8 chyb, které si úspěšní lidé nedovolí opakovat dvakrát

02. Říjen 2018

Všichni děláme chyby. Je to běžná součást našeho života. Díky nim získáváme zkušenosti a rozhled. Pro mnoho z nás je těžké si přiznat, že se nám něco nepovedlo, možná i z obavy výsměchu nebo odsouzení. Ani úspěšní lidé, kteří se na nás usmívají z obálek časopisů, se chybám nedokáží vyhnout. Oni se jimi nejenom netají, ale ještě se z nich poučí. A které chyby to jsou?

 1. Nedat na svoji intuici

Někdy prostě tušíme, že něco není v pořádku, aniž bychom k tomu měli nějaké reálné podklady. Možná se vám to už také stalo, jenže jste se rozhodli, jako většina lidí, tohle znamení ignorovat a doplatili jste na to. Úspěšní lidé už vědí, že je správné intuici naslouchat a zařídit se podle ní.

hledáme obchodníka

 2. Nepokládat těžké otázky

Ze strachu, abyste nepůsobili příliš vlezle, se neptáte na to, co vás opravdu zajímá a často je i klíčové pro váš rozhodovací proces. Pokud se ale rozhodujete o investicích, plánujete výrobu nebo strategii, zjistěte si opravdu maximum informací, které můžete potřebovat, jinak budete nejspíš litovat.

 3. Nic není perfektní

Možná, že vás okouzlila nová obchodní příležitost, nebo  člověk, který vám nasliboval nejdokonalejší řešení vašeho problému. Nic není tak perfektní, jak by mohlo na první pohled zdát. Nejde o to být skeptický, ale vždy objektivní.

 4. Svádět vinu na druhé

Já za to nemůžu, oni to udělali špatně… svádění svých chyb na druhé je velmi častý jev, už protože se vědomě nechceme stát součástí neúspěchu. Úspěšní lidé  ale vždy přebírají plnou zodpovědnost za svoje činy, a tím si získávají respekt ostatních.

 5. Sedřít se až k vyhoření

Součástí cesty za úspěchem je tvrdá práce, vytrvalost a často i obětování se své vizi, které je tak silné, že se mnozí stávají workoholiky. Syndrom vyhoření ale přichází plíživě a když dorazí, už je pozdě dělat pozvolné změny. Úspěšní lidé kladou důraz na worklife balance a na své zdraví.

 6. Ignorují zkratky

Svádí to… ulehčit si prácia a trošku něco ošidit. Vždyť se to nepozná, ale když chcete něco dělat dobře a mít opravdu skvělé výsledky, pak zkratky neexistují. Vedou totiž z dlouhodobého hlediska buď k neúspěchu, nebo k výsledkům, které nejsou pro vás optimální.

Domluvte si konzultaci

 7. Zavděčit se každému

Je fajn, když s vámi ostatní souhlasí. Ta kolektivní energie posouvá. S některými lidmi je to ale těžké, a ať uděláte cokoliv, vždy najdou nějaký problém. Díky tomu, že se zaměříte na ně a jak s nimi vyjít, ztrácíte kontrolu nad svou cestou k cíli a přestáváte být efektivní. Úspěšní lidé se proto zaměřují na své zákazníky a jasně definované cíle a vědí, že zavděčit se každému nelze.

 8. Dělat práci, která nebaví

Je pravda, že každá práce, i ta kterou milujete, je složena z aktivit, které vás do extáze nedostávají. U většiny z nás je to administrativa, ale určitě přijdete i na jiné libůstky. Nicméně je ještě stále mezi námi mnoho těch, kteří chodí do práce jen kvůli výplatě. A možná jsou i na vysoké pozici a mají pod sebou zaměstnance, kteří marně čekají na nějaký energicko-motivační impuls, jež ale od vyhaslého člověka nepřijde.

Úspěšní lidé proto raději riskují, tvoří a tráví čas něčím, co je baví a nabíjí, než by se vrátili do zaměstnání, kde by nemohli využít své talenty (ať už by byla výplata jakákoliv).

© 2024 imper.cz