikaci
  • zabraňuje soudním sporům
  • šetří peníze (náklady na právníky, náklady na soudní řízení, ušlý zisk spojený se ztrátou klienta…)
  • chrání dobré jméno
  • upevňuje vztahy
  • je nestranný a má na konflikt pohled zvenčí

Jak vybrat profesionální mediátora?

Tak jako právníci i mediátoři mají svou asociaci, skládají zkoušky a získávají akreditace. Každý profesionální mediátor musí vlastnit Osvědčení o absolvování komplexního výcviku mediace, vydané AMČR.  Vy už si jen pak vyberete z tohoto seznamu jejich zaměření a lokalitu. Problémy s komunikací totiž nebývají jen v byznysu, ale také v osobních a tvůrčích vztazích.

Funkce mediátora ale postrádá význam, pokud se strany dohodnout z nějakého důvodu nechtějí. Pak se přistupuje k soudu, který často bývá časově i finančně náročný.

 

Vyzkoušejte leady

 

© 2024 imper.cz