Business INSIDER Foreigners.cz: „Pracovat s cizinci je někdy o nervy. Budování international přátelství je to, proč tuhle práci milujeme“

03. Listopad 2016

Když v nějaké firmě strávíte půl dne, tamní atmosféra se na vás nalepí, i když nechcete. My jsme se po několika hodinách rozhovorů s týmem lidí z Foreigners.cz doslova vznášeli na obláčku radosti. Aktuálně mají za sebou to nejnáročnější období roku a mají nárok být „vyhoření“, jim však nechyběl elán a úsměv na tvářích. V tom, co dělají, našli smysl, baví je denně se setkávat s novými lidmi a hlavně novými kulturami. Jak zvládají šílenou sezónu, proč je pro ně problém Airbnb a co aktuálně řeší, jsme se ptali Andrejky, Gábiny, Báry, Kačky a Martina.

dsc_2749-7
Při závěrečném focení nám zapózovali i ostatní členové pražské pobočky (zleva): Andrea Tkačuková (30 let) CEO; Barbora Klementová (55 let) Relocation consultant Senior; Radka Straková (28 let) Office Coordinator; Zuzana Petránková (27 let) Project manager; Olga Srovnalová (30 let) Relocation Consultant Junior; Gabriela Šilhánová (27 let) Executive Director; Martin Hudek (27 let) Relocation Consultant Junior. Katka Lenochová (26 let) Immigration Consultant musela z rozhovoru doslova utéct, protože ji čekal klient. A jelikož ve Foreigners.cz tráví v terénu hodně času, na fotce chybí také další 2 kolegyně – Zuzka Rubešová, která se bude dělit o klienty s Kačkou a jedna z nejlepších Relocation Consultants Maria Cherkashina.

Ve Foreigners.cz jsou všichni pozitivní, jak přes kopírák. Proč si tak sedli? Úsměvem jsou nakažení úplně všichni

„Když jsem přišel zvenku, říkal jsem si, že je to vážně divné, smáli se všichni,“ odpověděl nám Martin na náš dotaz, co jim sypou ráno do kafe. A ono to tak doopravdy je. Všichni, se kterými jsme mluvili nebo je potkali v kuchyňce, měli úsměv od ucha k uchu. To je něco, co se naprogramovat nebo vnutit nedá. „Já tohle chování dřív odsuzovala, to bylo, ještě než jsem všechny poznala. Oni si nás takové vybírají, takové veselé kopy,“ doplňuje Kačka. „Když pracujete s lidmi, úsměv a empatie je něco, co musíte umět skloubit,“ shodují se všichni.

dsc_2723-2-5
Martin se přestěhoval do Prahy, aktivně si hledal práci a jednu zajímavou nabídku se mu povedlo získat. Pak však našel článek na BusinessAnimals.cz a bylo vymalováno. Rozhovor s Andreou ho zaujal natolik, že hned o půlnoci poslal dlouhý e-mail. „Nikdo se mi neozval a mě to naštvalo, našel jsem si kontakt na webu, napsal přímo CFO a druhý den už byl na pohovoru s Gábinou. „Já jsem byl v pohodě, protože jsem měl jistou tu druhou práci. S Gabčou jsme si sedli a já odcházel s úsměvem. Měl jsem den na rozhodnutí, ale nebylo o čem přemýšlet,“ popisuje Martin. A úplně stejně na tom byla Gábina. Když si Martin u pohovoru sedl naproti ní, hned věděla, že je to člověk, kterého hledá.

Zkušenost ze zahraničí, láska k cizině a cizincům je must have

Mít jakoukoliv zkušenost ze zahraničí a plynule ovládat minimálně jeden světový jazyk je jednou z podmínek pro přijetí do Foreigners.cz. Svůj příběh ze zahraničí nám načrtli všichni a shodli se na tom, že pro člověka, který si život za hranicemi odzkoušel na vlastní kůži, je následně práce s cizinci dream job. Jejich klienty jsou zejména zahraniční manažeři, kteří často přichází s celými rodinami, dále jsou to studenti, kteří se u nás rozhodli studovat rok a víc, občas ale řeší i Erasmáky. Různé kultury a nároky vyžadují pochopení a individuální přistup opravdu ke každému klientovi. „Když v nějaké krajině žiješ delší dobu, umíš se vžít do role klienta, víš, jaké problémy řeší a jak složité je tyto věci vyřešit, když nikomu a ničemu nerozumíš. Navíc je to skvělá příležitost setkávat se s novými lidmi a vidět zajímavé životní příběhy,“ říká Kačka.

hledáme obchodníka

Cílem není pouze prodat, vidí smysl v tom, že pomáhají

Co však všechny lidi z Foreigners.cz baví nejvíc je fakt, že svým zahraničním klientům reálně pomáhají. Není to jen o tom pronajmout někomu byt, výsledek jejich práce jim dává obrovský smysl. „Mnoho našich klientů jsou studenti, je jim 18 a jedou studovat třeba medicínu do cizí země. Cítím, že je správné vkládat energii do takových případů,“ říká Bára.

dsc_2658-3
Bára 20 let svého života strávila na Kypru. Po návratu hledala práci a přes přítelkyni se dostala do Foreigners.cz „Jsem tu druhým rokem a musím říct, že je to jedna z nejhezčích prací, které jsem v životě dělala. Není to jen práce, s lidmi uzavírám určitá přátelství. Měla jsem třeba klientku z Íránu, hodně progresivní, která mi řekla spoustu informací, které jsem nevěděla, pozvala mne do Teheránu. Studovala tady film, tak mne pozvala na promítání íránských filmů. To mě asi na té práci přitahuje nejvíc – my vytváříme mosty mezi národnostmi a mezi cizími kulturami.“

Sezóna ve Foreigners.cz je fakt mazec. Jak se na ni (ne)připravují a jak ji zvládají?

Během několika hodin, které jsme s touto partou lidí strávili, každý minimálně jednou zmínil slovo sezóna. A nás samozřejmě zajímalo víc. „Sezónu máme přibližně od července do konce září. Je to opravdu hodně náročné období, každý náš RC má kolem 150 aktivních poptávek, pracuje se hodně, často i do noci, dochází k nedorozuměním atd.,“ vysvětluje Gábina.

Andrea s Gábinou a dalšími teamleadery se před sezónou proto hodně soustředili i na vzdělávání, a to nejen v obchodních dovednostech a vyjednávaní. „Chtěli jsme je do sezóny dobře připravit a hodně jsme pracovali i na tom, aby lidi chápali, co se děje, když někdo z klientů začne hodně dramatizovat. Každý totiž reaguje jinak a při naší práci je to ještě umocněno rozdílnými kulturami. Takže můj úkol byl emočně stabilizovat tým,“ říká Andrea. Vypadá to tak, že se jim to povedlo, lidi jim nezdrhli, a dokonce se jim letos povedlo dosáhnout rekordních obratů.

Přečtěte si také: Andrea Tkačuková: „Obchodník ve Foreigners.cz je makléř, tlumič emocí i kulturních rozdílů“

dsc_2639-1
Gábina má na starost řízení a rozvoj pražské pobočky, kde funguje 4 roky. Hned v úvodu z ní vypadlo, že asi po roce se rozhodla odejít a zkusit štěstí jinde. Dlouho však nevydržela a vrátila se do Foreigners.cz zpátky. Jejím největším osobním bojem je shánění obchodníků, ale snaží se smířit s tím, že je to kontinuální proces, který nikdy neskončí. „Letos před sezónou jsem se zaměřila právě na nábor lidí, abych měla do sezóny stabilní tým. Povedlo se, ale podcenila jsem situaci s byty, a najednou jsme neměli klientům co nabídnout,“ pokračuje Gábina.

5 věcí o sezóně ve Foreigners.cz, které nás překvapili:

  • Když před sezónou všechny dostatečně vystrašíte, zvládnou ji daleko lépe.
  • Sezóna vás vždy překvapí, i když máte zkušenost z loňska, do nové vstupujete jako nepopsaný list.
  • Letní dovolená je bohužel v sezóně tabu. „A to je i jeden z důvodů, které odradí uchazeče na pohovorech,“ postěžovala si Gábina.
  • Za výpadkem bytů v Praze může do značné míry Airbnb.
  • Po sezóně najednou všem chybí ten nával práce a stěžují si, že „není do čeho píchnout“.
dsc_2696-4
Kačka na pohovoru s Gábinou pro změnu zjistila, že spolu chodily do školy a že i na Erasmu byly ve stejném městě. V té době však o sobě vůbec nevěděly. Na rozdíl od Báry a Martina, kteří pracují jako Relocation Consultants, Kačka neřeší byty, ale třeba pomáhá expatům s vízy, stěhováním, řeší dokumenty a pomáhá jim s úřady a se vším, co potřebují. „Je to relativně nová služba a ze začátku těch klientů nebylo moc. Já jsem psala do různých FB skupin, ale teď u mne nejlíp funguje doporučení. Dnes jsem ráda, když stihnu vše, co mám. Proto také zaškoluji novou kolegyni, se kterou se o práci budeme dělit,“ říká Kačka.

Jste tím, s kým a kde žijete

Firemní prostředí je v dnešní době téma, které se hodně řeší, každý o něm mluví a každá firma se pro své zaměstnance snaží vytvořit top prostředí. Nestačí však nakoupit fatboye, fotbálek a vytvořit relax room, pozitivní náladou a drivem musíte své lidi naočkovat. Ve Foreigners.cz přátelská atmosféra opravdu byla a takové ty věty typu – všichni jsme kamarádi i mimo práci, chodíme na společné akce – ty jim skutečně uvěříte. Nikdo si na nic nehraje, o problémech mluví hned. Opravdu se shodli na tom, že jim tahle práce změnila svým způsobem i osobní život.

hledáme obchodníka
dsc_2742-6
Andrea s Gábinou jsou obě „závislé“ na osobním růstu a snaží se to hodně předávat dál i do týmu. „Vím, že to, jak budu nastavená já jako teamleader, ovlivní nastavení celého týmu,“ říká Gábina a Andrea ji doplňuje: „Tuhle přidanou hodnotu se snažíme předat lidem i na pohovorech, ale jde to těžko. Důsledky naší pomoci vidí většinou až v osobním životě. Doma jsou pak schopní daleko lépe reagovat v konfliktech a to je něco, co nás opravdu hodně těší, vidět, že vaši lidi jsou i v osobním životě šťastnější.“

Všude se najde něco, co vás nebaví, je potřeba to umět zvládat

Pracovat pro Foreigners.cz není jen procházka růžovou zahradou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Práce je hodně, občas i stresu a nedorozumění, všichni se však shodli na tom, že když člověk chce, tak překoná i to negativní. Oni navíc mají sebe navzájem, a to je ohromná podpora. S čím tedy nejvíc bojují?

dsc_2645-2
Andrea s Gábinou se rozpovídaly o problémech s majiteli bytů. „V Brně jsme už etablovaní, majitelé nám dokonce půjčují klíče. Jsme tady jediní, máme exkluzivní klienty a majitele a spolupráce s nimi je mnohem snazší. I díky tomu se nám povedlo tuhle sezónu zvládnout bez výpadku,“ vysvětluje fungování v Brně Andrea. Jak jsme dále zjistili, v Praze to tak snadné není. „Jednak je tady mnohem agresivnější konkurence, ale ani vztahy tady moc nefrčí, a letos se hodně rozmohlo i Airbnb. Majitelé bytů už nemají zájem pronajmout byt za 15 tisíc, když ho mohou pronajmout za 30 tisíc u krátkodobých pronájmů,“ doplňuje Gábina.
  • Největší boj je s majiteli bytů. Mají předsudky vůči cizincům a v této rovině je potřeba s nimi pracovat. V sezóně je to nedostatek bytů, takže není klientům co nabízet.
  • Určitě jsou to i kulturní rozdíly, člověk je musí respektovat, musí být open-minded, jinak tady nemá šanci přežít.
  • Odolnost vůči stresu je takové to inzertní klišé, ale tady bývá tlak na obchodníky často opravdu vyšší. Nejvíc za to mohou právě kulturní rozdíly a také sezóna.
  • Uvědomují si také, že je potřeba víc pracovat na značce a budování PR pro Čechy, aby se o Foreigners.cz vědělo i mimo expaty. Doteď však na to nebyl čas. „Uvědomili jsme si, že tohle je potřeba budovat a dělat kontinuálně, takže teď se snažíme více ukazovat,“ říká Andrea.

Bára, která má za sebou mnohem víc osobních zkušeností než její kolegové, se rozpovídala také o tom, jak zvládnout stres a pěstovat si disciplínu. „Pokud máte práci rád, tak jí promíjíte negativní stránky. Musíte jí však dávat prioritu, nesmí se to šidit, protože to se vrací. Někdy mě to možná energicky vyčerpává, ale já to naberu např. z pozitivních referencí. A dále je důležité být v harmonii také sám se sebou, věnovat se i sobě. Je potřeba to rozložit tak, aby vám to dávalo smysl, ale nebylo to destruktivní.

Žiješ na stejné vlně jako tito lidé? Jsi spontánní a společenský člověk, který v sobě má obchodního ducha a umí se dorozumět s cizinci? Přihlas se do super týmu, jen upozorňujeme, že ne každý to zvládne.

[leads_ id=“87272″]

Foto: Josef Gregor

© 2024 imper.cz