Vegan, frutarián nebo #bezlepku. Kam vzít veggie-friendly klienta?

02. Duben 2017

Doba jde dopředu a ani alternativní způsoby stravování nepřehlížejme. Vegany známe všichni, ovšem frutariáni jsou již méně známí. Čím dál více se vám stává, že klient chce na schůzkách mandlové mléko do kafe, do telefonu se vám svěří, že nosí krabičky se zdravou stravou nebo vyznává určitý „alternativní“ životní styl. Jak říkal Charles Darwin, vyhrává ten nejpřizpůsobivější – a nutno přiznat, že v salesu máte za vnímavost a vstřícný krok vždycky bod navíc! Jak tedy nejlépe zareagovat na informaci, že je klient VEGAN nebo VITARIÁN?

Vegan a frutarián

Říct „Co si dáte?“ nestačí! Znáte frutariány a veganský jídelníček?

Být připravený na vše nikdy neuškodí. Ale zrovna my obchodníci, kteří jsme rádi za každé poklidně strávené sousto, se můžeme jednoduše dezorientovat v problematice moderních výživových směrů. To však nic neomlouvá. Možná by vás mrzelo, kdyby vaše hypotetická schůzka se Stevem Jobsem dopadla negativně, jen kvůli neznalosti frutariánství. Ano. Spoluzakladatel Apple Computers totiž v závislosti na své formě stravování pojmenoval i firmu.

Vyzkoušejte leady

button registrace obchodnika transparent

Jaké jsou nejčastější styly výživy? Pojďme se tedy zorientovat!

Styly výživy se rozšiřují a není vždy snadné držet s nimi krok. Většina z nich vychází z nějaké základní formy stravování, u které se zpřísnila, nebo naopak povolila určitá kritéria a detaily. Mezi nejčastěji viditelné skupiny patří:

1. Vegetariáni: Hlavními zdroji obživy jsou potraviny rostlinného původu, mléčné výrobky a vejce. Někteří vegetariáni stravu doplňují velmi řídkou konzumací ryb a drůbeže.

2. Vegani: Neboli striktnější vegetariáni. Vyhýbají se jakýmkoli potravinám živočišného původu. K mání jsou tedy pouze rostlinná strava. Potraviny mohou být tepelně upravovány. I veganský jídelníček může být opravdu bohatý.

3. Vitariáni: K této veganské skupině přiřaďme dvě stále více známá slova – RAW FOOD. Jde tedy o rostlinné potraviny – zelenina, ovoce, ořechy, semínka (v určitých případech se povolují syrové živočišné produkty jako je mléko – nesmí ale projít jakoukoli úpravou – např. pasterací). Tyto potraviny mohou být pouze syrové nebo maximálně jemně tepelně upravované – do 42 °C. Důvodem tohoto teplotního maxima je to, aby nedocházelo k ničení minerálů a vitamínů, které jsou v potravinách obsaženy.

hledáme obchodníka

4. Frutariáni: Co jedí frutariáni? Tento zvláštní veganský výživový směr je založený pouze na konzumaci ovoce, a to buď v syrové, nebo v sušené podobě, které je doplňováno v malém množství i ořechy.

Jsme tu správně? Vegetariánskou restaurací nic nezkazíte

Pokud zjistíte, že váš klient patří mezi výše popsané typy, na Burger bar zapomeňte. Stačí však vybrat jakoukoli kvalitní vegetariánskou restauraci. Tam určitě dokáže uspokojit nejen své chuťové buňky. Zjištěním preferencí klienta dáváte do popředí vaši lidskost, ne snahu získat jeho peníze. Pozvání do vhodného podniku vyvolá v dotyčném více než jen dobrý pocit. Zvýší také důvěru ve vás.

Jaké vegetariánské restaurace doporučují obchodníci v Praze?

Vegan’s Prague

Vegan’s Prague
Zdroj: FB Vegan’s Prague

Jak udělat dojem na higher class klienta? Vegan’s Prague je jasnou volbou. Pražský hrad na dosah ruky v kombinaci s klidným prostředím perfektně uvede vaši schůzku. Stylové a vzdušné prostory navozují příjemnou atmosféru, která ulehčí průběhu řešení byznysu. O váš komfort bude po celou dobu pečovat vstřícný personál, který se postará také o pestré zpracování kvalitních surovin. Speciality restaurace tvoří burgery, které ovšem nemají s masem nic společného. Určitě vás překvapí jejich barevnost, na které si podnik dává záležet. Zkrátka pravé místo pro upevnění obchodního partnerství.

Etnosvět

Etnosvět
Zdroj: FB Etnosvět
  • Legerova 40, Praha 2
  • Po–Čt: 11.3 –16:00, 17.00–23.00
  • Pá: 11.30–16:00, 17.00–24.00
  • So: 12.00–16:00, 17.00–24.00
  • Ne: 12.00–16:00, 17.00–23.00
  • www.facebook.com/etnosvet/

Již název restaurace prozrazuje, že se v kuchyni pojí pokrmy z různých koutů světa. V týmu kuchařů jsou specialisti z Francie, Izraele, Tunisu, Indie, Ruska a české zastoupení také nechybí. O rozmanitost vegetariánské kuchyně je tedy postaráno v nejvyšší míře. Podnik naleznete kousek od I. P. Pavlova, přímo před restaurací jsou vyhrazena parkovací místa pro hosty.

MyRaw Café

MyRaw Café
Zdroj: FB MyRaw Café

Kavárna, která potěší především dámskou klientelu. Návštěvníci jistě ocení příjemný interiér, milou obsluhu, ale především samotné lahodné raw food, na které se podnik zaměřuje. Zdaleka nenabízí jen kávu – vychutnat si zde můžete také polední menu nebo večeři. Na své si přijdou i milovníci smoothie a fresh nápojů. Návštěva této malé kavárny udělá z obchodní schůzky moment, který prožijete celým svým srdcem.

TIP: Když už s klientem proberete všechny pracovní záležitosti, zeptejte se také na jeho způsob stravování. Tito lidé jsou na svůj přístup většinou hrdí a rádi se podělí o zkušenosti a informace.

Proč to zkouší stále více lidí?

„Protože to je moderní,“ zněla první slova sportovního dietologa Jana Cahy. Nicméně respektuje etický problém v konzumaci masa. Jsou zde lidé, kteří si nechtějí jíst maso z důvodu představy, že jedí mrtvolu.

Alternativní strava vs. ZDRAVÍ

Zvažujete, jestli se také stát frutariánem nebo vitariánem? Pak tady pro vás máme zhodnocení odborníka. Výživový specialista Jan Caha upozorňuje na dlouhodobou neudržitelnost. „Když uvidíte někoho, kdo žije delší dobu bez masa a kvalitních bílkovin, poznáte, že ten člověk není zdravý, že mu něco chybí,“ uvádí.

Dále také zdůrazňuje problémy, které se mohou dostavit v případě alternativních forem stravování. Patří mezi ně například úpadek hormonální produkce, náchylnost ke kardiovaskulárním onemocněním, rozpad svalové hmoty a dalších tkání. U nesportovců se samozřejmě tyto problémy neprojevují v takové míře a alternativní způsoby stravování jsou pořád lepší než třeba konzumace junk foodu. Pokud chcete jíst zdravě, tak zkuste ze začátku zdravé večeře.

Autor: Jan Faltys

© 2024 imper.cz