“Burza je droga.” O obchodě s největší dávkou adrenalinu mluví Aleš Procházka z S&P Czech Finance

16. Září 2018

Kolik znáte lidí, kteří by byli naprosto pohlceni svým oborem, kteří by jím žili ve dne v noci? Kolik znáte lidí, kteří čerstvě po dvacítce založili vlastní firmu, aby to co milují, mohli dělat čestně? Jedním z takových je Aleš Procházka. Kdybychom ho nebrzdili, vyprávěl by nám o obchodování s cennými papíry hodiny. Jak vypadá obchod na burze, co všechno musíte sledovat, abyste se udržovali v informační kondici a do čeho je dnes nejlepší investovat nám prozradil během příjemného odpoledního rozhovoru v nových kancelářích u Smíchova.

● Aleš Procházka (29) založil společnost S&P Czech Finance před 7 lety. Přes jeho mladý věk má obrovskou spoustu zkušeností a působí velmi profesionálně.
● S&P Czech Finance je investiční zprostředkovatel

Vyzkoušejte leady

Aleši, když jsme spolu mluvili poprvé, zmiňoval jste se, že si nedokážete představit dělat nic jiného než to, co děláte. Kde se tato absolutní láska zrodila?

Kapitálové trhy a finance mě vždy zajímaly, ale nevěděl jsem, jak do nich proniknout profesně. Během střední školy jsem obor sledoval tak trochu z povzdálí. Později jsem se přes kamaráda dostal do jedné firmy poskytující investiční poradenství. Od té doby se obchody s cennými papíry staly mou denní náplní. Od začátku jsem věděl, že tento obor je cesta, kterou chci jít, ale způsob, jakým firma vedla celý business, neodpovídal mým vizím. Více než na klienta hleděli na vlastní zisk. Začal jsem hledat firmu, jejíž přístup by mi více vyhovoval a odpovídal mým požadavkům a požadavkům klienta. Dnes již mohu říct, že jsem ji naštěstí nenašel. Byl to impulz, začít připravovat vlastní firmu a získat licenci.

Kolik let vám bylo v té době?
22.

Jaké byly vaše začátky?

(smích) Dost těžké. Konkurenční společnosti díky svým praktikám nevybudovaly příliš dobré jméno oblasti obchodu s cennými papíry. Díky tomu pro nás bylo těžké získat si důvěru klientů.

A podařilo se vám to?

Ano, i díky kolegům z bývalé práce, kteří stáli u zrodu firmy. Rozjezd byl pomalý, ale byl. Zlom přišel v roce 2014.

hledáme obchodníka

“Pokud chce u nás obchodník obstát, musí mít chuť sledovat světové dění. Všeobecný přehled je na kapitálových trzích naprostý základ úspěchu.”

Proč byl rok 2014 pro vás zlomový?

Utřídil se kolektiv, stabilizovala se základna klientů a získali jsme několik významných partnerů. Za poslední roky došlo k významným změnám situace na trhu s cennými papíry. Hybné síly trhu se mění, co platilo před 10 roky, to dnes neplatí. Proto nemůžeme zamrznout a neustále se vyvíjíme a vzděláváme.

Předpokládám, že pro úspěch vaší společnosti je nejdůležitější všeobecný přehled?

Ve velké míře máte pravdu, ale aspektů, které mají vliv na náš úspěch, je mnoho.

Vaši obchodníci musí mít přehled o všech trzích?

Přehled je důležitý. Díky tomu, že ekonomiky jsou propojené, nelze se zaměřit pouze na místní ekonomiku, ale je zapotřebí situaci sledovat z globálního hlediska. Kdo u nás chce pracovat, musí mít přehled a chuť toto dění sledovat. Detailně se pak mohou zaměřit na konkrétní sektor trhu, který by je zajímal. Jeden z našich kolegů se převážně věnuje instrumentům navázaným na Americký zemní plyn.

“Lidé se mylně domnívají, že za vysokými výdělky na burze stojí minimum času a práce. Zdání ale klame. Často jde o velmi psychicky náročné povolání, ať již z pohledu získání nového klienta, nebo samotného obchodování.”

Jakým způsobem jsou ohodnocováni vaši makléři?

Jedná se čistě o provizní systém. Záleží na šikovnosti daného makléře. Například při každé transakci (nákup/prodej cenného papíru) klient zaplatí 0,9 % jako transakční poplatek z objemu obchodu. Makléři z tohoto transakčního poplatku náleží až 45 %. Další motivací je podíl z vytvořeného zisku, který se dělí na půl mezi makléře a firmu.

Co odděluje úspěšné obchodníky od těch neúspěšných?

V mnoha případech se jedná o lenost. Lidé se mylně domnívají, že za vysokými výdělky na burze stojí minimum času a práce. Zdání ale klame. Často jde o velmi psychicky náročné povolání, ať již z pohledu získání nového klienta, nebo samotného obchodování. 

Nové klienty získáváte převážně z přímého oslovení nebo někdy chodí i sami na základě reference?

Převážně z přímého oslovení. U těch referencí je to složitější. Moc lidí by neřeklo sousedovi o své investici 10 milionů s panem Procházkou, jak skvěle je zhodnotil a jestli tam také nechce investovat. No vy byste řekla sousedovi, kde a kolik investujete peněz? Když už jsou opravdu dobří kamarádi, je to něco jiného. V tom případě mi funguje, když opravdu ukážu, co umím, co neumím a přistupuji k práci poctivě. Lidé to vycítí a důvěřují mi.

Zmínil jste 10 milionů, to je opravdu velká investice. Kolik je u vás minimální investice?

Zhruba od milionu výš, ale hodně záleží na více faktorech.

Takže když za vámi někdo přijde s 50 tisíci?

Musím ho odmítnout. Je to objem prostředků, se kterým racionálně není možné pracovat. Je to pro dobro investora.

Jaký je prvopočátek spolupráce s klientem?

Nejdříve proběhne informační a seznamovací schůzka. Poté, pokud má klient zájem o spolupráci s námi, mu otevřeme obchodní účet u našeho dlouhodobého partnera, obchodníka s cennými papíry Atlantik finanční trhy a.s.

Kdo jsou vaši klienti?

Jsou to bývalí nebo stávající majitelé firem, případně vysoký management. Zkrátka ti, co mají volné finanční prostředky a hledají pro ně atraktivní zhodnocení. Z 99 % to jsou hrozně fajn a zajímaví lidé, kteří toho v životě už mnoho dokázali.

Nebojíme se dát klientům nahlédnout do našeho soukromí a oni dělají na oplátku totéž..”

Jaký byl váš nejúspěšnější obchod?

V roce 2014 využití nabídky odkupu akcií, obchodovaných na Pražské burze.

Za pár dnů 6 % je moc pěkné. A naopak ten největší propadák?

Bylo to koncem roku 2012, kdy akcie Apple spadly z 700 USD na zhruba polovinu. Tento propad ovlivnilo několik faktorů. Jedním z nich byla nemoc zakladatele společnosti Steve Jobse, dále špatné hospodářské výsledky a na ně navazující zhoršený výhled pro následující období. Tenkrát trvalo akciím 2 roky, než se vrátily na původní hodnotu.

“Do cenných papírů velkých firem jako je Apple či Amazon bych dnes při těchto cenách neinvestoval. Jsou na historických maximech a podle mého nic neroste do nebe.”

Do čeho je dnes nejchytřejší investovat?

Dnes je spousta cenných papírů na historických maximech. Ve velké míře je to díky podpoře Americké centrální banky, která svými kroky od roku 2009 napomohla současné situaci. Od té doby, až na malé výkyvy, trh roste. Do cenných papírů velkých firem jako je Apple či Amazon bych dnes při těchto cenách neinvestoval. Jsou na historických maximech a podle mého nic neroste do nebe. Je vůbec prostor pro jejich další růst? Tato otázka zůstává otevřená, a proto se věnujeme spíše investicím do instrumentů navázaných na zemní plyn, ropu a finanční nebo technologický sektor. Na těchto instrumentech se snažíme využít krátkodobého pohybu.

Co nejcennějšího vás investice naučily z obchodního hlediska?

Být pokorný a nebýt hamižný. Vždy pečlivě zvážit u každého obchodu poměr rizika vůči možnému výnosu a vhodnost dané investice dle profilu investora. Osvědčilo se nám také, že stavění klienta na první místo, se vyplatí. Ke klientům máme otevřený přístup, nebojíme se dát jim nahlédnout do našeho soukromí a oni dělají na oplátku totéž.

Dá se vůbec při této práci někdy vypnout? Že byste pracoval jen od-do?

Naše práce začíná s otevřením Evropských burz a končí zavřením té Americké. Ale i mimo tyto hodiny se nedá moc vypnout. Firmy mohou i mimo burzovní hodiny reportovat své hospodářské výsledky, které jsou jednou z těch důležitějších informací pro naši práci. Burza je droga. Výhodou dnešní doby je, že vše můžete sledovat na svém telefonu, bez nutnosti sedět v kanceláři. Je ale zapotřebí, být kdykoliv k dispozici našim klientům.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Neustále pracujeme na rozvoji firmy. V nejbližší době se chystáme žádat o licenci obchodníka s cennými papíry.

Foto: Ryan Sweeney

© 2024 imper.cz