Vlastní firmu do 30? Zde je 30 věcí, které musíte vědět!

29. Listopad 2016

Evan Spiegel (25 let) ze Snapchatu, David Karp (30 let) z Tumblru, Elon Musk a nespočet obchodníků, se kterými jsme dělali rozhovor nebo je pozvali jako spíkry na naše pravidelné MeetUpy, zvládli založit úspěšné společnosti před 30. rokem věku. Podnikáte? Nebo chcete? Připněte si těchto 30 pravidel na nástěnku, ať je vidíte hned ráno po probuzení!

picnic-1208229_1920button registrace obchodnika transparent

hledáme obchodníka
  1. Začněte! Máte sen, vizi? Přeneste je na papír a začněte jednat!
  2. Obklopte se ambiciózními a schopnými lidmi, se kterými máte společný cíl. Ne výhradně přáteli a rodinou jen proto, aby jim to nebylo líto.
  3. Pronajměte si kancelář. Doma, ve vašem přirozeném prostředí, vás bude rozptylovat asi milion věcí.
  4. Vymezte si hlavní cíl a termín, kdy jej chcete dosáhnout. Máte? Tak vše, co od nynějška uděláte, směřujte k tomuto cíli.
  5. Plánujte. Roční cíl rozdělte do měsíčních, ty do týdenních, z nich si pak vypracujte denní rozvrh, který budete dodržovat. Jedině tak zaručeně zvládnete vše a včas.
  6. Vstávejte dřív. Využijte co nejvíce času, kdy jste produktivní.
  7. V neděli nepracujte. I když to za vás nikdo jiný neudělá, dopřejte si alespoň jeden den v týdnu relax. Ve výsledku budete mnohem produktivnější.
  8. Emoce nechte doma a nenechte se jimi ovlivnit v práci.
  9. S obchodními partnery vytvářejte přátelské vztahy. Nesnažte se je kvůli pár tisícům navíc neférově podrazit.
  10. Komunikace, time-management, marketing, prodej. To byste měli ovládat. Pokud někde tápete, kupte si knihu, nebo se zapište na kurz.
  11. Nepodceňujte vlastní vzdělávání. Účastněte se seminářů, čtěte knihy, sledujte videa.
  12. Vyslechněte si rady odborníka na dané téma. Někoho, kdo se v onom prostředí pohybuje o mnoho déle.
  13. Nemáte peníze? Sežeňte partnera, sponzora či investora.
  14. Nemáte čas? Zaměstnejte dalšího člověka. Pokud si ho nemůžete dovolit, poohlédněte se po vysokoškolském stážistovi.
  15. Motivujte se. Někomu pomáhá motivační hudba, jinému filmy, knihy, příběhy slavných osobností. Sami si zvolte to, co vás každé ráno přinutí vstát z postele.
  16. Zkraťte týmové porady a omezte jejich počet na minimum. Chcete něco říct? Neplánujte to dopředu a řekněte to hned. Každodenní porady všechny akorát zdržují.
  17. Využívejte technologie. Není potřeba táhnout se přes celé město na půl hodinovou schůzku, když totéž dokážete pohodlně vyřešit po telefonu, Skypu či Facetimu.
  18. Sledujte trendy, ve svém oboru, buďte v obraze i u ostatních. Jsou vaším oborem reality? Pak rozhodně sledujte i ekonomiku, tematiku hypoték i roční období.
  19. Nesmí vám jít primárně o peníze. Snažte se raději o spokojenost vašeho potenciálního zákazníka či dobro společnosti.
  20. Propojte myšlenky a vše konzultujte se svými partnery. Neplánovaným brainstormingem v podobě nezávislé konverzace se zrodila řada světových nápadů.
  21. Chtějte to dokázat! S každým dalším odpůrcem vašeho nápadu, který vám říká, že to nedokážete, jste zase o něco silnější a odhodlanější.
  22. Chuť s tím seknout rozhodně přijde. Buďte na ni připraveni a nenechte se jí zviklat.
  23. První dva roky podnikání pravděpodobně mnoho nevyděláte. I když to rok a půl nejde, může se to brzy zlomit.
  24. Pamatujte, že o realitě lze vyjednávat. Všechna pravidla, kromě přírodních zákonů a právních norem, lze, aniž bychom jednali neeticky, „ohýbat“ a překračovat.
  25. Vezměte na vědomí zlaté pravidlo osobní produktivity. Je jednoduché, ač jeho realizace zabere trochu cviku: Co můžete vyřídit do minuty, vyřiďte ihned. Co nemůžete vyřídit do minuty, eliminujte. Co nemůžete eliminovat, delegujte.
  26. Naučte se nejdříve vypilovat pravidla a procesy, teprve potom můžete „přidat lidi“.
  27. Smiřte se s tím, že se hodně často budete cítit mizerně. Úspěch lze měřit počtem rozhovorů, které nechceme podstoupit – a přesto to uděláme.
  28. A pokud budete mít špatný den/měsíc/rok, zkuste v něm hledat příležitost. Co vám to dalo, co vás to naučilo? Jak toho můžete využít?
  29. Při každém kroku svého podnikání mějte na paměti, že cílem vašeho businessu by měly být dvě věci: ZISK a RADOST.
  30. Čtěte BusinessAnimals.cz, registrujte se do naší obchodní komunity a zařiďte si svobodný život nezávislý na místě a pracovní době od 9 do 5.

© 2024 imper.cz