Interim manager – je tahle práce pro vás?

01. Listopad 2018

Máte hluboké znalosti a zkušenosti, umíte se podívat na situaci z jiného úhlu a přemýšlíte o změně povolání? A co kdybyste zkusili pracovat jako interim manager. Myslíte, že by to bylo pro vás? Jestli si nejste jisti, tak jsme pro vás hezky a přehledně připravili výhody a nevýhody této atraktivní pozice. Pojďte se mrknout…

V současné době je velikým trendem, že si společnosti najímají na krátký čas nebo na určitý projekt experty. Očekávají od nich, že pomohou nastavit směr, vytvořit strategii, upraví komunikaci, vylepší vztahy se zákazníky, nebo usnadní nábor.

Být dočasným managerem má své výhody, ale jak už to bývá, je tu i druhá strana mince. Pojďme se na obě podívat blíže.

Interim manager – výhody

Cestování

Pokud rádi cestujete, pak budete ve svém živlu. Jak profi interim manager musíte počítat s tím, že velice často měníte místo působení. Můžete pracovat i pro několik klientů dohromady, a to pak vyžaduje časté přemísťování.

Ohňostroj výzev

Stereotyp tady rozhodně nenajdete. Každý den bude jiný, firma a lidé také a vám nezbude, než se v tom naučit chodit. Kromě toho – čím víc klientů- tím víc deadlinů, takže určitě pocítíte tlak na to, abyste podali očekávaný výkon.

Focus na talent

Najímají si vás proto, že něco umíte, a to budete dělat výraznou většinu času. Nemusíte se pak zdržovat věcmi, které jsou neefektivní. To budete delegovat.

Svoboda

Jako dočasný manager externista si můžete čas organizovat sami. Tady se neřeší od-do. Jde o výkon a o vaše know how.

Vyzkoušejte leady

Spousta užitečných kontaktů

Spolupracujete s vyšším managentem, takže získáváte strategicky výhodné kontakty. A když odvedete dobrou práci, máte zaručeny kvalitní reference a otevřené dveře do dalších firem. Navíc si budujete svůj brand, který může zahrnovat koučing a mentoring.

Finance

Díky tomu, že máte ve firmě klíčovou úlohu a časově omezenou, jsou finance velmi zajímavým a příjemným bonusem. A jako expert (pokud máte za sebou prokazatelné výsledky) si můžete diktovat podmínky. Denní sazba je i několik desítek tisíc

Interim manager – nevýhody

Nezapadáte

Často měníte místo působení a tým, se kterým spolupracujete.  Mít neustále okolo sebe nové lidi může být stresující. Pocit, že nikam nezapadáte, nepatříte, nemáte okolo sebe nikoho blízkého, vás může i demotivovat.

Stres

Musíte podávat výkony a dělat viditelné změny. To může být velmi stresující. Být dlouhodobě pod tlakem zvládne málokdo, proto je důležité být k sobě absolutně upřímný. Pokud přemýšlíte o tom, že byste začali předávat své zkušenosti jako interim manager, zaměřte se na to, zda jste schopní ten tlak ustát.

Stokrát a pořád poprvé

Ať se vám povedlo cokoliv, je to fajn a vy máte super referenci. Na novém místě ale musíte opět zazářit a odvést tu nejlepší práci. Začínáte vlastně pokaždé znovu.

Finanční nejistota

Jste závislí na svých klientech, tzn, že se může stát, že nebudete mít kam skočit, nebo právě opak (kterého se bojí většina externistů), a to je delší období bez příjmu. To znamená, že musíte šetřit a mít připraven finanční polštář pro případ nedostatku.

Každá profese má své výhody a úskalí. U interim managementu vás může hřát, že svými znalostmi a zkušenostmi pomáháte firmám přežít nebo být ještě úspěšnější.

 

© 2024 imper.cz