Držíte se zpátky? Máme 8 cvičení, jak si dát v obchodě zelenou

01. Prosinec 2015

Strach je největším nepřítelem obchodníka, jelikož je to nepřítel úspěchu. Pokud cítíte strach, ať už je to strach z odmítnutí, neúspěchu, konfliktu či prezentování, tak se vám bude úspěch vyhýbat velkým obloukem. Vše je uvnitř – strach pramení z negativních myšlenek, není založen na realitě. Důležité je mu nepodlehnout, jelikož v opačném případě přijdete o své sny a můžete si i způsobit nemoc. Jak tedy vnitřní strach překonat?

freeup

1. Zaměřte se na své úspěchy

Nějakým způsobem zajistěte, ať vám všechny vaše úspěchy – tedy porážky strachu – zůstanou v paměti. Zařiďte si speciální sešit, kam budete psát jen své úspěchy nebo si vymezte místo v bytě či krabičku, kam budete vkládat materiální důkazy svého úspěchu – diplomy, certifikáty, fotografie, obrázky, prostě cokoliv, co vám bude připomínat tento krok mimo svou komfortní zónu.

hledáme obchodníka

2. Myslete pozitivně

Pokud si nějakou situaci vykreslujete negativně, je načase to změnit a nahradit to pozitivními obrazy. Uvědomte si, z čeho máte strach, a přesně to začněte dělat. Bojíte se mluvit na poradě? Zeptejte se na nějakou drobnost. Jde o to, abyste začali malými krůčky dělat to, čeho se bojíte, abyste se v tom začali cítit jistí.

Přečtěte si také: 5 kroků, jak překonat strach a akcelerovat sales výsledky

3. Nebojte se snít

Dovolte svým představám, aby vykreslily ideální stav, který by nastal, kdybyste měli kouzelnou hůlku a mohli cokoliv ve svém životě změnit. Co by to bylo? Vytvořte si nástěnku svých vizí a vizualizujte si, že už jste svých snů dosáhli. Jaký je to pocit? Potlačte v sobě veškeré negativní myšlenky, spíše v sobě probuďte konstruktivního kritika, který dá reálný náhled vašim představám.

4. Zapracujte na své sebedůvěře

Jsou dva způsoby, kterými si můžete zvednout sebedůvěru: vnější a vnitřní. Chvalte se za vše, co se vám povedlo, nebo to řekněte svým blízkým. Pište si je do deníku, vypište si své silné stránky, pojmenujte si svůj talent. Dobré jsou také každodenní afirmace, kterými se utvrdíte v tom, čemu věříte. Pokud na to vnitřně nejste naladěni, tak si alespoň oblečte něco slušivého, narovnejte se a dívejte se lidem do očí. I držení těla udělá své.

5. Inspirujte se

Inspirujte se lidmi, kteří to dotáhli tam, kam chcete dojít i vy. Čtěte knihy, choďte na přednášky, bavte se s úspěšnými lidmi, dívejte se na motivační videa. Probuďte v sobě touhu a kuráž jít si za svými sny.

hledáme obchodníka

Přečtěte si také: 10 nejlepších TED talks pro obchodníky

6. Žijte v přítomnosti

Myšlení na minulost nebo budoucnost vám zbytečně bere energii, kterou potřebujete na budování přítomnosti. Soustřeďte se na přítomný okamžik, protože on rozhoduje o tom, jaká bude vaše budoucnost.

7. Mluvte sami k sobě

Konejšete sami sebe. Veškeré obavy a negativní myšlenky nejsou založené na realitě. Mluvte k sobě hlavně v pozitivních větách! Neříkejte si: „To nezvládnu.“ Ale: „Dělám maximum pro to, abych to zvládl.“ Místo „bojím se“ si řekněte „mám nepříjemný pocit, ale zvládnu to“.

8. Učte se, získávejte zkušenosti

Strach je především obava z neznámého. Čím více znalostí a situací budete znát, tím méně se jich budete obávat. Choďte na přednášky, poznávejte pozitivní lidi. A hlavně: převezměte zodpovědnost za svůj život. Budete dělat chyby, ale budete získávat cenné zkušenosti, které vám pomůžou od strachu.

Strach se nedá ovládnout za jeden den, je potřeba na něm soustavně pracovat. Jak s ním nakládáte vy?

Autorkou článku je Zdenka Tomaidesová, trenér a kouč NLP. Za svou kariéru si prošla různými profesemi od pozice personalistky, organizátorky vzdělávacích akcí, obchodnice až po roli firemní trenérky a osobní koučky.

Foto: premiummagentoextensions.com

© 2024 imper.cz