5 kroků, jak překonat strach a akcelerovat sales výsledky

19. Listopad 2015

Každý obchodník se jistě setkal se situací, kdy stál nad telefonem a odkládal hovor s nepříjemným klientem. A čím déle ho odkládal, tím větší se problém zdál. Nebo úzkost před důležitou schůzkou, na které jste chtěli získat klienta pro svůj produkt. Se strachem se setkáváme v různých podobách: strach z odmítnutí, z neúspěchu, ze změny. Inspirovali jsme se kapitolou od Gail Brennerové v knize Soustředění. Jak s ním nakládat a udělat z něj přítele, aby vás nebrzdil, ale naopak posouval dál? 

akcelerace

Důležité je si uvědomit, že strach se vás snaží ochránit a udržet v bezpečí, abyste neudělali nějakou chybu a nezískávali špatné zkušenosti. Myslí to s vámi dobře. Neví, co vás čeká v neznámé zóně, kam se chcete vydat, a snaží se vás před tím uchránit. Když se strach objeví, zkuste následující kroky:

hledáme obchodníka

1. Uvědomte si svůj strach a přijměte jej

Spousta lidí se se strachem bojuje tím, že se jej snaží odstranit. Jiní jej ignorují, ale tím strach jen roste. Nebraňte se strachu, ale jen si ho všimněte a uvědomte si ho. Když jej vezmete na vědomí, ubere mu to sílu a vy s ním budete moci vědomě pracovat. Když jej rozpoznáte, budete si moct ujasnit, co opravdu chcete, a vědomě podle toho jednat navzdory strachu, který cítíte. „Strach nedokáže potajmu motivovat vaše jednání, pokud si budete zcela vědomi jeho existence,“ uvádí Gail Brennerová.

2. Zastavte se a prožijte si ho

V okamžiku, kdy si strachu všimnete, neutíkejte od něj, ale naopak se zastavte a prožijte si ho. Jak říká Gail: „Skutečný prožitek strachu není zase tak špatný, jak si možná myslíte.“ Dovolte si ho pořádně poznat. Kde v těle jej cítíte? Jaké myšlenky vás napadají? Co máte nutkání udělat? Nejednejte podle něj, pouze se s ním nezávisle seznamte, pouze tak pro vás přestane být něčím neznámým, ale brzy se stane vaším starým známým.

Přečtěte si také: Chcete jít v sales rychle nahoru? 8 tipů, jak odemknout potenciál vaší hlavy

3. Povzbuzujte se

Strach většinou pochází z nějaké zkušenosti z dětství, kdy se vám něco nepovedlo a tento neúspěch si nesete s sebou celý život. Pochází z té části vaší osobnosti, která potřebuje být milována a utěšena. Proto sami sebe utěšujte větami typu „To zvládnu“ a „To vyjde“. Uvědomte si, že co se nachází uvnitř, to se projeví vně, na co myslíte, to si přivoláte.

4. Napojte se na to, co chcete

Abyste narušili sílu starého návyku, nalaďte se na to, co skutečně chcete. „Vaše přání osvobodit se od starého návyku musí být silnější než jeho setrvačná síla,“ uvádí Gail. Uvědomte si, proč a jak moc to chcete, připomínejte si svou touhu a důvody. K tomu vám pomůže zodpovězení otázky, kterou nás na kurzu JáNěkdo.CZ namotivoval Martin Luňák: „A jaké by to bylo, kdybych to dokázal?“

Vyzkoušejte leady

5. Učiňte vědomou volbu

Rozhodněte se vědomě, zda se budete řídit svým strachem, nebo se budete věnovat tomu, čemu skutečně chcete. V předchozím bodu jste si vykreslili důvody, proč byste se navzdory strachu měli vydat tam, kam chcete, tak pro vás nebude těžké rozhodnout se pro svá přání. Užijte si tu svobodu, která přijde po osvobození se od strachu! „Nebojte se občas pustit v životě banán, třeba dostanete meloun a bude vám víc chutnat,“ řekl nám na kurzu JáNěkdo.CZ Martin Luňák – a měl pravdu.

Boj se strachem je celoživotní úkol, nečekejte, že jakmile jej jednou překonáte, tak se s ním už nikdy nesetkáte. Ale pokud jej poznáte, tak jej budete moci přivítat jako starého známého. Jak se strachem nakládáte vy?

Foto: e27.co

© 2024 imper.cz