5 lekcí o penězích, které by měly patřit k základnímu vzdělání

14. Leden 2016

Teď na začátku roku máme všichni kupu energie zrealizovat ty ambiciózní plány, které jsme si nastavili. Jestli se v obchodě už nějakou dobu pohybujete, jistě jste si zvykli plánovat zejména své finance, rozpočet a kam se chcete ve své cestě za finanční svobodou dostat. Opakování je matka moudrosti a navíc i ostřílení vlci ze salesu mohou někdy zapomínat na základní pravidla, rozhodli jsme se proto sepsat několik základů z knihy Richarda Paula Evanse, která se nám během Vánoc dostala do ruky. I název má všeříkající: „5 lekcí o životě a bohatství, které mi dal jeden milionář.“ Takže – jaké to jsou?

moneyup

hledáme obchodníka

1. Rozhodněte se být bohatí

„Když jsme se jednou rozhodli něco mít, mysl podvědomě začne vytvářet skutečnost potřebnou k tomu, aby přinesla to, po čem toužíme,“ říká kniha Richarda Paula Evanse. Každá cesta začíná volbou, zvolte si tedy vědomě, že chcete být bohatí – ale před tím si ještě ujasněte, co pro vás „být bohatý“ vůbec znamená. Rozhodnout se vědomě znamená říct si to nahlas a napsat si to na lísteček: Dnes jsem se rozhodl být bohatý. Udělejte si z toho hesla každodenní afirmaci, kterou si přečtete každé ráno a každý večer. Noste papírek s sebou minimálně po dobu dvou měsíců a připomínejte si to.

2. Převezměte zodpovědnost za své peníze

Vzít kontrolu za své peníze znamená „vědět, kolik jich máte, odkud přišly, kam odejdou a co dělají v mezičase,“ vysvětluje se v knize, „znamená to, že je nikdy úplně nepředáte svému účetnímu nebo životnímu partnerovi. Je to záležitost osobního dohledu.“ Pokud patříte k těm nezodpovědným, kteří na své finance osobně nedohlíží, je čas na změnu. Mějte přehled o tom, kolik financí máte – revidujte je každý měsíc i na konci roku, ať vidíte, jaké jste udělali pokroky. Zároveň se informujte, odkud k vám peníze chodí, a podle toho s nimi zacházejte – průběžné příjmy používejte na zaplacení průběžných nákladů, jednorázové částky využijte k jednorázovým nákladům jako je dovolená. Hlídejte si, kam vaše peníze jdou, veďte si záznamy výdajů. Není nic horšího, než když koncem měsíce nemáte hotovost a nevíte, kam vaše peníze zmizely. Získat kontrolu nad výdaji znamená získat kontrolu nad životem.

Malá rada: Pokud si potřebujete finančně vypomoci půjčkou, přemýšlejte nad tím, jakou půjčku zvolíte. U bankovní půjčky existuje menší pravděpodobnost, že se dostanete do velkých finančních problémů.

3. Ponechte si část ze všeho, co vyděláte

Zámožní lidé mívají pocit, že to, co mají, je jejich a mohou si to nechat. To je určitě pravda, ale proč spousta z nich pak najednou nemá peníze? „Pravda je, že dáváte své peníze každému, jen ne sobě,“ odpovídá na tuto otázku kniha. Kolik byste si měli platit? Záleží, kam se chcete dostat a jak rychle. Říká se, že minimálně byste si měli odkládat 10 % z hlavního příjmu a 90-100 % z vedlejšího. „Většina amerických milionářů spoří 15-20 % svých příjmů,“ ukazuje kniha.

4. Využívejte okrajové příležitosti

Okrajovými příležitostmi myslí kniha získávání příjmů navíc a udržet si víc z toho, co vyděláte. Když začnete hledat další příležitosti, zjistíte, že jich ve svém okolí máte stovky, jen jste jim do této chvíle nevěnovali pozornost. Autorova velká příležitost byla v tom, že vydal vlastním nákladem knihu, což mu vydělalo čistých 20 000 dolarů. Výdělek investoval a další rok obdržel přes 400 000 dolarů. Třetí rok vydělal téměř 4.5 milionu dolarů – a skončil ve své stálé práci. Další takovou okrajovou příležitostí je tedy spoření.

5. Buďte štědří

Jak říká kniha: „Svobodně dávat ze svého bohatství je také jediná cesta, jak před ním sebe sama plně ochránit.“ Když budete bohatství hromadit, nic vám to nedá. Když jej budete rozdávat kolem sebe, bude vás hřát a dá vašemu životu jiný rozměr. „Úspěch v životě nejde vyčíslit v účetních knihách. Věřím, že nejpravdivějším měřítkem úspěchu je míra, v jaké jsme se naučili milovat,“ říká autor v knize. Když dáváte, vrátí se vám to. Když někomu dáte peníze, vrátí se vám to třeba ve formě další pracovní příležitosti.

Foto: www.huffingtonpost.com

© 2024 imper.cz